Koložvárska (fotorecept)
Autor receptu: jody
Notoricky známe jedlo. My ho voláme takto, len prídavným menom, stačí, všetci vedia, o
čo ide...
40 minút príprava |
40 minút na 200 °C |
Postup
- Dáme zovrieť dvojnásobné množstvo vody, než máme ryže. Posolíme. Ryžu nasypeme a varíme 10 - 15 minút. Nemusí byť úplne mäkká.
- Robievam aj z mletého mäsa, ale tentoraz som nakrájala krkovičku na malinké kúsky. Na oleji speníme na drobno nasekaný cesnak, pozor rád horí. Pridáme mäso a opečieme.
- V ďalšom hrnci udusíme pokrájanú cibuľku, zaprášime sladkou paprikou (mohla som dať aj viac), pridáme nepremytú kapustu aj so šťavou a udusíme takmer do mäkka.
- Opečené mäso posolíme, zasypeme pálivou paprikou a keď pustí farbu, podlejeme vrelou vodou a udusíme. Tekutinu zdusíme na šťavu.
- Do poolejovaného pekáča navrstvíme polovicu kapusty.
- Na kapustu dáme vrstvu z polovice uvarenej ryže.
- Ako ďalšie nasleduje všetko mäso aj so šťavou.
- Nasleduje druhá polovica ryže a na ňu kapusta. Kyslú smotanu rozmiešame s trochou mlieka alebo vody a zalejeme celú zmes v pekáči.
- Na vrch poukladáme ešte tenké kolieska klobásy.
- Pečieme prikryté cca pol hodiny a potom ešte dopečieme, závisí od množstva tekutiny, nemalo by to plávať.
- Podávame s varenými zemiakmi.
- Na druhý deň (ak ostane), už pekne drží tvar a tak sa dajú z nej krájať úhľadné porcie. Prajem dobrú chuť. :-)