Foto: evusik
Dnes som sa zahrala na kúzelníka - z jednej kuracej nohy som spravila dve....
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Je nedeľa ráno, kto môže si pospí, komu sa nechce ten vyskočí z postele, uvarí si kávičku a pustí sa do práce... no, niežeby sa mi tak veľmi chcelo skákať z postele, ale musela som... muž v posteli, dcéra s priateľom (toho času na návšteve) v posteli, no a naša malá nezbednica vnučka vytiahla babku z postele.... čo už, pustila som sa do varenia... najprv si nachystáme plnku
-
2
kuracie prsia pomelieme spolu s cibuľou, pridáme rožky namočené v mlieku, vajcia, cesnak, petržlenku, majoránku, soľ a ja pridávam zmes sušenej zeleniny a byliniek ktoré som si nasušila v lete... plnku si ale môžeme spraviť podľa vlastnej chuti, fantázie a stavu chladničky...
-
3
a teraz ideme čarovať... kožu z kuracej nohy opatrne stiahneme, najskôr si pomôžeme nožíkom, potom to už ide ľahko.... kožu stiahneme až dolu ku kĺbiku
-
4
tam potom sekáčikom stehno odsekneme
-
5
a stiahnutú kožu vyvrátime naspäť tak, že kĺbik tvorí akýsi štuplík na konci... a je to, teraz máme dve nohy.... jednu vyzlečenú a druhú prázdnu :-)
-
6
prázdne kože naplníme plnkou, kožu buď zašijeme, alebo spojíme špáradlami, alebo len tak zavinieme
-
7
naplnené kože sformujeme ako stehienka a uložíme do pekáčika, holé stehienka obalíme slaninkou, pretože bez kože by boli veľmi suché... zakryjeme alobalom a dáme piecť asi na hodinku, potom odokryjeme a necháme zapiecť
-
8
upečené stehienka podávame rodine alebo hosťom vždy jedno mäsové a jedno plnkové stehienko spolu so zemiakmi a nejakou zeleninkou...
-
9
a bavíme sa na reakciách stolovníkov, ktorí hľadajú mäso a nájdu plnku... za povšimnutie stojí úžasná, chrumkavá slaninka.... kto teraz hovorí, že slaninku neje nuž nevie o čo prichádza :-)
-
10
a toto je moja malá pomocníčka, ktorá celý proces pozorne sledovala a na výsledku si pochutnala spolu s ostatnými členmi rodiny :-)
-
11
Malá rada na záver: plnky dávame radšej menej aby nám plnené stehienka nepopraskali...
takú šikovnú pomocníčku.
@ilusa @dodo46 ďakujem :-)
@jerica ja som tam dala petržlen, mám dokonca v hrantíku na parapetnej doske, ale akosi ho tam nevidno... niečo sa tam žiada červené, zelené :-)
Varíme s medveďom - Kuracie stehná s plnkou
Klasický nedeľný recept, ktorý si mnohí pamätáme ešte od svojich babičiek - Plnené kura. V reštauráciach ho skoro nenájdete, ale verím tomu, že v nejakej obmene sa varí, vlastne pečie, skoro v každej domácnosti. Na našom blogu za tých šesť rokov písania tiež nájdete niekoľkokrát. (súvisiace články) Dnešný recept som zaradil najmä preto, že si myslím, že dobrý nápad sa cení. A tento dobrý nápad ma nadchol pri prvom vypočutí a musel som ho hneď vyskúšať. Výsledok bol viac než uspokojivý, a preto si ho dnes budete môcť pozrieť aj vy.
Namiesto celého kuraťa budeme plniť len stehná. Pripravíme si kuracie stehná, osem rožkov nakrájaných na kocky, dva kusy kuracích pŕs, tri vajcia, dva decilitre mlieka, jednu cibuľu, cesnak, čerstvé bylinky (použili sme petržlen a bazalku), sušené marhule, olej, majoránku, čierne korenie a soľ.
Na okorenenie kuraťa sme si pripravili vlastnú "grilovaciu zmes" zmiešali sme lyžičku červenej papriky s polovicou lyžičiek drvenej rasce, čierneho korenia, tymianu a majoránky.
Kuracie prsia zomelieme, cibuľu nakrájame na mesiačiky a opražíme na troške oleja, cesnak ošúpeme a roztlačíme, marhule zalejeme horúcou vodou, necháme desať minút odstáť, zlejeme a nakrájame na kúsky, zelené bylinky nasekáme. Všetko pridáme k nakrájaným rožkom, osolíme, okoreníme a premiešame rukami, aby sa všetky kúsky spolu prepojili.
Mlieko rozmiešame s vajíčkami a vylejeme na plnku. Všetko poriadne premiešame. Teraz už konečne vznikne plnka, jemne lepivá hmota, ktorá sa dá formovať a drží tvar.
Z kuracieho mäsa opatrne stiahneme kožu až k spodnému kĺbu. Dávame pozor, aby sme kožu nikde nepretrhli.
Nožom odsekneme spodný kĺb, kožu prevrátime naopak a naplníme plnkou.
Najjednoduchšie to spravíme tak, že v ruke vytvarujeme z plnky valček a vsunieme ho do kože. Potom ho prstami vtlačíme čo najhlbšie a nakoniec doplníme plnkou celú kožu. Na záver cez plnku preložíme cípy odstávajúcej kože a je hotovo.
Stehná aj naplnené kože uložíme do pekáča, podlejeme dvomi decilitrami vody a posypeme (našim) grilovacím korením.
Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov najprv prikryté, neskôr odokryté hodinu až hodinu dvadsat minút. Počas pečenia podlievame.
Chrumkavá koža naplnená jemnou, voňavou plnkou a pečené šťavnaté kuracie stehno sa dajú jesť teplé aj za studena. Prílohu si pripravíme podľa vlastnej chute, ale u nás doma podávame zásadne so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom so smotanou.
Čítajte viac: baranek.blog.sme.sk/c/305745/Varime-s-medvedom-Kuracie-steh...
samozrejme som si teraz prečítala aj recept z uvedeného blogu a čo? mám sa zastreliť? prepáč ale ja toto fakt nechápem....
a ešte si dovolím citovať z uvedeného blogu, samotného autora:
"A tento dobrý nápad ma nadchol pri prvom vypočutí a musel som ho hneď vyskúšať." z uvedeného vyplýva, že ani on nie je autorom tohto nápadu a tiež ho varil z počutia....
prajem ti veľa dobrých nápadov pri varení .-)
Ďakujem a v nedeľu skúsim
huspenina tu bola 20x, pečienka 30x,Sacherová torta x krát, krkovička, pečené kura.rezne 200x , ale toto je nové pre 80 % varechárov . To tu ešte nebolo a mnohí sa potešili za tento nápad . @evusik sa nechválila, že to vymyslela ona sama, ale nám dala inšpiráciu aby sme nemali jednotvárnu kuracinu a nový vzhľad poteší.
@2010 mas uplnu pravdu. Jedna pani obvini mladeho chlapca, od ktoreho by sa tu mohli ucit mnohi z plagiatorstva, tu sa sa obvinuje varechacka, ktora si da tu namahu, aby vsetko krasne nafotila a vysvetlila a recepty, z ktorych sa cloveku dviha zaludok ludia obranuju ako divi.
ďakujem vám všetkým za krásne komentáre...
zrovna pri tomto recepte sa môj skoro zať pýtal, že či ma to baví? taká piplačka, či by nestačilo len tak to dať na plech a upiecť, veď sa to zje tak či tak... ja som mu nevedela odpovedať ináč len po pravde, že mňa to neuveriteľne baví, aj keď varím denno denne úplne obyčajné jedlá, keď varím niečo slávnostnejšie, zložitejšie, niečo čo často plánujem dlhšie, zháňam suroviny a tak, vytešujem sa ako malé decko keď sa mi zadarí... ale predpokladám, že to poznáte aj vy... tak mi je potom trochu smutno z takýchto zbytočných rýpačiek... ale čo už :-)
Na Varechu chodím už dlhšie, ešte stále som však nepochopila prečo sa niektoré recepty vychvaľujú do nebies (hoci nie sú nič moc)
a niektoré sa zatratia aj keď sú hodnotné.
ja tu chodím na VARECHU-pre radu-námet-pre potechu..
a toho je tu veru dosť..
toť môj dôvod =na radosť=!!!! :-)))
pokojný večer všetkým
Vnučka je zlatulinká.
Čo povedať?!
Zožala som s ním úspech a aj ja som sa zčemerila!
Ďakujem za recept,aj keď takto oneskorene!
Oprava: sčemerila