Kuracie prsia balené v liste kostihoja fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. apríla 2014
Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ako inšpirácia pre tých,čo nevedia že Kostihoj lekársky sa môže využívať aj v kuchyni...a takýmto chytrím spôsobom využíva jeho liečivé účinky celá rodinka ;-D

3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1/2 ks
6 ks listov väčších
Cestíčko:
2 ks
4 PL kopcovitejsie
3/4 dcl
podla potreby
 na vysmážanie




Postup

  1. 1

    Nazbierajte trocha väčšie,zdravé listy Kostihoja,niekde v čistom prostredí.Ja ich mám v záhrade :-) Nech vás neodradí,že sú chlpaté,ono sa to potom nebude dať cítiť ;-)

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý list zvlášť ponoríme na chvíločku do dobre horúcej vody(nie vriacej,list nema zostat ako handra!) aby trocha zmäkol a prstami rozpučíme stopku listu,tam kde je hrubšia...

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom opatrne skrčíme list,aby sa nám lahšie krútil :-) kedže list Kostihoja je tvrdý a môže sa lámať.

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jednu stranu,čiže polku pŕs si pokrájame po šírke na 6 kúskov.Osolíme,okoreníme a do každého jedného listu zakrútime kúsok...

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rolky môžte istiť špáratkom,ale nemusíte.Potom každé zvlášť pomúčime,aby sa cestíčko naň lepšie prilepilo ;-)

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz si zamiešame cestíčko,rozohrejeme olej a po jednom ponamáčané rolky-závitky,kladieme do horúceho oleja...Ja som ich máčala do cestíčka rukou,je to najjednoduchšie :-))

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vložení špáratká vytiahneme a rolky vysmažíme na strednom ohni z oboch strán do zlatista.Hotové vykladáme na kuchynský papier,aby odsal prebytočný tuk.

    Kuracie prsia balené v liste kostihoja (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame podla chuti..so zemiakmi,s ryžou atdˇ... Toto je jedna z možností,ako použit Kostihoj..a dalšie "kulinárske možnosti" už nechám na vás ;-) Surový chutí skoro ako uhorka,takže na jemno nakrájané listy sú super do šalátov.

Diskusia k receptu

micanela
vdaka za inspiraciu - kostihoj som vzdy brala ako nieco z lekarne na mazanie bolavych klbov
kukulienka71
Je to pekné s tými listami! pôjdeme k Dunaju na hrádzu k Čenkovskému lesu,tam je celkom čisté prostredie,vídala som tam dosť kostihija.A do šalátu dám určite,som zvedavá na tú chuť,vďaka,@cezminaz :-)
afataga
aj ja ho mam v zahrade, nenapadlo ma pouzit listy, pokial viem, liecivy je koren, aku ma chut ten list ked je tepelne upraveny?
safran
veľmi zaujímavé :-) skúšala si aj iba samotný list v cestíčku?
cesminaz
@micanela myslis tinkturu? Ja mam urobenu doma tinkturu z korena na klby,a aj mast z korena na diake opuchy a reumu :-) @kukulienka :-) ..tak si treba vyjst na prechadzku k Dunaju ;-) ked tie listy zmiesas s inymi zeleninami,nepocitis ziadnu zmenu,kedze kostihoj ma nevyraznu,uhorkovitu chut. @afataga :-) no vidis ake vzacnosti mas v zahrade!!?? ;-))) Liecivy je aj koren,aj listy.Listy pouzivam len cerstve,na reumaticke opuchy,alebo bolest kolena...prikladaju sa rozmliazdene listy bud teple,alebo studene.Vzdy zakrutene v handre,inak ta tak dopichaju,ze sa budes vyskrabovat 2 dni :-)))) No,a daju sa aj jest ;-) v tomto pripade mäso ma silnejsiu chut nez list,takze ho nie velmi citis.Ale tam,kde ich pouzijes viac napr. polievka atd a pridas si este ostatne koreniny a suroviny,tam urcite dostane niaku inu chut :-)
gabriele
zaujimavy recept...ale tie listy kostihoja by som vymenila za nejake ine...kostihoj, podbel, plucnik, borak a mnohe ine liečive rastliny obsahuju pyrolizidinove alkaloidy, ktore maju preukazatelne hepatotoxicke, mutagenne, karcinogenne ucinky...niektore byliny ich obsahuju iba v minimalnom mnozstve...ale prave kostihoj, borak a podbel ich obsahuje vo vacsom mnozstve...isteze pri jednorazovom pouziti sa nemusia neziaduce ucinky prejavit, ale ludia po prekonani rakovinoveho ochorenia, pri ochoreniach pecene, slinivky, zlcnika a niektorych metabolickych poruchach by sa im mali vyhybat aj vo forme caju...to iste plati pre deti, tehotne zeny, ktore koja...
gabriele
oprava...vypadlo mi slovicko...takze koniec textu ma byt spravne-tehotne zeny a zeny, ktore koja...
cesminaz
@gabriele dakujem za tvoj komentar aj objasnenie :-) Ano aj ja som to citala co hovoris.Ale napriek tomu,sa v niektorych krajinach listy vyprazaju.Ja nehovorim,aby to clovek jedol kazdy den-to nieje ako salat.Ale raz za rok 2-3 mlade listy pridane do salatu,alebo takto obalene iste nezaskodia-podla mna.A kostihoj ma aj vela inych dobrych latok a vitaminov.Kazdy si moze vygooglit o tom vsetko,ak ma zaujem,no a potom sa moze sam rozhodnut,ci bude tie listy konzumovat alebo nie :-) ja to vobec nikomu nezazlievam,ved aj ja som pri tychto veciach opatrna a obozretna..a to musi byt kazdy.Ked viem napr.,ze nesmiem chilli alebo mlete korenie,tak ho nebudem pchat doseba len preto ze to niekto povie,ked viem ze si tym zaskodim a budem mat bolestive krce!-to by malo byt kazdemu jasne :-) Ja som doteraz kazdy rok takyto cas zvikla 1-2x takto pripravit niaky ten "obed".No ale kedze je to ako vravis,ze niektorym ludom moze aj 1list zaskodit...tak nech ludia,ktory maju s @Gabriele vymenovane choroby ho radsej nekonzumuju a vraj ani caj nepiju.
afataga
dakujem, uz som chcela napisat, ze vyskusam, ked sa odhodlam :-), ale ked som si precitala, co pise @gabriele tak asi nevyskusam, aj ked si tiez myslim, ze raz-dva krat za rok to nikoho nezabije, no ale ved nemusim vyskusat vsetko :-)
izabella929
veľmi zaujímavý recept a vôbec ma nenapadlo použiť tieto listy na prípravu jedla v kuchyni...raz sa to vyskúšať môže...listov mám habadej na záhrade..práve kvitne kostihoj...
jozka2
kostihoj je vemi liecivy,ale ako aj ostatne liecive bylinky sa moze jest ci uzivat podla stavu cloveka,aj cesnak je velmi liecivy,ale nebezpecny pre toho kto ho nesmie atd.takze ak nie je problem,myslim si,ze nezaskodi si ho dopriat z casu na cas, tak ako ostatnu zeleninu.V malom mnozstve neuskodi,ale polieci.Napr.ked berieme lieky,nemali by sme konzumovat olej ,ked jeme grapefruity,zvysi ucinok lieku,co je neziaduce a urcite nikto z nas tomu nevenuje pozornost.
cesminaz
@afataga :-) je to kazdeho vlastne rozhodnutie.Je tu na internete vela stranok a clankov,co sa tyka kostihoja.Po slovensky,po cesky,po nemecky....A kazdy clanok tvrdi onieco ine,co sa tejto rastliny tyka.Jeden vravi,ze nesmie sa ani len caj z listov pit,druhy vravi ze sa listy kludne mozu vyprazat...takze len tolko,ze tie nazory su rozlisne,co sa tyka ludi,krajin a skusenosti.V strednom Svajciarsku tieto listy vyprazaju,lebo okrem ineho obsahuju biologicky vysokohodnotne proteiny ,ktore su porovnatelne so zivocisnymi bielkovinami.No nemoz to prehnat,moz ich zjest raz zacas,vtedy nezaskodia :-) ...no ale ako sa vravi,ze "privela" zo vsetkeho skodi @izabelka :-) no hej,to si potom ako ja...len som sa tak kukala co vsetko svokra zbiera u nas vo dvore ;-))) u nas len ako buriny zname,a robila ztoho polievku,salaty alebo udusene s jogurtom poliala :-) No co uz,vsade su ine zvyky a nazory.A musime ich respektovat.
jozka2
zabudla som ,tvoj recept cesminaz, je dobry napad, takto sa daju vyuzivat aj ine bylinky,mozna iba tak v palacinkovom cesticku ,ako pochutka.
cesminaz
@jozka2 vsetko co vravis,je sväta pravda :-) vo vsetkom sa da najst "pre a proti",len clovek venuje niecomu väcsiu pozornost a niecomu mensiu.Dakujem za tvoj nazor :-)
mariamka
dnes same originality, @cesminaz to uz hej :), pokial viem, z kostihoja je najucennejsi koren, ale lieciva je cela bylina, treba dat pozor na kontraindikacie, je ich zopar, ale aby skodil, to by sme ho museli zjest za vagon :) dnes som zhodou okolnosti citala clanok, ze v kombinacii s vajecnymi skrupinami dokaze "dorast" deravy zub, ktovie, co je na tom pravdy, to by potom mali pani zubari po ksefte :)
gabriele
@mariamka to by si sa cudovala ako malo listov alebo korena kostihoja treba zjest, aby to "vnimavemu" organizmu nepadlo ku prospechu...
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
môžem poprosiť o konkrétnu radu ako použiť list kostihoja na obklad ,nepochopila som ako do handre dať,co je handre?
Tiež by som rezervne brala klady a zápory, veľmi obdivovať chcem autorku receptu, dobrý nápad páči sa mi
mariamka
@gabriele samozrejme, ved nie sme diletanti a hazarderi, tym skor, ze ide o zdravie, dostupnych informacii je dost, kto ma zaujem, najde
gabriele
@mariamka je mi jasne, ze teraz si kazdy vygoogli potrebne informacie...preto som pridala moj komentar...
cesminaz
@mariamka :-)) no to by teda mali po ksefte!! @svedka :-) Tu pridavam 3 linky,co sa tyka kostihoja,jeden z nich je po nemecky,no mozno zvas niekto rozumie :-) A v jednom znich je aj o Boraku,co pise @Gabriele Ja borak osobne nepoznam,a preto by som bola napriek tomuto clanku s nim opatrna.Ale kostihoj poznam,jedla som ho ja aj cela moja rodina a som tu :-) Nikdy by som nedala nikomu zjest niaku rastlinu,ak by som ju predtym sama nebula zjedla a nebula presvedcena,ze neuskodi.Ked chodime na prechadzku s detmi,a uvidim niaku rastlinku co sa da jest,list,kvet,bobule atd vopcham obom do ust a "zjec to,to je zdrave" ;-)) a uz si aj zvykli :-)
 www.wordwoog.estranky.sk/clanky/bylinky.html...
 kostihojlekarsky.blogspot.hu
 de.wikipedia.org/wiki/Echter_Beinwell...
cesminaz
oprava *nebola @Iba :) myslela som obycajnu handru,alebo niaky tenky kus latky,do ktoreho listy zabalis.5-6 väcsich cerstvych listov na doske valkom roztlacis,troska medzi prstami rozsuchas a das nad parou v sitku zohriat.Zabalis do latky,ale tak aby stava prenikala cez latku a das si na bolave miesto.Poriadne este niakou satkou previazes ;-) Takyto obklad sa robi aj teply,aj studeny-myslim tym,ze niekde sa vyzaduje listy zohriat nad parou a niekde nezohriat :-) Dufam,ze som pomohla :-) a dakujem za komentar.
nalpa
@cesminaz , listy kostihoja na blizkom vychode v niektorych krajinach sa aj plnia ako hroznove listy napriklad, alebo sa sparia na salat a dobre su veru..:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia