Foto: pusta
Tieto mäsové guľôčky zo Švédska som ešte neochutnala. Nepoznám tie z IKEA, existuje veľa variant, uvarila som podľa videa, ktoré sa mi páčilo a Zobraziť celý popisTieto mäsové guľôčky zo Švédska som ešte neochutnala. Nepoznám tie z IKEA, existuje veľa variant, uvarila som podľa videa, ktoré sa mi páčilo a sú vynikajúce, jemné a veľmi chutné. Kottbular sú vo Švédsku veľmi obľúbené, nenáročné na prípravu, výsledok je veľmi chutný odporúčam ich urobiť aj Vám.
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Suroviny
350 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
60 g |
|
1/4 - 1/2 čl |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1/2 ks |
|
100 ml |
|
na omáčku: | |
2 - 3 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
240 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 zväzku |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do misy som dala mleté mäso, soľ, mleté biele korenie, mletú škoricu,...
-
2
...cibuľu pokrájanú na jemno,...
-
3
...vajce,...
-
4
...mlieko a všetko som dôkladne spracovala na "mäsové cesto", ktoré práve mlieko zjemní a zvláčni.
-
5
K mäsovej zmesi som pridala strúhanku a ešte raz spolu spracovala...
-
6
...na tvárnu hmotu, ktorú som odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
-
7
Z tejto zmesi som vytvarovala jemne naolejovanými rukami guľôčky niečo väčšie ako vlašský orech.
-
8
Petržlenovú vňať som posekala na jemno.
-
9
Do rozpáleného oleja som vložila guľôčky a opiekla som ich z jednej strany asi 2 - 3 minúty,...
-
10
...z druhej strany tiež 2 - 3 minúty a vybrala som ich na tanier.
-
11
Na panvici som nechala 2 - 3 PL oleja, pridala som múku a opražila som ju na svetlú zápražku,...
-
12
...priliala som k nej 2 PL červeného vína, rozmiešala do hladka,...
-
13
pridala som 1 PL kyslej smotany, znovu rozmiešala a ...
-
14
...pridala som domáci hovädzí vývar, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a...
-
15
...vložila som opečené mäsové guľôčky, povarila som ich v omáčke asi 10 minút.
-
16
Pridala som posekanú petržlenovú vňať...
-
17
... povarila spolu ešte 5 minút a bolo hotovo.
-
18
Horúce guľôčky aj s vínovo-smotanovou omáčkou som nabrala na tanier a podávala som k nim pretláčané zemiaky.
dakujem ti za krásne uznanie :-)))
dakujem
dakujem.
aj ty sa maj krásne :-))
dakujem.
iste obe varianty sú chutné, aj tieto sú vynikajúce.
potešilo ma, že už ich aj máš v kk a aj ty ich spravíš.
dakujem za uznanie.
ak dáš na horúcu zápražku len 2 PL vína, ihned zovrie a vytvára na fotografii tento klamný dojem - jeho bublinky, musíš usilovne miešať, aby sa nevytvorili hrčky, ihned pridávať dalšie tekutiny ako kyslá smotana a domáci hovädzí vývar a stále rýchlo miešať, aby omáčka bola úplne hladká, čo je ťažko fotografovať v rýchlom slede záberov :-)))
na videu by to vyzeralo presne ako popisujem :-)))
teda žiadne ríbezle, ti bysi videla aj vo finálnej omáčke.
si veľmi pozorná. dakujem za položenú otázku.
ukľudnil sa až, ked uvidel video a prečítal si pochvalu od šéfkuchára v londýne :D
však variant je veľa, nielen tá jedna jediná, ktorú pozná on ako švédsku. potom uznal aj túto za švédsku. je fakt dobrá.
budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem ti za uloženie do kk aj vyskúšanie.
pozri, čo som písala @irenaw a zasmeješ sa, ako som si vliezla do vlasov s jedným priateľom :D
verím, že ti budú chutiť.
tvoja veľká pochvala mi dobre padla, vážim si to.
a dakujem ti.
priznám sa, že mne sa tiež nechcelo robiť tie úplne drobné guľôčky, tak som spravila niečo väčšie ako vlašský orech, išlo to rýchlejšie.
som rada, že som ťa inšpirovala.
dakujem.
to musela byť veľká česť, ked si svojim krstným navaril toto úžasné
"csemege" Kassán - idú tam len samé dobré veci!!!
veľmi ma teší a je to pre mňa zároveň veľká pocta, že sa necháš inšpirovať mojou domácou kuchyňou a vdaka za ***** :-)))))
úprimne ti dakujem, môj vzácny priateľ.
môj najlepší priateľ je šéfkuchár, to víno mi daroval práve on. ani jeden z nás bežne nepije, len pri výnimočných príležitostiach si dáme po dobrom jedle pohár vynikajúceho kvalitného suchého vína. ale často používame víno pri varení do jedla a radi varíme na víne.
zrejme aj ty miluješ dobré jedlo ako my, preto vieš ihned po prečítaní úvodného komentára, že recept je odo mňa :-))))), čo ma skutočne teší a dakujem za krásne uznanie mojej práce a ocenenie snahy.
manželovi nič nevrav, len mu pekne naservíruj už hotové Kottbullar :D
pripájam fotografiu spomínaného vína André:
prajem ti krásny pohodový deň v slnečnej Valencii.