Koložvárska (fotorecept)

Autor receptu: jody

Notoricky známe jedlo. My ho voláme takto, len prídavným menom, stačí, všetci vedia, o čo ide...

40 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Dáme zovrieť dvojnásobné množstvo vody, než máme ryže. Posolíme. Ryžu nasypeme a varíme 10 - 15 minút. Nemusí byť úplne mäkká.
  2. Robievam aj z mletého mäsa, ale tentoraz som nakrájala krkovičku na malinké kúsky. Na oleji speníme na drobno nasekaný cesnak, pozor rád horí. Pridáme mäso a opečieme.
  3. V ďalšom hrnci udusíme pokrájanú cibuľku, zaprášime sladkou paprikou (mohla som dať aj viac), pridáme nepremytú kapustu aj so šťavou a udusíme takmer do mäkka.
  4. Opečené mäso posolíme, zasypeme pálivou paprikou a keď pustí farbu, podlejeme vrelou vodou a udusíme. Tekutinu zdusíme na šťavu.
  5. Do poolejovaného pekáča navrstvíme polovicu kapusty.
  6. Na kapustu dáme vrstvu z polovice uvarenej ryže.
  7. Ako ďalšie nasleduje všetko mäso aj so šťavou.
  8. Nasleduje druhá polovica ryže a na ňu kapusta. Kyslú smotanu rozmiešame s trochou mlieka alebo vody a zalejeme celú zmes v pekáči.
  9. Na vrch poukladáme ešte tenké kolieska klobásy.
  10. Pečieme prikryté cca pol hodiny a potom ešte dopečieme, závisí od množstva tekutiny, nemalo by to plávať.
  11. Podávame s varenými zemiakmi.
  12. Na druhý deň (ak ostane), už pekne drží tvar a tak sa dajú z nej krájať úhľadné porcie. Prajem dobrú chuť. :-)