Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Koláč podľa Jany Švandovej

marianne - fotkamarianne, 20. júla 2017
Koláč podľa Jany Švandovej
Foto: marianne

Vrelo ho odporúčam. Je výborný. Mám ho vo výstrižkoch už dávno. Za 5 minút pripravený, bez múky. Piekla som ho prvý krát, ale Zobraziť celý popisVrelo ho odporúčam. Je výborný. Mám ho vo výstrižkoch už dávno. Za 5 minút pripravený, bez múky. Piekla som ho prvý krát, ale určite nie posledný. Inak naťahovanie fotky bolo dnes na silné nervy, podarilo sa asi na 5 fotku. Už minule som sa natrápila pri orechovom koláči... všetko velké hlási, potom nemám kedy .... stajlovať...

5-10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

125 g
2 bal
1 bal
1 bal
2 ks
2 PL
 (čerstvé alebo kompótové)
1/2 bal (alebo sóda bikarbóna)




Postup

  1. 1

    Maslo s tvarohom vymiešame plus žltka. Pridáme krupicový cukor, kto má málo ešte prisladí podľa chuti.

  2. 2

    Vmiešame pudingový prášok s práškom do pečiva. Vylejeme do tortovej formy vystlanej pečiacim papierom, ale može byť aj nádoba z jenského skla, dobre vymazaná maslom. Husto pokladieme ovocím. Ja som dala marhule.

  3. 3

    Pečieme 40 min na 180 °C, kým povrch nezružovie. Ja som ho vychladnutý pokvapkala ešte medom. Je vynikajúci, jeden z najlepších, škoda ho tu nedať.

Diskusia k receptu

haji
Bezva rychlovka, jednoduché suroviny i postup, co víc si přát. Určo vyzkouším, díky za receptík, milá @Marianne !
siisa
Koláč vyzerá fantasticky, tiež ho určite vyskúšam. Ďakujem za super recept ;)
marianne
@siisa dakujem:-) @Luss44 ona mala napísané dve kocky tvarohu, nešpecifikovala aký. Poviem Ti pravdu, mala som v chladničke tie jednoťácke kelímkové 250g boli. Akú mala, takú dala..:-D
1x luss44
marianne
Preto, ked to redakcia prepísala na dve balenia tvarohu, tak to nie je úplne presné, lebo ona písala dve kocky a tie sú poväčšinou jemné a vajíčka som zabudla oddeliť a dala som celé..nič sa nestalo, taktiež mi došiel PDČ tak aj sóda bikarbóna bola dobrá..impovizácia
afataga
Tak toto sa aj mne paci, lebo aj cukru je tam iba trocha, toho tvarohu teda 500 g?
marianne
@tiginko dufam, že nesklame, to by som nerada..@torticka priemer 23 som mala, ale kludne aj do misy z jenskeho skla @afataga cukor som dala trstinovy, a dva jednotacke kelimky, od babicky sa myslim volali také bielo folklorne:-D , kajam sa, ele nemam sajn kolko vazili, ale 250 ky to budu...sto pro
mitzy
zaujímavé cesto. musí byť super. tvaroh mám veľmi rada.
relaxx1
môžem pridať aj kompot.ovocie odkvapkane? nebude to vo finále ako brečka?
marianne
@mitzy dakujem:-) @Relaxx1 ťažko povedať, ona práve na obrázku mala kompótové marhule, ale daj dva pudingové prášky, bude hutnejšie alebo ich nechaj dobre odkvapkať....
altyn
Zrealizované, chuť je naozaj výborná, len nechce stuhnúť. Rozmýšľal som nad tým že na budúce skúsim miesto pudingu dať zlatý klas. Predsa len trochu lepšie tuhne. Ale už to bude stálicou, spolu s marhuľovým pájom. Ovocie som dal maliny a hrozno. Výborný recept!


1x haji
altyn
Fotka nie je dobrá, no nevydržali sme kým to stuhne a jedli sme to lyžičkou, ešte trochu teplé... Ale na chuti to neubralo! :-)))
marianne
@altyn sa teším:-) len ma trošku mrzí, že zle tuhol. Ja som ho mala tuhý ako remeň. A vieš prečo? lebo som omylom dala celé vajíčka, tam bude pes zakopaný... tak už len s celé vajíčka, poučenie:-) ďakujem, že si dal vedieť
marianne
a ešte lepší ako pudingový práčok bude majzéna, treba mu muchy vychytať, lebo chuť je skvelá...
altyn
@Marianne (22.7.2017 19:45)

Ja som dal tiež celé dve vajíčka,( keď si písala že si dala celé ty, tak aj ja) lebo boli drobné a to by som musel dať aspoň tri žĺtka, ale neviem či nebol ten puding už po záruke. (Bohvie ako dlho som ho mal doma) A tiež som dal trochu viac tvarohu, lebo som zohnal len také divné balenie, že 230 gramov,
tak som to tam capol celé. Ale ako som písal, chuť je naozaj výborná! :-)))
altyn
Jaj, zabudol som dodať že tých 230 g balení som mal tri kusy, ale ani jeden nevážil toľko ako by mal. Takže toho nebolo až omnoho viac. :-)))
altyn
@Marianne (22.7.2017 20:31)

Veď som písal že ani jeden kusok nemal správnu váhu, takže to nebol až tak veľký rozdiel. Napríklad jeden z nich vážil iba 218 gramov, miesto 230. Druhý mal 220g, tak už som to ďalej ani nevaz
altyn
@Altyn (22.7.2017 20:54)

No, odoslalo mi to skôr, chcel som povedať že toho tvarohu nebolo až tak veľa, ale je to výborný recept, teraz z chladničky je naozaj výborný.
luss44
upečené, ochutnané, pochválené :) milá @Marianne , vďaka za tento rcp, je to koláčik na jeden šup. Kúpila som jemný tvaroh a pridala som ešte citrónovú kôru do cesta, v rúre teda napuchol až som mala obavy že sa nezmestí do formy, ale pri chladnutí klesol, to tieto typy zvyknú. Inak, pripomína mi plnku do tvarohového krémeša, čo som dávnejšie robievala, má podobné zloženie. Tu je bonus to ovocie. No fajn že si ho sem dala, dnes som mala rýchlo vybavený nedeľný zákusok :)


marianne
@Luss44 ani nevieš aký úsmev si mi vyčarila na tvári :-) veĺmi sa teším. Dala si celé vajíčka či len žĺtka?, aby som vedela aj pre seba.
afataga
@Luss44 (23.7.2017 14:53)

mas ho paradny, musim sa ja ja odhodlat, kolko si dala toho tvarohu?
zuzanka1367
Zrealizované, super rýchle, najdlhšie trvá chladenie koláča :) piekla som ho trochu dlhšie. Vďaka za recept, mne veľmi chutilo. Ja som použila normálny tučný hrudkovitý tvaroh.


siisa
Koláčik výborný, tiež som piekla dlhšie asi aj 45 minút. Použila som hrudkovitý tvaroh. Určite budem piecť častejšie. Ďakujem za recept :)


mariamka
ty vies teda namotat :) u nas s jablckami preddusene so skoricou, a do toho kvazi cesta som nastruhala citr. koru, mozme taketo lahke letne, pekne


afataga
Tak som sa dnes aj ja odhodlala, samozrejme, ze som musela spekulovat, do tvarohu som dala popuceny banan a hrozienka a tym padom stacilo len 2 KL vanilkoveho cukru a pridala som aj citr, koru. Chutovo je ozaj vyborny, ale slivky a jahody sa mi pri peceni utopili, to nevadi, v rure krasne narastol a ked chladol, tak splasol, tiez nevadi, ale co mi vadi, ze na spodku je akysi mokry, neviem preco, bala som sa uz dlhsie piect, aby mi zhora neprihorel. Piekla som 30 min.


1x haji
haji
@Afataga (16.9.2017 19:28)
Zítra se na něj chystám. To víš, trouba začíná víc péct, už je tu studený podzim!! hahha Dám si pozor a nachystám si k ťapce pečící papír. Máš ho krásný! Dnešní kvalita tvarohu je někdy "dílo". Hezký večer!!
marianne
@Afataga (16.9.2017 19:28)

Ale vyzerá velmi pekne.Mokrý by nemal až tak byť,ale ak pečie rúra miernejšie, treba možno dlhšie popiect, nabudúce stopnem koľko ja som piekla, alebo dať trošku viac pudingového prášku.Ja sa nikdy moc času pečenia v recepte nedržím,lebo tá moja náladova rurova potvora si pečie ako chce. Na trúba jedna. Mám ju v oku už, musím ju otvoriť po nejakom čase a skontrolovať, či je koláč ok. Ďakujem za fotku.
morenajea
odskúšané: piekla som cca. 45 minút. Chýba mi tu informácia, aký tvaroh by sa mal použiť. Ja som dala 3%. Koláč bol dobrý, chutil pudingovo.


radost
@Morenajea (25.9.2017 08:06)

veľmi sa mi páči tvoj prístup..vybratý recept zrealizuješ-odfotíš-vyjadríš svoj názor..chválim ťa..:-)
marianne
@Morenajea (25.9.2017 08:06)

Ďakujem za odozvu a fotku. Toto je časť z vystrizku podľa ktorého som piekla.Neuvadza,aký tvaroh dala, Ja som mala hrudkovy,ale taký jemnejší, nie veľké hrudky a podaril sa. Zo 3 x som ho už piekla,ak je tvaroh mokrejsi,treba dať 2 zlaté klasy,to mám už tiež odskúšané.
drajan
tá "krupica " v recepte nie je krupic. cukor - teda podla mna... ale detská krupica. roky robievam podoný koláčik a idú tam dve lyžice detskej krupice. mám dojem, že tu v mnohých prípadoch došlo k nesprávnemu pochopeniu orig . receptu.
marianne
@drajan (26.4.2020 08:37)

budeš mať pravdu, bude to krupica, nie krupicový cukor...vďaka za korekciu