Krtkova torta fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 15. októbra 2011
Krtkova torta (fotorecept)
Foto: babkamt

Moja vnučka má v sobotu meniny.Terezka sa už týždeň vypytuje,či jej niečo upečiem.Rozhodla som sa upiecť krtkovu tortu.

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Na korpus:
32 dkg
18 dkg
3 ks čerstvé
3 PL
200 ml
200 ml
1 ks
Krém:
250 g
400 ml
250 ml
100 g
3 ks
3 - 4 ks
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 2

    Do mixéra som rozbila 3 vajcia,pridala som štipku soli.Vajcia som miešala asi 12 min,kým som pridala cukor.Miešala som,kým sa cukor nerozpustil.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 2
  2. 3

    Do dobre vyšľahaných vajec som striedavo po kvapkách pridávala olej a mlieko.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 3
  3. 4

    Nakoniec som ručne metličkou vmiešala múku s kypriacim práškom a kakaom.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 4
  4. 5

    Cesto som vyliala do formy. Na spodok formy som dala papier na pečenie a boky som vymastila a vysypala múkou.Tortu som piekla 35 minút na 170 stupňoch.Po upečení som ju nechala vychladnúť.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Nožíkom som tortu zvnútra obrezala 2 cm od kraja.Tiež som nožíkom vyrezala v strede mriežku,aby sa mi ľahšie dal vybrať stred korpusu lyžicou.Tieto odrezky som dala do misky,v dlani som ich pomrvila.Budem ich potrebovať na dokončenie torty.Vyrezaný korpus som pokvapkala šťavou zo zavarených višní.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Ingrediencie na plnku: Na plnku som zmiešala kyslú smotanu s tvarohom,3 vanilkami a 1 pl práškového cukru.Čokoládu som nastrúhala.Šlahačku som vyšľahala so Smetafixom.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Nakoniec som všetko spolu zmiešala.A teraz som sa rýchlo blížila do finále.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Do vydlabaného stredu korpusu som natrela asi štvrtinu krému.Na to som uložila priečne rozrezané banány.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Na banány som dala zvyšok krému.Snažila som sa vytvoriť kopček.Krémom som natrela aj boky korpusu.

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Pomrveným stredom korpusu som obložila celú tortu a dala ju do chladničky do druhého dňa,kým príde naša oslávenkyňa. Zo zvyškov namrveného korpusu som spravila guľky .

    Krtkova torta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

92 komentárov k receptu
nika 60,ďakujem za gratuláciu.Malá oslávenkyňa mala naozaj radosť.
sany11,torta na prvý pohľad vyzerá možno zložito,no nie.
ancicka,gratulujem synátorovi k narodeninám.
nika60,gratuláciu s vďakou prijímam,odovzdám Terezke.
xxlka,to si píš,že táto je lepšia ako z prášku.
domci4,pozerala som do Recepty zo života č . 12,tam je tiež táto torta.Na krém treba 500 ml mlieka, 1 balíček zlatého klasu, 3 pl kryštálového cukru, 250 g tvarohu, 125 g Hery , 4 pl práškového cukru, 3-4 banány - podľa veľkosti.
Teraz ti prezradím jedno tajomstvo.Moja vnučka tiež nemusí tvaroh.Ale torta jej chutila.Na 400 g smotany a 250 ml šľahačky sa tvaroh úplne stratí.Dnes bola so školou na výlete.Došla hladná.Naložila som jej mäso na hríboch.Pochvaľovala si , že je to dobré.Keď mala skoro zjedené,aj syn ma pochválil,pýtal sa ma,čo som tam dala.Začala som cibuľou.Vtom sa vnučka zháčila,že ona si už neprosí,lebo je tam cibuľa.Teda,ak o tom braček nebude vedieť,určite ti tortu spapá.
dakujem za super recept, moja dcera ma tuto dobrotu velmi rada, doteraz sme ju robili len od Oetkera a prave dnes oslavuje 18 narodeniny, tiez by som radsej vynechala tvaroh,,,a netreba zelatinu? je to dost tuhe? ukladam do KK
:) ďakujem, ja to vyskúšam, len sa sa pýtala, ale toho tvarohu sa mi tam zdá málo takže skúsim tento receptík ako :) polovýrobok :) vždy vieme čo tam dáme :)
Už dávnejšie som robila najprv kupovanú a potom domácu krtkovu tortu. Na kupovanej sa mi páčilo, že sa cesto dalo " krajšie" rozmrviť.
Ale dobrý nápad....musím opäť spraviť.
Tortu sme načali v piatok.V sobotu bola tiež u nás.V nedeľu nejedla veľa na obed, hoci som robila rybu. A tú má rada,lebo si musela nechať ešte trochu miesta na tortu.Muž so synom sa poobede vytratili do obývačky,aby mi nezavadzali pri upratovaní.Malá išla na chvíľu s nimi.Po chvíli sa vrátila do kuchyne a pýtala sa ma,či si ešte môže dať aj druhý kúsok torty.Tak som jej odrezala.Pri rezaní si obzerala tortu.Vraj jej je málo.Čudovala sa,že kde sa podela.Zbytok som jej zamozrejme zabalila domov.Odchádzala spokojná.
no to je mňamka..... moja malá dcérka bude mať v nedeľu narodeniny a staršia dcérka zase meniny....takže ešte jedna tortička bude krtkova..... už sa ne ňu tešíííííííííííííím.....
Tortičku sme si na veľkú oslavu urobili.... bola výýýýýýýýýýýýýborná....
veľmi rýchlo bolo po nej..... super recept.....
janocka84,tak budeš môcť porovnať,ktorá ti lepšie chutí.Keď ju budem nabudúce piecť,tak nebudem strúhať čokoládu na struháku,lebo som si kúpila také väčšie kúsky čokolády - čokoládovú posýpku a tú tam dám.Ozvi sa ,či ti chutilo.
No takže píšem až teraz... Robila som ju fúúú :) asi pred týždňom. Bola úžasná, hneď sa zjedla... Najprv som mala problém s formou, dala som do menšej a myslela som si že je to upečené tak som to vybrala, ale v strede bolo ešte cesto, tak som to musela dlhšie dopekať a tak som sa obávala , že či sa mi to vôbec podarí, ale podarila sa ;) ďakujeéém
domci4,som rada,že vám chutilo.V menšej forme je cesto vyššie,takže ho bolo treba dlhšie piecť.U nás sa po nej len tak zaprášilo , tak ako u vás.
Robila som tento týždeň túto tortu, podľa tohto receptu...a bola fakt super...Oetker môže závidieť:-)))...môj názor je, že recept nemá chybu!!!
ĎAKUJEM za receptík :) Dnes ho ho spravila dcérke na zajtrajšiu oslavu narodenín v škôlke, tak dúfam, že bude deťom chutiť, isto bude mať úspech, aj keď asi som ju veľmi ,,vydlabala,, :( Ale snáď sa nebude rozpadať prikrájaní :/
Krásne vyzerá tortička :) mňam, chystám sa ju zajtra urobiť, len nemám doma stužovač, dala by sa použiť prášková šlahačka Dr.Oetker namiesto stužovača, nebude to riedke ? ďakujem
@kucharkaa do krému ide smotana a čerstvá šľahačka so stužovačom. Ja sa snažím používať v kuchyni čerstvú šľahačku. Ale ak dobre rozumiem , ty chceš dať práškovú šľahačku. Tam myslím nejde stužovač šľahačky. Myslím si , že by to malo byť ok.
ivanka, ak mas v tvojej oblasti kde byvas "World Market" store, tak tam si mozes kupit Dr.Oetker "Whip it" (stabilizer for whipping cream).
mozes skusit:
1 Tablespoon of cornstarch na 1 cup heavy cream
alebo mam vyskusanu tuto metodu: na jeden cup heavy cream (slahackovej smotany) potrebujes:
1 tsp unflavored gelatin
1 T cold water
Musis vytvorit tzv. bloomed gelatin (zmenit krystale zelatiny na liquid)
Daj do misky vodu a posyp zelatinou. Nechaj postat minutu alebo kym sa vsetka zelatina absorbuje do vody. Nemiesaj.
Microwave okolo 30 sec., zelatina sa pekne rozpusti.
Pridaj do slahacky a slahaj. Takto slahacka vydrzy par dni. Tuto metodu, ak nemam whip it, som uz pouzila parkrat na kremese. Vysla vzdy perfektne. Good Luck!
@polovnicka každý , kto túto tortu doteraz robil , bol spokojný. Toto je prvý ohlas , že niečo nevyšlo . Šľahačku treba vyšľahať so Smeta fixom -stužovačom šľahačky do tuha . Mrzí ma , že ti to nevyšlo podľa tvojich predstáv . Nedávno sa ma vnučka pýtala , či jej ju neupečiem . Veľmi jej chutí .
robila som ju v piatok ako narodeninovú, naozaj jednoduchá ale výborná, lahká. Synovčekovi velmi chutila :-) Akurát mi zostalo vela toho vydlabaného cesta, aj keď som to navrchu dosť posypala..
Neviem, čo sa stalo, ale ja som mala tú plnku úplne riedku, som ju odkrojila, a celé mi to stekalo dole,no fakt :/... ale ako chuť bola skvelá
ach bože @babkamt , do toho druhého dňa mi to ako tak stuhlo, takže sa to dalo krájať, vieš, ako som si vydýchla!!! uf uf, dakujem za receptik, lebo prešiel samými chválami ;)
@babkamt ja by som sa chcela opýtať na priemer tortovej formy lebo mám dve formy 26cm a 29cm, v tej väčšej by sa dalo tiež, alebo by už bola veľmi nízka, ďakujem :-)
O vikendu jsem si udelala k narozeninam, pridala jsem si ale jeste jahody a dortik byl vybornej. Jsem rada ze jsem konecne nasla Krtkuv dort bez zelatiny a nekupovany. Super diky za receptik.
@beliana kľudne môžeš dať do formy 23 , cm, bude vyššia,alebo do 26 cm. Raz som piekla v tortovej forme 23 cm, ale väčšinou využívam formu s priemerom 26 cm. Tá torta na hlavnom obrázku je pečená vo forme s priemerom 26 cm. Keď som piekla vo forme s priemerom 29 cm, všetko som robila z 1,5 dávky.
dnes som ju robila :)
tvaroh tu nepredávajú tak som použila viac kyslej smotany a torta je aj tak výborná, svieža :) ďakujem za skvelý recept
môj muž miluje tortu alá Dr. Oetker :( ... zatiaľ sa mi ho nepodarilo presvedčiť na takúto "domácu" :) ale tento rok som sa rozhodla, že ho oklamem :D tak som hľadala recepty a tento váš sa mi veľmi páči ... v sobotu idem "nato" ;)
Dobrý deň, ďakujem za recept všetkým nám táto tortička veeeeľmi chutí. Robím ju už asi tretí krát, je super. Práve sa dopiekol korpus a zajtra ju naplním ;-).

Pridaj komentár k receptu: