Makové pečivo

Krehké makové slimáky (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Skúsila som upiecť druh suchého pečiva, ktorý sme doma ešte nepiekli. Keďže ja aj manžel sme makoholici, tak voľba bola jasná. A výsledok? Výborné, s výraznou makovou chuťou. Dá sa to upiecť aj s orechovou plnkou, také musia byť tiež super.

75
porcií
3x25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, maslo, práškový cukor, kyslú smotanu a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky. Zatiaľ pripravíme plnku.
  2. Náplň pripravíme tak, že najprv dáme do misy mletý mak, vanilkový cukor, práškový cukor a mletú škoricu. Potom v mlieku roztopíme čokoládu a vlejeme to do misy k ostatným surovinám. Premiešame, pridáme lekvár, opäť premiešame a vyberieme cesto z chladničky.
  3. Cesto rozdelíme na polovicu. Najprv vyvaľkáme prvú časť na plát s rozmermi 40 x 30 cm, natrieme na to polovicu náplne a zrolujeme. To isté urobíme s druhou časťou cesta a zvyškom náplne. Rolky dáme do chladničky aspoň na hodinu (pokojne aj dlhšie, čím tuhšie cesto a náplň, tým sa potom bude ľahšie krájať).
  4. Po hodinke vyberieme rolky z chladničky a krájame kolieska cca 0,5 - 1 cm hrubé najlepšie so zúbkovaným nožom. Doma u našich máme ešte nôž od mojej babky, Made in Czechoslovakia (: Po toľkých rokoch je stále ostrý a krájalo sa mi s ním najlepšie.
  5. Kolieska ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie reznou stranou nadol. Vrch posypeme troškou trstinového cukru a dáme piecť.
  6. Pečieme na 180 °C asi 25 minút do zlatohneda. Vyšlo mi to na 3 plechy, tak 3 x 25 minút do zlatohneda. Koláčiky sú krehké a nám veľmi chutia. Vyšlo cca 75 slimáčikov. Tak dúfam, že sa zapáčia aj Vám (:
  7. A náš fešák na záver. Dnes vyšlo slnko, tak ho niet. No včera s nami leňošil celý deň (: