Koložvárska fotorecept

jody - fotkajody, 25. januára 2012
Koložvárska (fotorecept)
Foto: jody

Notoricky známe jedlo. My ho voláme takto, len prídavným menom, stačí, všetci vedia, o čo ide...

40 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    Dáme zovrieť dvojnásobné množstvo vody, než máme ryže. Posolíme. Ryžu nasypeme a varíme 10 - 15 minút. Nemusí byť úplne mäkká.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Robievam aj z mletého mäsa, ale tentoraz som nakrájala krkovičku na malinké kúsky. Na oleji speníme na drobno nasekaný cesnak, pozor rád horí. Pridáme mäso a opečieme.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V ďalšom hrnci udusíme pokrájanú cibuľku, zaprášime sladkou paprikou (mohla som dať aj viac), pridáme nepremytú kapustu aj so šťavou a udusíme takmer do mäkka.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso posolíme, zasypeme pálivou paprikou a keď pustí farbu, podlejeme vrelou vodou a udusíme. Tekutinu zdusíme na šťavu.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do poolejovaného pekáča navrstvíme polovicu kapusty.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na kapustu dáme vrstvu z polovice uvarenej ryže.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako ďalšie nasleduje všetko mäso aj so šťavou.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasleduje druhá polovica ryže a na ňu kapusta. Kyslú smotanu rozmiešame s trochou mlieka alebo vody a zalejeme celú zmes v pekáči.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch poukladáme ešte tenké kolieska klobásy.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme prikryté cca pol hodiny a potom ešte dopečieme, závisí od množstva tekutiny, nemalo by to plávať.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame s varenými zemiakmi.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na druhý deň (ak ostane), už pekne drží tvar a tak sa dajú z nej krájať úhľadné porcie. Prajem dobrú chuť. :-)

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
zbožnujem koložvársku kapustu ;) niekde sa robí aj z mletým mäskom, ale tak mi nechutila...skúsim niekedy aj ja takto s nakrájaným mäsom :) myslíš že by sa mäso mohlo zameniť za kuracie? či hlúposť? :)
toto jedlo mi pripomenulo školskú jedáleň a priznám sa nemala som ho rada... no keď som pozerala obrázky prípravy vašej koložvárskej zbiehajú sa mi slinky...niekedy skúsim spraviť a možno si aj napravím ten zlý dojem na toto jedlo..vaše vyzerá skvelo..
Nemohla by som k tebe poslať manžela na večeru? Koložvársku miluje, ja ju nemusím, takže ju máva raz za uhorský rok. To by si pošmákol!
u nás je to zas naopak, ten môj sa z ryžou moc nekamaráti, preto takéto jedlá variem skôr vynímočne..... ale tvoja koložvárska vyzerá móóóć dobre :-)
ja robievam podla mojej babky a ta ho mala od nejakej madarskej kucharky, robi sa z mleteho masa a nedava sa cesnak ani klobasa, to je uz taka ludova tvorisvost, ale kazdemu co mu chuti, my to mame strasne radi tak vzdy robim vo velkom pekaci na tri dni :-)
z kuracieho som neskúšala, skôr si myslím, že je na kyslú kapustu málo chuťovo výrazné, ale môžem sa mýliť, treba skúsiť :-)
waw kološvárska to je aj u nás jedlo číslo jedna kvasená kapusta je ešte v súdku tak musím naplánovať dnes boli španielské vtáčiky s ryžou tak asi len na druhý týždeň naplánujem ďakujem za pripomenutie.
...hmm mňamka hlavne pre moje pubertálne dieťa :-) má ju rada už od ochutnania v školskej jedálni - pani kuchárky si šplhli a keďže som ju doma nevarievala zostal jej názov to s kyslou kapustou a ryžou :-)))
ja do mäsa dávam drvené paradaky. Inak by som si dala aj ja :-))

Pridaj komentár k receptu: