Koláč Flaó

jatanika - fotkajatanika, 6. júla 2011
Koláč Flaó
Foto: jatanika

Tvarohový koláč s anízom a mätou. Moja verzia tradičného koláča zo španielskej Ibizy, inšpirovaná viacerými receptami z netu.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
80 g
1 lyžička
1
30 g
štipka
1 lyžica
Plnka:
400 g
4
150 g
1 lyžica
5 - 10 lístkov




Postup

  1. 1

    Z masla, múky, štipky soli, cukru, mletého anízu, anízového likéru (ja som dala studenú vodu) a žĺtka vymiesime cesto. Vyvaľkáme natenko a vyložíme dno a boky okrúhlej koláčovej formy - moja má priemer 26 cm.

  2. 2

    Na plnku dôkladne vymiešame tvaroh, cukor, citrónovú kôru, vajíčka a najemno nasekané lístky mäty. Môžeme aj vymixovať ponorným mixérom. Nalejeme na cesto.

  3. 3

    Pečieme pri teplote cca 180 stupňov 40 - 45 minút dozlata. Nakoniec pocukrujeme.

Diskusia k receptu

ancicka
Koláčik vyzera výborne.Flao,čo to slovo vyjadruje,tvaroh?
jatanika
vďaka dámy! @ancicka , tak to neviem... tvaroh je (podľa prekladača) requesón ... koláčik som našla s tvarohom aj s iným syrom.... neviem, čo je celkom tradičné ... ale takýto tvarohový nám veľmi chutil :-))
ancicka
Nezáleží na pomenovaní,ved tvarohové sú výborné.D:)
lucincek
páči sa mi koláčik, rada ho niekedy vyskúšam ukladám :))
ola111
Pekný koláčik,vyskúšam,už dlhšie som rozmýšľala,ako do dákeho cesta strčím mätu,túto bylinku obľubujem,super,prišiel mi vhod.
kikinal
Requesón je tvaroh. Ale v originali sa popisuje ako "pastel de queso", teda syrovy kolac. Ale syr, ktory sa v nom pouziva, sa u nas nepredava (queso fresco, alebo aj queso blanco). Je to starobyly recept, ktory sa zvykne robit na Velku noc. Tvaroh je v pohode nahrada za requeson (chutovo je podobny, len ma inu konzistenciu, je mokry a hladky, nema ziadnu chut a ziadne hrudky).
kikinal
Sorry, tvaroh je dobra nahrada za "queso fresco", som chcela napisat ;-).
jatanika
@kikinal , super ... a opäť sme sa čosi naučili :-)) ... fajn, že si sa ozvala... ja som v španielsku nebola a originál nikdy nevidela, pozerala som len na nete a bolo mi hneď jasné, že toto je len taká moja verzia, preto to aj v úvode píšem... zaujala ma kombinácia aníz - mäta a tú som chcela vyskúšať ... a som rada, že si mi to "chuťovo" odobrila, snáď niekedy vyskúšam aj originál :-)) ... ak navyše pridáš aj zopár španielskych receptov na inšpiráciu, určite potešíš nielen mňa ...
kikinal
janatika, objavila som v Lidli tento tyzden "queso fresco de Burgos", mali španielsky tyzden :-D, to je presne to, co ma do toho ist :-). A nasla som v Lidli aj podobne cosi, a je to tvaroh Pilos odtucneny, vo vanicke. Ma uplne jemnu konzistenciu, bez hrudiek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia