Kuracie po maďarsky

plv - fotkaplv, 10. júna 2015
Kuracie po maďarsky
Foto: plv
5
porcií
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
2 pl
1 ks
1 dcl
3 ks
pár pl
1/2 čl
3 pl




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravím kura, nakrájam ho na väčšie kúsky, tak 3x3 cm, osolím ho, okorením a obalím v múke.

  2. 2

    Ďalej si nachystám paradajky, sprarím ich, olúpem, vyrežem stredy, rozkrájam ich na menšie kusy a idem na vec.

  3. 3

    Na hlbokej panvici roztopím maslo, pridám jemnejšie nasekanú cibuľu a aj kura.

  4. 4

    Kurča rýchlo opekám zo všetkých strán a sledujem cibuľu, keď mi začne žltnúť, pridám papriku, stači mi jej málo, 1/2 lyžičky je fajn.

  5. 5

    Premiešam, zalejem bielym vínom a čakám kým sa mi odvarí alkohol. Pridávám paradajky, zakrývám pokličkou a chvíľu varím, takých 10 minút to môže byť.

  6. 6

    Keď je kura dovarené a paradajky pustili vodu, pridám pár lyžíc smotany, prevarím, dochutím a paráda je na svete.

  7. 7

    Prevzatý recept: Pôvodný recept opisuje celé vykostené a naporcované kura. Ako príloha sa odporúča ryža.

Diskusia k receptu

ampara
Maďarské preto,že tam idú paradajky? Poznám človeka,ktorý keď krája mäso na rezance už varí "čínu".
kukulienka71
to by kľudne mohlo byť aj mexické, oni tiež používajú hustú smotanu a lúpu paradajky a vyrezávajú stred, maďari nie:-) ale recept je pekný.
1x plv
priroda
Poznate to? Tururu, tururu, hovori Vietnamec v jednom frku, ale si myslim, ze ako komentar k receptu sa to nehodi... radsej mlcim a myslim na pekne leto....
64209_1478536347 - profilový obrázok
plv
plv
mladezi, ked sa vam jedna o nazov, tak to viem navat aj ako "kuracie sote s rajcinami a smotanou"
klukodvody
No tak do soté to má hodně daleko a už vůbec si nemyslím ,že je slušné nazývat ženy tady mládeží .
pusta1
toto nie je madarské ani omylom
nič v zlom
pusta1
povedz mi, čo je podľa teba na tomto madarské, alebo všeobecne čo je madarské?
64209_1478536347 - profilový obrázok
plv
plv
@pusta1 : viem toto jedlo pomenovat aj ako paprikas, uz je to dost madarske? Nabuduce ho spravim podla teba o_O
angiek
ja robievam paprikas aj z kuracich prs a nic tomu nie je, nam to tak chuti :-) mama pridava aj zelenu papriku a rajciny, treba vyskusat, zas je to ina chut...
pusta1
@pllv , ja netrvám na premenovaní, pýtal si sa, tak ti odpovedám. nepovedala som, že tvoj recept je nie dobrý, práve naopak, mne sa recept páči, lenže v madarskej kuchyni sa nielen opráža, ale najmä dusí, ak chceš paprikáš, nemáš uvedené váhové množstvo mäsa a cibule, dnes mnohí uvádzajú objemové množstvá, omáčku máš peknú homogénnu, lenže ak si obaľoval mäsko v múke a dal si si námahu pekne ho pokrájať, tak múky si mal dosť veľa a omáčka prihliadnuc k tomu je riedka, madarské omáčky sú hustejšie a pri paprikáši, perkelte, guláši sa nikdy nezahusťujú múkou, šťavu musí zahustiť práve cibuľa a je predpísané, ako sa v postupe má upraviť, pridáva sa v zime lečo, v sezóne zelená paprika a paradajky - rozkrájané, nikdy sa nešúpu a nevyrezáva sa stred paradajok, dusia sa so základom alebo pridávajú asi 15 minút pred koncom, podľa toho, čo chceš dosiahnuť, smotany si dal veľmi málo, tieto jedlá bývajú spravidla pikantné, aj ked to nie je podmienka, madarská kuchyňa ako taká víno nepoužíva, ja som na madarskej kuchyni vyrastala, nie je to tajomstvo na vareche, že som madarka, môžeš mi to veriť, to som napísala len vo veľmi hrubých črtách a naozaj v dobrom.
nechcela som sa ťa dotknúť a diskutujem o tom s tebou, ako s autorom receptu, nie s inými,.
za samotný recept som ti dala 5*
pusta1
a ešte, paprikáš, perkelt, guláš môžeš robiť z akéhokoľvek mäsa, kuracích pŕs, stehien, z celého rozporcovaného kuraťa, morčacieho, inej hydiny, králičieho, jahňacieho, prasacieho, hovädzieho, rybacieho iného, podmienkou je zachovať správny a tradičný postup, správne pomery surovín, nezahusťovať múkou nikdy, množstvo - objem šťavy, práve v tom sa od seba líšia, patria k nim aj rôzne tokáne.
1x pusta1
klukodvody
No možná že mám zvrácenou představu ,ale do soté bych přidal určitě česnek ,možná trochu hub ,do dobrého bych dal ještě alespoň kousek paprikového lusku .No nevím ,možná se pletu .Jinak ale je mně úplně jedno jak si to pojmenuješ a jaké použiješ maso ,protože soté se dá udělat z rúzných mas .A vůbec netvrdím ,že to nemáš dobré .To je asi vše co k tomu ještě dodávám a jinak hezký den .
1x pusta1
pusta1
@angiek má pravdu s kuracími prsiami i s ostatným, čo o paprikáši z kuracích pŕs napísala.
predpokladám, že je každému jasné, že som písala o mäse a o atribútoch paprikášu, perkeltu a gulášu, o ničom inom.
mariamka
priznam, miesto rajcin som dala fazulu a zabudla som na smotanu :) to si uz kazdy da na tanier,, riesia sa tu, samozrejme, hluposti, ako vzdy,,:) jedlo je vyborne, nech uz sa vola akokolvek, @plv vdaka za inspiraciu

kukulienka71
Maďari maslo pod mäso nepoužívajú, ďalšia vec. Teraz som si to pozornejšie prečítala, ešte aj k francúzskej kuchyni to má bližšie, ako k maďarskej:-) nič v zlom, len diskutujeme;-)
kukulienka71
@micanela , keď má jedlo špecifický názov, tak by ho mal vystihovať, to je logické, nie? myslím, žeby sa každá okrúhla sprostosť tiež nemala nazývať pizzou;-)
pusta1
presne ako @kukulienka71 povedala, madarská kuchyňa nepoužíva maslo pod mäso, ked tak je to takmer vždy bravčová masť, niekedy môže byť olej. ak jedlo obsahuje mletú červenú papriku, cibuľu a smotanu, to ešte neznamená, že je to madarské jedlo a už vôbec nie, že je to perkelt, paprikáš, tokáň alebo guláš, musí spĺňať špecifické kritériá. madarská kuchyňa síce používa papriku, cibuľu smotanu, ale to aj iné kuchyne sveta, okrem týchto troch surovín má ešte celý rad typických tradičných surovín, teda nie iba paprika, cibuľa a smotana ju charakterizuje
katarina2511
Boze moj tu su odbornicky na svetove kuchyne, clovek, aby sa uz bal nieco aj uvarit. Je to na smiech a zaroven mi je z toho smutno. Ak je jedlo dobre, je jedno ci je madarske alebo hotentocke. Ci je tam maslo alebo mast, ci sa zahustilo mukou alebo cibulou je uplne jedno. Ja jedlo ochutnam a potom hovorim ako mi chutilo. @plv - nedaj sa znechutit a var to, co chuti tym, pre ktorych varis. Ja nikdy nevarim podla receptu, hlavne nie podla takych, akymi sa tu vychvaluju kucharky - odbornicky.
Tvoj recept je dobry a jedlo je chutne - to sa da posudit podla pouzitych surovin. Pri nazve sa hlavne vyhybaj nazvat jedlo madarskym.
Good Luck from Canada
kukulienka71
recept ako taký som tiež pochválila, páči sa mi. Inokedy sa tu riešia oveľa menej podstatné veci, ako je zaradenie receptu do určitej kuchyne, čo je podľa mňa celkom podstatné. Každý má svoje poznatky, nepokladám sa za odborníčku v svetových kuchyniach, irónia tu vôbec nie je namieste, @katar ína2511:-)
kukulienka71
koľko dní sa tu riešili Bavorské knedle od @pusty ??? to bolo v poriadku, že? ozývali sa takí, čo tam žili/žijú a rozoberal sa ten recept na cimpr-campr. Ja bavorskú kuchyňu nepoznám, nekomentovala som tam. Ale maďarskú poznám, preto komentujem tu. Trocha objektivity by tu nezaškodilo!
laurisia
No dobre, mne je jedno, či sú po maďarsky, alebo po "Plv-cky" :-) Paprikáš a perkelt bývali u babky na dedine pravidelným jedlom, ktoré vždy bez problémov zmizlo zo stola. Samozrejme, ja moderná žienka prispôsobujúca sa dobe, som robila doma často z kuracích pŕs. A také nudné jedlo "bez chute, vône" to bolo :-( A bolo jedno akú cibuľu som použila, akú papriku, aké paradajky .... Až som skoro perkelt z jedálnička vypustila. Pokiaľ som sa tu pred pár rokmi v diskusii nedočítala, že babka jednej varecháčky jej povedala - však akú to môže mať chuť, keď tam nemáš ani kosti, ani kože? No a najbližšie som na perkelt kúpila celé kura, ktoré som rozporcovala. Samozrejme som mäso po udusení vybrala, obrala od kože a kostí, lebo páni tvorstva nemajú chuť sa s takým babrať :-) Následne som mäsko poukladala naspäť a zjemnila šľahačkovou smotanou - neviem, či j to dovolené, ale u nás sa to tak vždy robilo. No a perkelt zmizol z tanierov len tak pleslo. Odvtedy - NIKDY NIE LEN KURACIE PRSIA, VŽDY CELÉ KURA a chuť je úplne iná.

Som tak trošku od veci popísala, ale snáď to prežijete :-)
tatranocka
---UPRAVENÉ REDAKCIOU--- Pre maďarskú kuchyňu je typické:
Obľubujú bravčové mäso
Najobľúbenejšie korenie – mletá paprika
Vo väčšom množstve sa používa masť, slanina, smotana, cesnak, cibuľa, kyslá kapusta, paprika
Najčastejšie pokrmy – lečo, guláš, perkelt, plnená paprika
Prílohy – cestoviny, tarhoňa, halušky
@laurisia tiež som vo svojich začiatkoch chcela čisté mäso,ale mamka ma poučila,že to,čo na tanieri nechcem,stačí vybrať z hrnca.A tak napr. kožu na kuracích stehnách narežem zvnútra a po udusení vyberiem.Omáčka je hutnejšia a má tú správnu konzistenciu.
viera1
@kukulienka71 ...zaradenie receptu do určitej kuchyne, čo je podľa mňa celkom podstatné...
Podľa mňa to vôbec nie je podstatné a trúfam si tvrdiť,že skoro nemožné.Môžme sa o tom presvedčiť na mnohých receptoch,ktoré boli zaraďované podľa toho,aká bola súťaž ☺☺☺ a recepty boli identické.Keď si pripravím klokana na mletej červenej paprike,bude sicher maďarský? Takže podľa mňa,táto debata je nepodstatná a pochybujem,že by si niekto trúfol určiť pôvod každého jedla.
kukulienka71
Klokan na červenej paprike vôbec nemusí byť maďarský, práve o tom rozprávam aj ja. Takže pomenovať recept: Kurča po maďarsky JE trúfalé, hlavne, ak sú tam také suroviny a tak upravené, ktoré nie sú typické len alebo vôbec (maslo pod mäso, olúpané a jadra zbavené paradajky)pre maďarskú kuchyňu:-)
64209_1478536347 - profilový obrázok
plv
plv
Pacia sa mi vase komentare a aj cela tato diskusia, ktora sa tu rozbehla, som tu novy a treba sa s vami zoznamit :) nebudem sa urazat ani neprestanem varit, len sa mi zda, ze si tu niektory mylja pojmi s dojmi, pre upresnenie, recept pochadza z francuzkej kuchyne, ktora tymto receptom priblizuje madarsku kuchynu
kakavo
Recept som pochválil a dodal som len názor na dve samoľúbe "kuchárky" a aj to vo veľmi miernom tóne. @redakcia , o čo vám ide? To hlúpe UPOZORNENIE môžete dávať pod každý recept.
frezia68
Mne by ten obed chutil a je mi jedno,aký má pôvod :-) a zasa je tu veselo.Nakukla som po dlhšej dobe a len dúfam,že Ťa to @plv ,neodradí od pridávania ďaľších receptov :-).
1x k599
afataga
@plv tak sa len pekne zoznamuj, ludkovia su tu rozni, najdes tu aj odbornikov, aj "odbornikov" a dokonca aj clovekov veselych a potom aj clovekov z rodu rypakov, casom sa zorientujes a sam si zaradis, no ale musim aj k rcp, aby ma nevymazali: jedlo vyzera byt chutne a jedle, neviem ci je to madarska kuchyna, ale ked som bola v Madarsku 2 tyzdne, tesila som sa na ich kuchynu, ale sa mi zdalo, ze ziadnu nemaju :-), alebo kuchar bol zahradnik
2x k599 a havino
havino
ako chutne si postup popísal, ako by som ťa videla pri šporáku. Či je to madarsky nedovolím si kometovať, recept vyzerá dobre, ale zaráža ma, ked sa niekto pýta, čo je na recepte madarské, ked ten niekto sa na to pýta a pridá recept na ražne žemle a pomenuje ich bosniaky, bosniaky, ktoré majú meno bosniaky, pre svoju tradičnú receptúru. Keby si tak každý upratal pred svojim prahom a potom komentoval.
mariamka
p. @pusta ,, ja len, ze muza tak krotim :) rozculovanie na rano skodi,, berte veci s humorom
pusta1
@mariamka , prepáč mi chybu v nicku.
slušne som sa vyjadrila k receptu vyššie a aha, koľkí mi tu žeriete riť...
k tomu nemáš komentár????
dakujem.
pusta1
@mariamka , tak to sme dve DDDDD
aj ked u nás je to veľmi zriedka :-))))
presne ako hovoríš, treba brať veci s humorom, súhlasím :-)
akujem ti.
pusta1
@mariamka , áno, ako ktoré však? nože pokritizuj aj tých ostatných, máš ich tu neúrekom.
dakujem ti za tolerovanie chyby v nicku.
Pekný horúci deň v pohode ti prajem :-)
mariamka
snad sa to bude dnes dat vydrzat,, ale podme sa bavit o vareni, co mate vymyslene?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia