Krkonošské kyselo

irenaw - fotkairenaw, 9. januára 2012
Krkonošské kyselo
Foto: irenaw

Keď som začala pestovať ražný kvások, hľadala som a skúšala aj iné recepty okrem chleba. Bála som sa ešte z mladého kvásku robiť chlieb Zobraziť celý popisKeď som začala pestovať ražný kvások, hľadala som a skúšala aj iné recepty okrem chleba. Bála som sa ešte z mladého kvásku robiť chlieb a niekedy som mala kvásku celé more. A čo s ním, keď mám odpor k vyhadzovaniu?... Tak som sa dostala aj k tejto krajovej špecialite, na ktorú existuje veľa receptov, hádam každá rodina má svoj. Vybrala som si tento recept a veru nám chutila. Jednoduchá a dobrá, podobná ako naše hubové nakyslo :O).

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 ks
1 l
1 šálka
3 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Do 1 litra vody namočíme huby asi na 30 minút. Pridáme racsu a soľ a dáme variť. Po asi 10 minútach za stáleho miešania vlejeme kvások a ďalej varíme na miernom ohni asi 30 minút. Často miešame, prichytáva sa to. Polievka postupne zosklovatie. Medzitým zvlášť uvaríme v šupke zemiaky, očistíme a pokrájame na drobno. Na masle osmažíme do zlata cibuľu a pridáme vajcia (a posekanú pažítku ak máme). Spravíme redšiu praženicu. Pred koncom varenia vsypeme do polievky zemiaky a praženicu. Už necháme iba krátko prevrieť.

Diskusia k receptu

damisa
zaujímavý recept, možno raz vyskúšam, lebo som o tom ešte nepočula a neviem si predstaviť chuť
jarunka
Toto jedlo varievala moja svokra, ked som to pocula prvy krat , tiez som nevedela co to je. Aj nam chutilo. Svorka bola velmi dobra kucharka, skoro z nicoho vykuzlila dobre jedlo. Myslim, ze to pochadza z Polska, neviem urcite. Byvali okr. Liberec.
kuchticka
Toto jedlo je velmi zname a pochadza z PODKRKONOSIA. Je to ich krajove ludove jedlo.
irenaw
@damisa kvások dá polievke kyslosť a zahustí ju asi ako keby si dala múku a ocot ale jemnejšie. @jarunka @kuchticka v oblasti Krkonôš sa dá táto polievka ochutnať, najmä také malé penzióniky ponúkajú okrem krásnej prírody rôzne krajové dobroty :). keď som hľadala recept bolo veľmi zaujímavé čítať o tejto polievke. Ľudia ktorí žijú v tejto oblasti, alebo odtiaľ pochádzajú, vedú vášnivé diskusie o tom, ako má pravé kyselo vyzerať. presne ako my a bryndzové halušky :).
damisa
a prosím ťa ako sa robí ten ražný kvások
irenaw
@damisa mám v receptoch ražný kvas a ražný chlieb, tam je postup od začiatku len z múky a vody, založenie trvá 4 dni. ale dá sa aj za dva dni, kúpiš sušenú kultúru a zarobíš podľa návodu na obale. videla som ho v planeta food aj v dm drogerii (ale v dm sa mi nepodarilo prečítať návod, radšej si pozri ešte v predajni).
elekra
Veľmi zaujímavé, páči sa mi tento recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia