Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Krémové karamelové rezy fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 1. januára 2020
Krémové karamelové rezy (fotorecept)
Foto: nikola166

Jemné cesto, karamelový krém, šľahačka a karamelová poleva - úžasná kombinácia chutí.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
4 ks
150 g
100 ml
100 ml
2 bal.
1/2 bal.
Krém a šľahačka:
2 bal.
500 ml
200 g
150 g
500 ml
Karamelová poleva:
150 g
100 g
65 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne pridáme mlieko striedavo s olejom a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a kávou.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20-25 minút.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Pudingy si uvaríme v mlieku a necháme vychladnúť.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Maslo s cukrom vymiešame do peny a po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na upečené vychladnuté cesto navrstvíme krém.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na krém natrieme vyšľahanú šľahačku.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Karamelová poleva: Cukor si necháme skaramelizovať. Do skaramelizovaného cukru pridáme maslo a stále miešame na miernom ohni, až kým sa maslo nerozpustí. Prilejeme smotanu a trpezlivo miešame kým sa hrčky nerozpustia. Necháme vychladnúť a polevou ozdobíme zákusok.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Samozrejme, navrch môžete použiť aj hotový karamelový topping.

    Krémové karamelové rezy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Nádhera na pohľad a podľa receptu to bude nádhera aj na jazyku. Ukladám a pri prvej možnej príležitosti vyskúšam. A hoci som starý kozák a v kuchyni ma už veľa vecí neprekvapí, potrebovala by som vedieť, ako si pokrájala také dokonalé rezy. Nemám predstavu, hoci som toho už napiekla dosť.
Vopred ďakujem za radu.
@sovka62 (2.1.2020 14:41) krájam obyčajným ostrým nožom, bohužiaľ nemám žiadnu extra radu. Veľmi mi pomáha nastaviteľná forma na pečenie, ktorú používam takmer pri každom pečení. Vďaka nej je plnka vždy rovnomerná, aj okraje sa dajú pekne nakrájať, nikde nič nesteká
@nikola166 (2.1.2020 22:39)

Veľmi efektne a nepochybne chutné rezy si upiekla:-) ja sa zasa chcem opýtať, keď používaš nastaviteľnú formu, papierom vystelies aj boky, či stačí spodok? Pýtam sa preto, či nevytecie cesto:-)
@45678 (3.1.2020 13:12)
Boky nikdy nevystielam. Niekedy sa stane, že trochu cesta vytečie, ale fakt výnimočne. S piškótovým či miešaným cestom nie sú problémy, ak vložím cesto do dobre vyhriatej rúry. Ale na tekuté plnky, želatínové či šľahačkové je tá forma úžasná.
@sovka62 (2.1.2020 14:41)

Kúp si filetovací nôž s čo najužšou čepeľou,niečo také:  www.alza.sk/tescoma-noz-filetovaci-18cm-sonic-86203...
a narežeš,lebo sa ti nebude krém ťahať po čepeli a ak je dosť ostrý,stačí zatlačiť až na dosku a nôž vytiahnuť smerom k sebe.Takto nakrájaš pekné rezy,aj keď tu treba pripomenúť neskúseným,že zákusok treba nechať zatuhnúť v chlade na pár hodín (to ty,samozrejme,vieš :) ).Ja som začínala pred rokmi s mužovým rybárskym nožom (Rapala),môžeš sa pozrieť aj v potrebách pre rybárov.Tieto nože nebývajú súčasťou sád nožov,ale v domácnosti sa zíde.Na nete predávajúci nezvyknú udávať šírku čepele,ja mám 1,5cm a zužuje sa na 3mm a výborne sa s ním pracuje.Tak vyskúšaj.

Pridaj komentár k receptu: