Kuracie na spôsob Stroganov

fi0na - fotkafi0na, 29. apríla 2014
Kuracie na spôsob Stroganov
Foto: fi0na

U nás doma mame radi Stroganov hlavne pre chuť samotnej omáčky, preto nám je jedno s akým mäskom ho urobím. Najlepší je s hovädzím Zobraziť celý popisU nás doma mame radi Stroganov hlavne pre chuť samotnej omáčky, preto nám je jedno s akým mäskom ho urobím. Najlepší je s hovädzím to je jasné, ale doma bolo len kuracie. Nikdy som neskúmala aký je originálny recept na Stroganov, pretože každý čo som našla bol iný, a tento nám chutí aj tak najviac.

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
150 g
 hrsť
5 ks
1 téglik
1 PL
1 ks
3 PL alebo kupovaný
1-2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia umyjeme, nakrájame na tenké pásiky a namarinujeme aspoň na hodinu s trochou worcesterovej omáčky, kečupu, horčice a čierneho mletého korenia.

  2. 2

    Cibuľu si pokrájame nadrobno a na olivovom oleji opražíme do sklovita. Pridáme kuracie mäso, chvíľu popražíme a pridáme huby. Sušené hríby si predtým samozrejme namočíme v horúcej vode na cca 30 minút. Podlejeme trochou vody, pridáme horčicu, kečup, pretlak a nahrubo nastrúhané uhorky. Dusíme, kým omáčka zhustne. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a kôpor. Ak chcete jemnejšie môžete pridať aj trochu smotany na šľahanie alebo v hotovej omáčke nechať rozpustiť trochu masla.

  3. 3

    Kôpor môžete- nemusíte pridať, ja som si dnes na trhu kúpila krásny, čerstvý zväzok, tak som vyskúšala. Veľmi sa tam hodil, odporúčam. Podávala som s ryžou paraboild na cibuľke, ktorú som robila v rúre.

Diskusia k receptu

jozka2
stroganov mam velmi rada s hranolkami,s ryzou som nejedla,musim vyskusat.
sisinka131
Na stroganove nie je najdôležitejšia slanina? Nie je to základ?
Ináč to vyzerá super, už mám v KK
pusta
@sisinka131 , Stroganoff nikdy neobsahuje slaninu, pôvodný sa uvaril z hovädzej sviečkovej 1891 v Paríži, ale je tu aj jeho ruská verzia už z roku 1861, ktorý je však úplne odlišný.
vo svete je známy práve Stroganoff z Francie.
 www.labuznik.cz/recept/hovezi-stroganoff-govjadina-po-s...

tu si môžeš o ňom prečítať, má síce viac variant, ale tradičný recept na Stroganoff nikdy nie je z kuracieho mäsa, ani z bravčového, zásadne je z hovädzej sviečkovej.
tu na vareche má taký recept, francúzsky a aj ruský práve @2010 a jemu teda môžeš veriť!!! vie, o čom hovorí, je to znalec svetovej kuchyne.
na Labužník.cz je pod nickom @Bento tiež on.
neviem tu na vareche jeho recepty nájsť, skús však pozrieť do Diskusie:
 varecha.pravda.sk/diskusie/upravy-receptov/4956-forum.htm...
boxik
Stroganoff z ruskej kuchárky vydanej v päťdesiatych rokoch minulého storočia je takýto.
Suroviny : 600g hovädzej sviečkovej / prípadne roštenky/ 1/2 litra silného mäsového vývaru, 2 dcl kyslej smotany , 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku, 30 g hladkej múky , 50g masla, 1 cibuľa,soľ, mleté čierne koprenie, 50 g oleja
Postup: Hovädzie mäso pokrájame na pásiky hrubé asi 1,5 cm , posolíme okoreníme a necháme odležať minimálne dve hodiny , čím viac tým lepšie . Rozpustené maslo posypeme hladkou múkou a za stáleho miešania pripravíme tmavšiu zápražku vktorej sme popražili cibuľu .Zalejeme ju postupne vývarom z mäsa a dobre povaríme , potom precedíme.Pridáme pretlak a kyslú smotanu.Odležané mäso na prudkom ohni opražíme na oleji a necháme v omáčke podusiť asi 10 minút. Podávame s ryžou , prípadne ako je v móde dnes s hranolkami .
Takto ho robíme aj my doma a je vynikajúci napriek minimu korenín a bez rôznych dochudzovadiel , chuť je vynikajúca hlavne preto že omáčka je robená s maslom čo nenahradí ani olivový olej.
eviana
No z predchádzajúcich komentárov je jasné, že to Stroganoff nie je, ale veď Ty ani netvrdíš, že je, však? Je to variácia naň a vyzerá veľmi chutne, mňa by si isto nakŕmila, mňam :) Ukladám si a niekedy skúsim podľa Teba :)
fi0na
@eviana presne tak preto som dala taky nazov ,ze len "na sposob" :) jedla by som kludne len tu omacku z ryzou :)))
@boxik @pusta dakujem za origos recepty, ked budem mat najblizsie hovadzinku s radostou vyskusam
suzi
Prave vcera som vyskusala Tvoj recept. Je vynikajuci. "Kostovala" som pri vareni a ten kopor tomu dal skutocny peps ! Bravo !
erzenia
ja robim podla teba uz treti krat a vsetkym velmi chuti, mam ulozeny a ked neviem co, tak urobim toto...mnam :)
suzi
Ahoj @fi0na , zase som sa vratila k Tvojmu receptu. Porovnavala som viacero receptov na Stroganov, pretoze dnes sa nan chystam z hovadzieho maska. Tvoj recept sa mi zda naj. Dam Ti vediet ako to dopadlo s hovadzinkou :-)
suzi
Tak som spat. Verdikt je taky, ze tento recept mi viac chuti s kuracinou. Omacka prerazila chut hovadzieho a to je tak trochu skoda. V kazdom pripade mam Tvoj recept v KK
sway219
kazdy sme iny, kazdemu chuti ine, ked som citala prisady nezdalo sa mi a aj sa potvrdilo.....desne jedlo :/ prepacte




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia