Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. septembra 2013
Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept)
Foto: sracz

Paprikáše, ale aj „perkelty“ a guľáše, predstavujú – teda aspoň u mňa – lahodnú gastronomickú „multivariabilnú“ kategóriu! Krížom_krážom, ciky_caky, po našom krásnom Slovensku, čo Zobraziť celý popisPaprikáše, ale aj „perkelty“ a guľáše, predstavujú – teda aspoň u mňa – lahodnú gastronomickú „multivariabilnú“ kategóriu! Krížom_krážom, ciky_caky, po našom krásnom Slovensku, čo domácnosť, to špeciálny recept. Po „vihodňarski, co chižka, to inakša vareška“! Ja som svoj variant pripravil na zelerových stonkoch. Zaujímavé! Na Furči som nimi vykŕmil stovky domácich zajacov a tu sa ich neviem dojesť! Používam ich na varenie, pečenie, dusenie, alebo iba tak, surové, do šalátov. A čo tak v „gríske“?

2÷3
porcie
7 minút
príprava
12/17 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
podľa potreby
4-5 PL
6-7 ks
2 ČL
1 ks nakrájaná nadrobno
1 ks nakrájaná nadrobno
3-4 PL
500-600 ml (alebo hovädzí)
1 ks
1 halúzka (alebo sušený)
250-333 ml
Maslové halušky:
500-600 g (alebo semolina)
3 PL
1 ks
1 ČL
1 ČL
podľa potreby ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    umyté kuracie „lýtka“ som osušil, osolil, oeMČeKoval a na rajnici s ~ 2 PL slnečnicového oleja pekne opiekol, zo všetkých strán, do „zlatočervenohneda“ ~ 12´ a uložil ich na pomocnú tácňu

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    stonky zeleru som pokrájal, podobne aj zelenú papriku i veľkú mäkšiu paradajku; na dno nízkeho širšieho hrnca som vylial zvyšok oleja, na ktorom som krátko podusil stonkové „Céčka“ a kúsky papriky; na konci dusenia som k nim pridal zoškrabaný výpek z pečenia mäsa,

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    sladkú mletú červenú papriku, premiešal

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a priložil pokrájanú paradajku, dobré 4 PL kápiovej nátierky (krému), premiešal a

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po krátkom, ~ 3´, podusení vložil predpečené mäsko „s rúčkou“.

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalial kuracím vývarom, ale nič sa nestane, keď použijem len čistú vlažnú vodu; vložil som poprepichovanú sušenú feferónku, halúzku ligurčeka (teraz mám vlastný, čerstvý) a v takomto voňavom „kúpeli“ bolo mäsko do 15´ako „hodváb“; feferónka a ligurček splnili svoju „misiu“, tak „putovali“ do odpadu

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teraz už stačilo iba primiešať ~ ¼ litra kyslej smotany a „mňamkový paprikáš bol na svete“! Než si odpočinul, dal som zovrieť osolenú vodu, v ktorej som vyvaril „nokerdle“, vymiešané podľa uvedených ingrediencií; vďaka „prdop_u“ boli ľahké ako bozk milujúcej ženy s nežnou dušou!

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    takto nádherne, vizuálne i chuťovo, sa mi podarili maslové rožky podľa @izabella929 ***** opäť som zažiaril a za úspech zožínal slávu! Veľmi pekne Ti ďakujem Izka_hugočkám za Tvoj rcp i za perfektnú „navigáciu“. Ako „emeritný“ kvestor vojenslej leteckej akadémie Ti udeľujem titul „Zaslúžilý letovod_šturman, pre rohlíky, zákusky a iné pečivo, M. tr.“!

    Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

askadaniela
paprikáš môj manžel miluje, urobím mu pre zmenu na @sraczov spôsob. Verím tomu, že autora receptu bude vychvaľovať do nebies - a ja sa poctivo priznám, že to nie som ja :D
ampara
Nádhera,ako vždy! Zas musím utierať uslintanú klávesnicu......
frezia68
Robievam bez zelerových stoniek,ale s haluškami je to pre mňa jedno z najchutnejších jedál.Si mimoriadne a všestranne šikovný kuchár :-)))
izabella929
@sracz...zase boduješ...! tebe sa vždy podarí napísať niečo, kvôli čomu sa mi po tvári kotúľajú slzy..v prvom rade chválim tvoj gastronomický výkon..ale paprikáš../minulú nedeľu sme mali s nokedlami a kuracinkou..stačí mi vidieť farbu omáčky a som presvedčená, že toto je lakocinka, aká sa varieva tu u nás na juhu veľmi často../sme blízko mastného hrnca/ teda , kde sa varí paprikáš aj guľáš častejšie, ako inde..)krásne vydarené nokdelíky, obedík za ktorým sa len tak zapráši..veľmi si ma potešil, že si upiekol rožky a sú nádherné vydarené na to, že to piekol chlap..ej, keby som doma mala také čosi, to by sa mi žilo.-))))ďakujem za tvoje milé a úprimné slová...) potešil si ma...
radost
..chutné jedlo...
a navyše bonus táto veta:
=vďaka „prdop_u“ boli ľahké ako bozk milujúcej ženy s nežnou dušou! =
škoda-že zachcelo sa ti cudzieho sveta...
o jedného šikovného kuchára..milujúceho manžela..vtipného a šarmantného muža-je tu menej...a citeľne to chýba...:-)



elysa
slinky sa mi zbiehajú, chutný obed...
irenaw
óóó, paprikáš s haluškami... cítim tú vôňu, spomínam na babku... pekné
sracz
Vzácne múdre rozhodnutie @askadaniela milá! Teším sa na Tvoju varešku a daj vedieť, prosím, ako Tvojemu „ochrancovi domáceho kozuba“ chutilo! Želám Vám vo dvojici, zo ♥, úsmevné dni plné lásky, šťastia a vzájomnej úcty a porozumenia!

Ďakujem aj ja Tebe milá @ampara a som rád, že kladne pôsobím na Tvoje podmienené reflexy!

Úprimná Ti buď vďaka @frezia68 priateľka z najvzácnejších! Skús raz aj so stonkami, je to nielen zdravé, ale aj „šmačňejše“! Ta ňe?

Už som sa Ti bol zdôveril, milá @izabella929 že sa naši predkovia museli akosi pomiešať, lebo už v nie jednom rcp sa naše chute a vône prelínajú! Za rožky ďakujem ja Tebe! Na budúce, podľa rady Marušky z Jarkovej, vyskúšam každú vrstvu masla posypať vrecúškom škoricového cukru. Vraj sa mámE na čo tešiť! Pridáš sa aj Ty? Naozaj zo ♥ rád prispievam k Tvojej duševnej pohode! Dobre vycvičený a naviac úprimne milujúci chlap dokáže zrealizovať zázraky na počkanie a nemožné do troch dní! Záleží to len a iba na šikovnosti, takte a taktike trénera/ky či cvičiteľa/ky! Za pokus i za námahu to naozaj stojí! Ďakujem Ti a teším sa na ďalšie „dotykové plochy“!

Ďakujem, milá @tinkad za všetko!

Škoda je, milá @radost dobrého človeka. Ja som ale vypočítavý „vyčúranec“!!! Aj „cudzieho sveta“ sa mi nezachcelo, ale „ufujazdil“ som za TOU, ktorá je môjmu ♥ najbližšia, s ktorou je láska tým, čím má byť naozaj a nie iba slovom, či frázou! Patrím medzi málo šťastlivcov, ktorí dostali opakovanú šancu od svojej prvej, ale naozaj prvej, jedinej a najväčšej, LÁSKY! … žiaľ zbabral som viac, ako tretinu storočia, než mi bolo dovolené ponuknutú šancu zrealizovať. Že som za sebou „spálil všetky mosty“ neľutujem, ľúto mi je ušlých rokov! Nikto nemá právo zutekať pred láskou! Ani ja! Ale na lásku, tú pravú, sú potrební vždy dvaja, najlepšie opačného pohlavia, ale s jednou „krvnou skupinou“!

Prečo „trpíš“ @elysa anjelik milý? Navar a uži si! Nie je to nič zložité!!!

Rád som prispel k nostalgickým spomienkam, @irenaw milá! Vôňa domova, popretkávaná spomienkami na tých srdcu najbližších, krásne nežne harmonizuje so stavom našich duší!
askadaniela
Milý @Sracz , navarila som Tvoj úžasný zamatový paprikáš, do "punktíka" dodržala Tvoje pokyny i predpis (len zelerové stonky i vňaťka boli z obyčajného :-)). Ako som predpokladala - pojedli sme všetko i hrnce "vylízali", v bruškách sme mali príjemné blaho, v srdci radosť z vydareného diela - môj ochranca domáceho kozuba "bol v siedmom nebi" a odporučil mi umiestniť Tvoju verziu receptu pred ostatné, takže vedie rebríček top 10 :-) A samozrejme za dobre vykonanú prácu bola i adekvátna odmena :-)). Ďakujeme Ti zo ♥ za úprimné želanie a prajeme Tebe i Tvojej "najsamlepšej, milovanej 1/2" ešte veľa, veľa dní naplnených spoločnou blízkosťou, Láskou a Božím požehnaním. P.S. Verím, že vy dvaja budete v tomto smere vzorom nielen pre nás, ale aj pre iných. Ďakujeme :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia