Toto je biely koláč, u nás sa pečie pri všetkých slavnostných priležitostiach aj na všetky veľké sviatky. Recept je veľmi starý a dosť náročný, Zobraziť celý popisToto je biely koláč, u nás sa pečie pri všetkých slavnostných priležitostiach aj na všetky veľké sviatky. Recept je veľmi starý a dosť náročný, ale koláč je veľmi dobrý.
príprava
Suroviny
2000 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
100 g alebo Hera |
|
120 g |
|
1,35 liter prevarené |
|
13 tabletky |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 bal. |
|
štipka |
|
Postup
-
1
mlieko rozdelime na dve polovice,do jednej pridame štipku soli, sunár a sacharin a do druhej droždie,cukor aby podkyslo. Vymiesime cesto, niekedy sa miesilo ručne jednu hodinu, potom ho nechame kysnuť tiež jednu hodinu na teplom mieste. Keď je vykysnuté, rozdelime na 4 častia vyšuľame dlhšie šuľance, ktoré spletieme a dame na veľký plech aby podkyslo 1/2 hodiny. Potrieme žltkom a pečieme 1 hodinu pri 200 stupňoch, záleži od trúby. Keď nemáte taký veľký plech tak cesto rozdeľte na dva koláče. My máme taký starý okrúhly plech. Po upečení potrieme vodou v ktorej je rozpustený kr. cukor aby koláč bol pekný lesklý a zakryjeme utierkou až do vychladnutia.
Kolač vyniakajuci