Foto: mesiar50
Koláč som robil z ovsených vločiek, mletých orechov a jabĺk.
Suroviny
Suroviny na cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
400 g |
|
50 g |
|
4 ks |
|
4 ks |
|
(môžete pridať) |
|
Pomocné suroviny: | |
(podľa vejšej chuti) |
|
Postup
-
1
Ahojte, dnes to nebude torta... :-) Najprv si nastrúhame 400 g jabĺk na väčšom oku strúhadla. Ďalej budeme potrebovať 100 g na jemno pomletých vlašských orechov, ovsené vločky 200 g, vajcia 4 kusy, zmäkmuté maslo 50 g. Ak máte doma kvalitnú čokoládu, tak Vám nebude na škodu. Budeme ju potrebovať na vrch koláča. Samozrejme záleží od Vás či ju tam chcete!
-
2
Oddelíme si žĺtky od bielkov.
-
3
Žĺtky vyšľaháme do peny. Následne k nim budeme po častiach prišľahávať zmäknuté maslo.
-
4
Pokračujeme pridaním ovsených vločiek, mletých orechov a nastrúhaných jabĺk.
-
5
Zmes surovín dôkladne premiešame varechou.
-
6
Z bielkov si vyšľaháme tuhší sneh.
-
7
K dielu pridáme sneh z bielkov. Hmotu premiešame zase,len varechou.
-
8
Pekáč s rozmermi o 34 x 21 cm natrieme maslom a posypeme mletými orechami (cca 1 PL).
-
9
Do pekáča vložíme dielo a snažíme sa ho rovnomerne rozotrieť.
-
10
Koláč som piekol pri 180 C v el. rúre,po dobu 35 minút. Teplota je len orientačná. Vy si ho upečte podľa vlastných skúseností resp. podľa svojho uváženia. V koláči nie je žiadna chémia a ani lepok, takže sa po upečení nadvihne iba minimálne.
-
11
Horkú čoko som rozpustil v mikrovlnke. Nesmie byť moc teplá, lebo sa zhrudkavie. Ja som ju mal iba vlažnú.
-
12
Čokoládou popolievame koláč a dáme ho trochu do chladničky, aby nám čokoláda stuhla. Ja ho budem skladovať iba v el. rúre. Vy si ho umiestnite, kde uznáte za vhodné. Želám Vám všetkým pekný deň.
Hmm,ten pekáčik má už svoje roky milá Janka.Mám také tri rôzne druhy.Majú hádam aj 40 rokov.Sú obité,ale rád v nich pečiem.Som rád,že sa ti koláčik páči. Pekný pozdrav ti posielam tentoraz zo slovenska. :-)
@Dvorka
Kľudne si ho sprav.Nie je tam žiadne riziko..hračka pre veľké deti.Ja len banujem,že som nemal doma hrozienka.Ďakujem ti krásne.
@Mirop
Vďaka. :-)
@Haji
Ok milá @Haji , pridáš si do cesta všetko čo máš rada.S každým receptom sa dá variovať ako sa nám zapáči.Potešila si ma,že sa ti koláč páči.
Srdečná vďaka.
@Martamm
Vedel som to.. :-) Sľúbil som ti raz na fb,že ti takýto zdravší koláč vymyslím.
Viem aj to,že sa zdravo stravuješ a čo všetko robíš pre svoje zdravie.Máš preto môj veľký rešpekt.Dúfam že ti koláč bude chutiť.Veľmi pekne ti ďakujem. :-)
Vločky nie sú bez lepku, pozor na to
medzi múkou a ovsennými vločkami sú dosť veľké rozdiely čo sa týka výživových hodnôt
Tu som vybrala pre ukážku:
Výživové hodnoty v 100 gr Biekoviny. Sacaridy Vláknina Vápnik
Vločky 13,1 68,1 7,2 57,4 mg
Hladká múka 10,4 74,6 2,9
Polohrubá múka 9,3 75,3 2,4 13,6
Hrubá múka 9,8 75,0 3,0 12,5
troška sa mi posunuli tie hodnoty, ale snáď sa to dá pochopiť, čísla patria pod jednotlivé kategórie Bielkoviny, Sacharidy, Vláknina, Vápnik, vločky mi vychádzajú najlepšie a robia sa z celého zrna, sú zdrojom pomalých sacharidov
Ďakujem ti prekrásne milá @Frezia68 .
www.prezdravie.sk/bezlepkove-ovsene-vlocky-475g-bio.html?...
Teší ma,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti pekne.
@Ancicka
Samozrejme koláč sa dá doladiť sladidlami ktoré máme radi.Ja sám cukry neodmietam.Recept je inšpiráciou skôr pre tých,ktorý nemôžu sladké,alebo túto suroviny zo svojej stravy vylučujú.Srdečná vďaka.
@Frezia68
Nie je čo ďakovať.Pozeral som rôzne bezlepkové vločky,ale nad ich cenovou reláciou sa mi,,pozastavil"rozum.Samotné majú neutrálnu chuť a určite je ich dobré miešať s inými surovinami.Vďaka. :-) Pekný deň každému z vás. :-)
Koláč bol chutný,no lepšie je ho samozrejme trochu posladiť.Rodičom chutil velmi.
Ja zostanem aj tak,,tortovím"
fanúšikom.Ďakujem ti pekne zlatko Izabelka. ;-)
Prave idem kolacik upiect, pochvalim sa potom vysledkom :)
Milá Marti,neviem aké to boli vločky a preto som v rozpise surovín o nich bližšie ani nepísal.Veď každý si ich spraví z takých vločiek aké uzná za vhodné.
V pracovnom postupe síce píšem niečo o bezlepku,
ale je to len,,obrazne",že koláč nám nenarastie ako sme u bežnej bielej múky zvyknutý.Ďakujem ti pekne.
Samozrejme med je dobré sladidlo.Ja som hútal do koláča pridať buď hrozienkam,alebo sušené marhule.Nakoniec som to,ale nechcel prekombinovať.Ako ťa poznám,tak tvoje koláče boli určite veľmi chutné.Ďakujem ti krásne.
@Peter9766 ,nemáš čo ďakovať.To ja ti ďakujem.Som potešený faktom,že ti koláč chutil.
Pekne pozdravujem z nizozemska.
@Bembo
Si veļmi šikovný.Koláčik je krajší ako ten môj a pravdepodobne aj chutnejší.Potešenie je na mojej strane,že Vám koláčik chutil.Fotka samozrejme nemá tiež chybu.
Hmm,rodinka je teraz odo mňa ďaleko,ale srdečne ďakujem za pozdrav aj v ich mene.Prekrásne ťa pozdravujem a samozrejme taktiež aj tvoju rodinku.Veľmi pekne ti ďakujem.