Foto: jody
Notoricky známe jedlo. My ho voláme takto, len prídavným menom, stačí, všetci vedia, o čo ide...
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Dáme zovrieť dvojnásobné množstvo vody, než máme ryže. Posolíme. Ryžu nasypeme a varíme 10 - 15 minút. Nemusí byť úplne mäkká.
-
2
Robievam aj z mletého mäsa, ale tentoraz som nakrájala krkovičku na malinké kúsky. Na oleji speníme na drobno nasekaný cesnak, pozor rád horí. Pridáme mäso a opečieme.
-
3
V ďalšom hrnci udusíme pokrájanú cibuľku, zaprášime sladkou paprikou (mohla som dať aj viac), pridáme nepremytú kapustu aj so šťavou a udusíme takmer do mäkka.
-
4
Opečené mäso posolíme, zasypeme pálivou paprikou a keď pustí farbu, podlejeme vrelou vodou a udusíme. Tekutinu zdusíme na šťavu.
-
5
Do poolejovaného pekáča navrstvíme polovicu kapusty.
-
6
Na kapustu dáme vrstvu z polovice uvarenej ryže.
-
7
Ako ďalšie nasleduje všetko mäso aj so šťavou.
-
8
Nasleduje druhá polovica ryže a na ňu kapusta. Kyslú smotanu rozmiešame s trochou mlieka alebo vody a zalejeme celú zmes v pekáči.
-
9
Na vrch poukladáme ešte tenké kolieska klobásy.
-
10
Pečieme prikryté cca pol hodiny a potom ešte dopečieme, závisí od množstva tekutiny, nemalo by to plávať.
-
11
Podávame s varenými zemiakmi.
-
12
Na druhý deň (ak ostane), už pekne drží tvar a tak sa dajú z nej krájať úhľadné porcie. Prajem dobrú chuť. :-)
ja do mäsa dávam drvené paradaky. Inak by som si dala aj ja :-))