Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tieto mäsové guľôčky zo Švédska som ešte neochutnala. Nepoznám tie z IKEA, existuje
veľa variant, uvarila som podľa videa, ktoré sa mi páčilo a sú vynikajúce, jemné a veľmi
chutné.
Kottbular sú vo Švédsku veľmi obľúbené, nenáročné na prípravu, výsledok je veľmi chutný
odporúčam ich urobiť aj Vám.
4 porcie |
120 minút príprava |
5 + 15 minút na 90 - 100 °C |
Postup
- Do misy som dala mleté mäso, soľ, mleté biele korenie, mletú škoricu,...
- ...cibuľu pokrájanú na jemno,...
- ...vajce,...
- ...mlieko a všetko som dôkladne spracovala na "mäsové cesto", ktoré práve mlieko zjemní a zvláčni.
- K mäsovej zmesi som pridala strúhanku a ešte raz spolu spracovala...
- ...na tvárnu hmotu, ktorú som odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
- Z tejto zmesi som vytvarovala jemne naolejovanými rukami guľôčky niečo väčšie ako vlašský orech.
- Petržlenovú vňať som posekala na jemno.
- Do rozpáleného oleja som vložila guľôčky a opiekla som ich z jednej strany asi 2 - 3 minúty,...
- ...z druhej strany tiež 2 - 3 minúty a vybrala som ich na tanier.
- Na panvici som nechala 2 - 3 PL oleja, pridala som múku a opražila som ju na svetlú zápražku,...
- ...priliala som k nej 2 PL červeného vína, rozmiešala do hladka,...
- pridala som 1 PL kyslej smotany, znovu rozmiešala a ...
- ...pridala som domáci hovädzí vývar, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a...
- ...vložila som opečené mäsové guľôčky, povarila som ich v omáčke asi 10 minút.
- Pridala som posekanú petržlenovú vňať...
- ... povarila spolu ešte 5 minút a bolo hotovo.
- Horúce guľôčky aj s vínovo-smotanovou omáčkou som nabrala na tanier a podávala som k nim pretláčané zemiaky.