Krémová zelerová polievka

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 14. októbra 2010
Krémová zelerová polievka
Foto: archív Vojtecha Artza
10
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
100 g
30 g
1,8 l
250 ml
250 ml
 štipka
1 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zeler očistíme a nastrúhame na tenké rezančeky. Trošku zeleru odložíme. V hrnčeku na masle opražíme nastrúhaný zeler, osolíme a pridáme kryštálový cukor. Zalejeme vývarom a 20 minút povaríme. Prilejeme mlieko a povaríme.

  2. 2

    Nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou, ochutíme muškátovým kvetom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Odložený zeler vypražíme na rozpálenom oleji alebo priamo vo fritéze. Zelerovou slamou ozdobíme polievku pri podávaní.

  3. 3

    Náš tip: Výborným pomocníkom na rýchle a jednoduché zahusťovanie polievok a omáčok je instantná (sušená) zápražka.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
Polievka je veľmi zdravá aj keď ja ju robím málinko ináč.Tá zelerová osmažená slama je dobrý nápad.
@bozulka tato polievka urcite zdrava nie je. Ide tam 100 g masla, co je skoro cela polovica, 250 ml plnotucneho mlieka a 250 ml slahacky, plus este cukor a 1 dcl oleja. Je to plne tuku a kalorii. Ak chces zdravsiu verziu, skus pouzit 1 PL olivoveho oleja a biely jogurt alebo aspon polotucne mlieko. A zeler iba opiect na troske oleja a nie smazit na oleji vo friteze.