Kuchen - koláč

Autor receptu: joel

Toto je biely koláč, u nás sa pečie pri všetkých slavnostných priležitostiach aj na všetky veľké sviatky. Recept je veľmi starý a dosť náročný, ale koláč je veľmi dobrý.

2,5 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. mlieko rozdelime na dve polovice,do jednej pridame štipku soli, sunár a sacharin a do druhej droždie,cukor aby podkyslo. Vymiesime cesto, niekedy sa miesilo ručne jednu hodinu, potom ho nechame kysnuť tiež jednu hodinu na teplom mieste. Keď je vykysnuté, rozdelime na 4 častia vyšuľame dlhšie šuľance, ktoré spletieme a dame na veľký plech aby podkyslo 1/2 hodiny. Potrieme žltkom a pečieme 1 hodinu pri 200 stupňoch, záleži od trúby. Keď nemáte taký veľký plech tak cesto rozdeľte na dva koláče. My máme taký starý okrúhly plech. Po upečení potrieme vodou v ktorej je rozpustený kr. cukor aby koláč bol pekný lesklý a zakryjeme utierkou až do vychladnutia.