Krupicovo-smotanový koláč fotorecept

eldina - fotkaeldina, 22. novembra 2012
Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept)
Foto: eldina

Milovníci krupicovej kaše nikdy nejedli lepší koláč, snáď len podľa mojich receptov...:))...tento je fantastický a veľmi jednoduchý.../lenivá Eldina len také robí/..:)

70 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
150 g
1 bal
2 ČL
600 g
250 ml
130 g
1 bal
5 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv dať do misky šľahačku /nevyšľahanú/, pridať do nej krupicu, zamiešať a nechať cca 20 min. postáť/aby napučala/

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom /po 20 minútach/ vymiešať mixérom vo väčšej miske vajcia s cukrom, pridať vanilkovú cukor, tvaroh, prášok do pečiva a napučanú krupicu....

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plech /ja som dala najväčší,koláč nie je veľmi vysoký, ak ho chcete vyšší-dajte menší plech/ vymastiť a posypať múkou...cesto naň vyliať

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do predriatej trúby na 170 °C dať piecť na 20 minút...potom dať von a posypať broskyňami../na originál recepte boli polovičky broskýň, ale to by som musela mať pri mojej veľkosti plechu aj 4 konzervy a toľko € sa mi už nechcelo investovať/..:)))..takto som pokrájala na malé kúsky 6 polovíc broskýň/ano, až toľko!! ich bolo v jednej konzerve!!/..:)

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    broskyne trochu pritlačiť a dať piecť ešte na cca 30 minút.....

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pred dopečením rozpustiť v hnčeku na slabom plameni pár PL lekváru /p.p./a natrieť na upečený koláč...

    Krupicovo-smotanový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    koláč je fantastický a mäkkučký..zatiaľ môj favorit medzi receptami,čo mám najmä pre bezzubých....:)).....všetka manuálna príprava je maximálne 5 minút....také koláče Eldina miluje.....:))...do času prípravy ale dám celkový čas, aj s napučaním krupice a pečením...

Diskusia k receptu

janara
waw, ja skusim zo špaldovej krupice, trstinového cukru
eldina
@slavnicanka no to je skvelá správa!!.......:)) dakujem , že si si našla čas napísať -že bol fajný..:)
francuzska1
vybavene;-))) he he, len manzel ma zabije, uz teraz mam zakazane piect...;-)ale jeho kolegovia sa zatial nestazuju;-)))
eldina
@francuzska1 mám to doma rovnako..:) niekedy nevládzu pojesť, tak dávam aj do mrazničky...:) najmä kysnuté veci
jalka11
Dobrý deň,mám otázočku,
keď budem koláčik robiť z polovičnej dávky,tiež ho treba predpiect 10 minút??? Ďakujem krásne za odpoveď, a peknú nedeľu prajem..
eldina
@jalka11 ten čas určite nie automaticky na polovicu, ale závisí od výšky plechu. Tych 170 stupnov totiž nie je vela. Skus piect 15 min a potom skus špáradlom skúsiť ci je upečený. Ak sa cesto lepi na špáradlo tak ešte chvíľu peč. Vidim že si taktiež milovníčka krupice ;-)
jalka11
A áno, som síce veľká,ale krupicu ľúbim stále..Môžem mať na raňajky,či na večeru.. dakujem za radu:))
morenajea
odskúšané: koláč je výborný, vychladený by bol ideálny na leto, pri krájaní drží tvar. Pečené na menšom plechu, preto je trochu vyšší. Niektoré kúsky broskyne "popadali" do cesta a vytvorili pri krájaní peknú mozaiku.