Foto: amelie
V detstve ma v nedeľu ráno budila vôňa maminých koláčov... Dnes je nedeľa a ja som si spomenula na jeden z mojich obľúbených, volala Zobraziť celý popisV detstve ma v nedeľu ráno budila vôňa maminých koláčov... Dnes je nedeľa a ja som si spomenula na jeden z mojich obľúbených, volala som ho snehový koláčik.
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny a dáme predhriať rúru na 150°C. Koláč patrí medzi "rýchle": rýchlo sa upečie a ešte rýchlejšie zje.
-
2
Postup je veľmi jednoduchý. Z vychladených bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne po lyžičkách zašľaháme práškový cukor. Preosejeme múku, trochu z nej - asi 1 lyžicu - premiešame so sušeným ovocím (ovocie tak nepadne na spodok koláča), do ostatnej pridáme kypriaci prášok.
-
3
Maslo roztopíme a vlažné ho vareškou opatrne primiešame do snehu z bielkov spolu s múkou a kypriacim práškom. Rovnako opatrne vmiešame sušené ovocie, oriešky (lieskové, vlašské, pistácie, mandle, kešu...) a na kúsky posekanú čokoládu. Zmes vlejeme do formy na biskupský chlebík alebo do hocijakej inej (bábovkovej, venca na savarin). Pomaly pečieme na 120 - 150°C, kým povrch nezačne zlatnúť. Dĺžka pečenia závisí od rúry. Ja zvyknem koláč dopiecť pri pootvorenej rúre a teplotu ešte znížim. Koláč nechajte trochu vychladnúť na mriežke, až potom ho oddeľte tenkým nožom od bokov formy a vyklopte na podnos.
- 4
Krájajte ho až večer alebo na druhý deň, inak sa môže rozlomiť a spľasnúť. Môžete ho cikcakovo poliať čokoládou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Diskusia k receptu