Kottbullar - švédske mäsové guľôčky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tieto mäsové guľôčky zo Švédska som ešte neochutnala. Nepoznám tie z IKEA, existuje veľa variant, uvarila som podľa videa, ktoré sa mi páčilo a sú vynikajúce, jemné a veľmi chutné. Kottbular sú vo Švédsku veľmi obľúbené, nenáročné na prípravu, výsledok je veľmi chutný odporúčam ich urobiť aj Vám.

4
porcie
120 minút
príprava
5 + 15 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Do misy som dala mleté mäso, soľ, mleté biele korenie, mletú škoricu,...
  2. ...cibuľu pokrájanú na jemno,...
  3. ...vajce,...
  4. ...mlieko a všetko som dôkladne spracovala na "mäsové cesto", ktoré práve mlieko zjemní a zvláčni.
  5. K mäsovej zmesi som pridala strúhanku a ešte raz spolu spracovala...
  6. ...na tvárnu hmotu, ktorú som odložila na 2 hodiny odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
  7. Z tejto zmesi som vytvarovala jemne naolejovanými rukami guľôčky niečo väčšie ako vlašský orech.
  8. Petržlenovú vňať som posekala na jemno.
  9. Do rozpáleného oleja som vložila guľôčky a opiekla som ich z jednej strany asi 2 - 3 minúty,...
  10. ...z druhej strany tiež 2 - 3 minúty a vybrala som ich na tanier.
  11. Na panvici som nechala 2 - 3 PL oleja, pridala som múku a opražila som ju na svetlú zápražku,...
  12. ...priliala som k nej 2 PL červeného vína, rozmiešala do hladka,...
  13. pridala som 1 PL kyslej smotany, znovu rozmiešala a ...
  14. ...pridala som domáci hovädzí vývar, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a...
  15. ...vložila som opečené mäsové guľôčky, povarila som ich v omáčke asi 10 minút.
  16. Pridala som posekanú petržlenovú vňať...
  17. ... povarila spolu ešte 5 minút a bolo hotovo.
  18. Horúce guľôčky aj s vínovo-smotanovou omáčkou som nabrala na tanier a podávala som k nim pretláčané zemiaky.