Koláče z juhoslávie

minco11 - fotkaminco11, 16. októbra 2010

Tento koláč som včera piekol prvý krát ale môžem Vám povedať že všetci chválili

30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

casto:
500 ml
40 g
2 PL
700 g
2 KL
100 ml
plnka:
250 g
1
2 KL




Postup

  1. 1

    Urobíme kvások a z prísad spravíme cesto. Cesto rozdelíme na 3 bochníky, každý rozvaľkáme asi na 1cm hruúbky a natrieme krémom. natreté cesto môžme pofrckať pretlačeným cesnakom posypať nakrájanou slaninkou. Zvinieme do rolády. Pokrájame šikmým rezom. Ukladáme na suchý plech

Diskusia k receptu

vybusna
ty clovece...ale to fakt nevyzera zle...skoda ze nie je foto...a tebe by nevadilo, keby som to upiekla nafotila a poslala fotky redakcii, ze nech ich tam pridaju?
vybusna
pockaj...to mam este za surova krajat...dobre rozumiem...a ako mam klast tie medajlonky na ten suchy plech...rezom, alebo ich nejako naaranzovat aby stali
evanaaa
Aj ten cesnak mi tam pasuje, chuť bude lepšia. Vybusna, asi nie rezom, keď to ide došikma, neviem ani ja, a keď to nejde na rez mohlo by sa to potrieť aj vajcom? alebo presne podľa popisu? Minco11 by nám mohol dať odpoveď.
evanaaa
Minco11, vitaj medzi Varecháčmi, mužov je tu ako šafranu oproti ženám, zostaň verný a uvidíš, koľko báječných receptov tu je. A k rád varíš, iste sa potešíš. A naučíš sa aj veľa nového.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Robievam to tak, že vymiešam palmarin, žĺtok, soľ a pretlačený cesnak, a touto pastou natieram cesto. Zvinuté do roládky sa potom krája šikmo tak, že vznikajú trojuholníčky. Skrátka, jeden rez z prava do ľava a druhý opačne. Tie sa ukladajú na plech, nie rezom. Môžu sa pobabrať aj žĺtkom, majú peknú farbu.
vybusna
a este mi povedzte cim sa da palmarin nahradit....to je margarin ano?...cize by som kludne mohla dat aj maslo?
vybusna
@jo ja ked teba vidim tak vzdy sa smejem ako blazon na tvojom kmotrovi a 10 kg hrubej muky..ta prihoda je bombova
anina43
ja používam na tento druh koláča Heru, 2 žltka, 3-4 str. pretlačený cesnak, vymiešam krém, natriem na plát cesta, stočí a trochu plnky natriem aj po celom závine. pokrájam na trojuholníky. Upečené sa lístkujú a narastú. niekedy pridám do nátierky bryndzu a posypala som aj v šupe uvarenými na jemno nastr. zemiakmi, kedy akú chuť mám a vždy je to super.
anina43
vrch trojuholníkov možno posypať úd. strúhaným syrom alebo zdobiť rascou ak ich natierame vajcom, možno použiť aj sezam. pekávam ich častejšie ako pagáče, lebo nie je s nimi toľko roboty, nátierku natriem, cesto skrútim, z toľkej múky možno urobiť aj 3 menšie záviny, aby pečivo nebolo také veľké
braxi
Pôvodný recept je....rezom položiť na plech...
lubjak
zaujimave,to musim vyskusat,aj so vsetkymi zmenami ,co sa tu spominajuu
minco11
vybusna: no s fotkami je to dobrý nápad môže byť...a ano kraja sa to za surova.....a uklada sa to rezom na hor a môže sa to potreť vojičkom alebo olejom s vegetou
pingi
robievam z dvojitej dávky a niekedy sa mi ani neujdú aby som si zobrala do práce :-) u nás sú v obľube cesnakové, ja si to v práci môžem dovoliť :-)))
milina
Neviem aké máte skúsenosti s takouto plnkou, ale mne vždy vytečie tuk na plech a všetky trojuholníčky sú napité tukom - "moc je to mastné"
richterka
ja pečiem podobné, ale cesto natriem roztopeným maslom, poukladám plátky šunky a syra plátkového, niekedy potriem aj trochou kečupu, zviniem, a krájam aj pečiem ako osie hniezda. sú to také malé pizzové koláčiky.
jeka
zase niečo mňamkové,ach môj žlčník...
sonicka663
My ich voláme doma "cesnakáče".Robievam ich často,deťom chutia najviac s fazuľovou polievkou na kyslo.Sú naozaj výborné.Na plechu ich nechám chvíľku pokysnúť,nenatieram ničím a po upečení potriem olejom,potom sú mäkučké.
babidka
@vybusna - daj tam kludne maslo , tym fajnym cesnakovym kolacom to neuskodi :-))))/ ja tiez nepouzivam margarin , mne velmi nechuti /.
adamko159
moja mamina to robieva,je to fantasické.....jeme to aj samé aj k prívarkom....a voláme to vegetky.............a dá sa to plnit hocičím ako lístkové cesto........ahoj :-)
inge74
aj ja robievam cesnakové, posypané sézamom. Najradšej ku kyslým polievkam. U nás sa zaužívalo meno ,,base,, , pretože keď ich ešte mama robila prvýkrát, tak sa všelijako povykrúcali a tak keď ich vyťahovala z trúby, čudovala sa aké base sa to upiekli.
evanaaa
Ten žĺtok vlastne vymiešame s tukom ? Robila som podobné s líst. cesta a tuk mi tiež vytiekol, tak ako aj Miline, aj som ich vyhodila. Možno kysnuté cesto bude iné.
cuckasiska
robievam ich s plnkou z pomazankoveho masla, cca 2 PL Hery, celu hlavu cesnaku, 1 PL soli a 2 PL muky (a potom vam to nevytecie). Su faaakt cesnakove, uzasne a tiez by sa uzivila aj 2-3 davka.... teraz som ich robila kamoske na oslavu narodenin k vinku a vsetci sa isli utlct.
minco11
akurat pečiem tvoj slany kolač..pridala som do hery aj nivu a cesnak..tak uvidim aky bude mat uspech..verim že velky..:-))
angelheart
Vďaka za recept, dnes som robila z polovičnej dávky a určite nie naposledy. Polovicu s cesnakom a druhú polovicu s cesnakom, trochou kečupu a šunky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia