Kottbullar - švédske mäsové guľôčky fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. júla 2013
Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept)
Foto: pusta

Tieto mäsové guľôčky zo Švédska som ešte neochutnala. Nepoznám tie z IKEA, existuje veľa variant, uvarila som podľa videa, ktoré sa mi páčilo a Zobraziť celý popisTieto mäsové guľôčky zo Švédska som ešte neochutnala. Nepoznám tie z IKEA, existuje veľa variant, uvarila som podľa videa, ktoré sa mi páčilo a sú vynikajúce, jemné a veľmi chutné. Kottbular sú vo Švédsku veľmi obľúbené, nenáročné na prípravu, výsledok je veľmi chutný odporúčam ich urobiť aj Vám.

4
porcie
120 minút
príprava
5 + 15 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

350 g
150 g
1 ks
100 ml
60 g
1/4 - 1/2 čl
1 čl
1 čl
1/2 ks
100 ml
na omáčku:
2 - 3 PL
2 PL
2 PL
240 ml
podľa chuti
podľa chuti
1/2 zväzku
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misy som dala mleté mäso, soľ, mleté biele korenie, mletú škoricu,...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...cibuľu pokrájanú na jemno,...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vajce,...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...mlieko a všetko som dôkladne spracovala na "mäsové cesto", ktoré práve mlieko zjemní a zvláčni.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K mäsovej zmesi som pridala strúhanku a ešte raz spolu spracovala...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na tvárnu hmotu, ktorú som odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z tejto zmesi som vytvarovala jemne naolejovanými rukami guľôčky niečo väčšie ako vlašský orech.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Petržlenovú vňať som posekala na jemno.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do rozpáleného oleja som vložila guľôčky a opiekla som ich z jednej strany asi 2 - 3 minúty,...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...z druhej strany tiež 2 - 3 minúty a vybrala som ich na tanier.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na panvici som nechala 2 - 3 PL oleja, pridala som múku a opražila som ju na svetlú zápražku,...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...priliala som k nej 2 PL červeného vína, rozmiešala do hladka,...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pridala som 1 PL kyslej smotany, znovu rozmiešala a ...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...pridala som domáci hovädzí vývar, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...vložila som opečené mäsové guľôčky, povarila som ich v omáčke asi 10 minút.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pridala som posekanú petržlenovú vňať...

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ... povarila spolu ešte 5 minút a bolo hotovo.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Horúce guľôčky aj s vínovo-smotanovou omáčkou som nabrala na tanier a podávala som k nim pretláčané zemiaky.

    Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

pusta
jéééj, @horalka milá, veľmi si ma potešila.
dakujem ti za krásne uznanie :-)))
horalka66
@Pusta tvoje recepty sú vždy fajnové a nie len to,ešte ich aj máš krásne spracované a teším sa tomu úprimne :-)pekný slniečkový deň maj
paploska
fíha, taj ja ich robievam podľa vzorku IKEA :-) sú chutné, nejaká šikulka tu dala dobrý recept, ale vyskúšam tieto. vyzerajú úplne inak :-) a hlavne tam idú iné ingrediencie. KK
pusta
@kimlo , si tak straqšne daleo odo mňa - vdačne by som ťa pohostila :P, hoci aj 2 - 3 taniere, koľko by ti chutilo. :-))))
dakujem
pusta
@horalka milá, tvoje uznanie ma teší a aj ma veľmi dojalo a zaväzuje :-)))
dakujem.
aj ty sa maj krásne :-))
pusta
@medovnicek ,verím, sú vynikajúce. potešilo ma, že si si uložila do kk a urobíš aj ty.
dakujem.
pusta
@paloska , hej, tieto švédske mäsové guľôčky sú úplne inéKottbullar ako tie z IKEY , čo sú na vareche. majú úplne iné ingrediencie :-))) aj vyzerajú inak,
iste obe varianty sú chutné, aj tieto sú vynikajúce.
potešilo ma, že už ich aj máš v kk a aj ty ich spravíš.
dakujem za uznanie.
ewa1
Pusta, možno sa mi to len zdá, ale na tej fotke to vyzerá že, miesto č. vína sú červené ríbezle, ale tie tam vôbec nespomínaš...či sa mýlim?
pusta
@evwa1 , to je len dojem. :-))) je tam naozaj drahé a kvalitné suché červené víno, konkrétne víno André, pozdný zber, ročník 2006.
ak dáš na horúcu zápražku len 2 PL vína, ihned zovrie a vytvára na fotografii tento klamný dojem - jeho bublinky, musíš usilovne miešať, aby sa nevytvorili hrčky, ihned pridávať dalšie tekutiny ako kyslá smotana a domáci hovädzí vývar a stále rýchlo miešať, aby omáčka bola úplne hladká, čo je ťažko fotografovať v rýchlom slede záberov :-)))
na videu by to vyzeralo presne ako popisujem :-)))
teda žiadne ríbezle, ti bysi videla aj vo finálnej omáčke.
si veľmi pozorná. dakujem za položenú otázku.
irenaw
ja tak, ako @kimlo schmatla by som foto č.18 a hodnú chvíľu bola ticho :-) tiež ich robievam inakšie, pred pár rokmi som videla na ČT recept, uložím si aj takéto.
frezia68
Pekný recept,robievam ich podľa @sjuz zo dňa 28.1.2013 a sú výborné,ale iste aj tie od Teba by mi chutili :-)
pusta
@irenaw , pekne si ma rozosmiala :D ecept som dala aj na fb a práve mi písal priateľ, sprdol ma, že veľa omáčky, ukľudnil sa, ked som sa priznala, že pre mňa išla všetka :-))), potom mu vadilo, že nie maslo tam mám, a víno a petržlen tiež. :D
ukľudnil sa až, ked uvidel video a prečítal si pochvalu od šéfkuchára v londýne :D
však variant je veľa, nielen tá jedna jediná, ktorú pozná on ako švédsku. potom uznal aj túto za švédsku. je fakt dobrá.
budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem ti za uloženie do kk aj vyskúšanie.
pusta
@frezia68 , dakujem ti. variant je viac, aj táto je vynikajúca.
pozri, čo som písala @irenaw a zasmeješ sa, ako som si vliezla do vlasov s jedným priateľom :D
verím, že ti budú chutiť.
mariamka
tiez nepoznam z IKEA ale toto bude iste 100x lepsie! rada sa babrem s mletym masom ale vacsinou peciem alebo vyprazam, tieto omacky su fakt zaujimave, moji su masovi aj omackovi takze idealny recept pre mna :) dakujem a velka pochvala p. @pusta ..
joel
určite vyskúšam a nemohli by byť aj z hydinového mäska?
sracz
„Roky, aspoň tie moje, majú krídla lastovičky“! Doslova „ulietavajú“ závrátnou rýchlosťou do nenávratna! Veľmi dávno som mal tú česť navariť jednu z domácich „kassai csemege“ košických lahôdok mojemu krstnému otcovi Jánovi, B.P. a jeho ctenej manželke Helenke. Podnes si pamätám reakciu „kresneho“ = bodaj by to nebolo také dobré, keď si tam dal samé dobré veci! Tak je to aj s Tvojim rcp.milá pracovitá @pusta - rád sa nechám inšpirovať Tvojou domácou kuchyňou, lebo v nej používaš iba „samé dobré veci“! -:))))))) *****
paploska
@pusta môj muž ich zbožňuje, len mne sa nechce tú kopu malých guličiek vyprážať. tvoje sú väčšie , tak sa rada nechám inšpirovať :-)
pusta
@mariamka , no to ma veľmi teší, že tento recept je ako stvorený pre tvojich milých doma, mäskové švédske guľôčky+omáčka. sú výborné. to je len jedna z viacerých chutných variant, ale vynikajúca.
tvoja veľká pochvala mi dobre padla, vážim si to.
a dakujem ti.
pusta
@paploska , to je dobre, že tvoj muž tieto švédske guľôčky zbožňuje.
priznám sa, že mne sa tiež nechcelo robiť tie úplne drobné guľôčky, tak som spravila niečo väčšie ako vlašský orech, išlo to rýchlejšie.
som rada, že som ťa inšpirovala.
dakujem.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám...veru tie roky prehrmeli aj na do mnou a nesiem si v striebre svojich vlasov západ môjho slnka.
to musela byť veľká česť, ked si svojim krstným navaril toto úžasné
"csemege" Kassán - idú tam len samé dobré veci!!!
veľmi ma teší a je to pre mňa zároveň veľká pocta, že sa necháš inšpirovať mojou domácou kuchyňou a vdaka za ***** :-)))))
úprimne ti dakujem, môj vzácny priateľ.
lola
cim to je,@pusta ,ze len co si precitam uvodny komentar pod nazvom receptu automaticky viem,ze je od Vas?(-: Klobuk dolu,naozaj ich mate krasne spracovane...ti recepty teda. A gulocky vyzeraju fantasticky,ja casto ani neviem,co varit,tak toto bude taka prijemna zmena(-:Inac,to naozaj davate take kvalitne cervene vino do omacky? To by moj francuzsky manzel neprezil chachacha,ked pred rokmi doniesol vyborne francuzske vino jednemu kolegovi-sefkucharovi isteho nemenovaneho hotela v Tatrach a ten z neho podstatnu cast vlial do omacky,co prave pripravoval,takmer ho tam "vystrelo".Tak toto mu naozaj nemozem urobit(((((-:,jedine,ze mu neprezradim,z coho ta omacka je,ci?pekny vecer
pusta
milá@lola , rada čítam tvoje komentáre, je mi pri nich veľmi príjemne. so záujmom som si prečítala o tvojich zážitkoch s manželom, vínom a šéfkuchárom :-)))
môj najlepší priateľ je šéfkuchár, to víno mi daroval práve on. ani jeden z nás bežne nepije, len pri výnimočných príležitostiach si dáme po dobrom jedle pohár vynikajúceho kvalitného suchého vína. ale často používame víno pri varení do jedla a radi varíme na víne.
zrejme aj ty miluješ dobré jedlo ako my, preto vieš ihned po prečítaní úvodného komentára, že recept je odo mňa :-))))), čo ma skutočne teší a dakujem za krásne uznanie mojej práce a ocenenie snahy.
manželovi nič nevrav, len mu pekne naservíruj už hotové Kottbullar :D
pripájam fotografiu spomínaného vína André:



pusta
@lola , len malá poznámka. toto už je ročník 2007, ročník 2006 som spotrebovala práve do Kottbullar :-)))))
prajem ti krásny pohodový deň v slnečnej Valencii.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia