Piškótové rezy
Piškótové rezy

Kocky s mandarínkami a smotanovým želé fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 22. mája 2017

Osviežujúci zákusok s ovocím a jemným smotanovým želé na spríjemnenie prichádzajúcich teplých dní.

25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
9 ks
180 g
280 g
3 PL
3 PL
2 ČL
Plnka:
150 ml
2 malý ks
500 ml
1 ks (250 ml)
3 PL
20 g




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme piškótové cesto: celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, najlepšie elektrickým šľahačom po dobu cca 5 minút, aby sa cukor rozpustil a hmota nadobudla objem. Stiredavo prilejeme olej a vodu. Odvážime múku a premiešame v nej prášok do pečiva, takto ju pridáme k vaječnej hmote a všetko dobre spracujeme na jednoliate cesto. Vylejeme ho na papierom vyložený alebo tukom vymastený a múkou vysypaný plech veľkosti 43 x 33 cm. Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút do ružova. Horúcu piškótu potrieme broskyňovým džemom.

    Kocky s mandarínkami a smotanovým želé (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto chladne, mandarínky scedíme a pokrájame ich na menšie kúsky, ktoré potom rovnomerne pokladieme na natreté cesto. Mandarínkovú šťavu ešte osladíme cukrom, privedieme k varu a vypneme zdroj tepla. Prisypeme práškovú želatínu a dobre ju metličkou rozmiešame, aby sa roztopila. Použila som tentoraz takúto želatínu. Necháme ju za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.

    Kocky s mandarínkami a smotanovým želé (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým vyšľaháme šľahačkové smotany do peny a primiešame kyslú smotanu, zjednotíme celú hmotu. Prilejeme k nej vlažnú želatínu a celé prejdeme elektrickým šľahačom, aby sa hmota dobre spojila. Uložíme do chladničky, kde pôsobením chladu za pár minút trocha spevnie. Nezabudneme sem-tam premiešať. Takto mierne zhustnutú plnku nalejeme na cesto, urovnáme a dáme celý koláč poriadne schladiť.

    Kocky s mandarínkami a smotanovým želé (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po stuhnutí želatínovej plnky pokrájame ostrým nožom na štvorce, ľudovo zvané kocky:-) My sme sa tohto jednoduchého ale zato veľmi chutného zákuska nevedeli dojesť, tak nech aj vám chutí! Na záver pridávam fotku plamienka, ktorý nám vykvitol počas jednej teplej noci pri vchodových dverách.

    Kocky s mandarínkami a smotanovým želé (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

violeta
Pekné kocky, určite by sa hodili aj jahody ;)
Chcem sa ťa opýtať na broskyňový džem. Veľmi dobre vyzerá, tento rok chcem spraviť. Mne nechcel hustnúť, musela som použiť gelfix, ako si ho robila, prosím ťa?
arnilka
@kuku , prosím ťa, koľko ml presne je tej kyslej smotany, balenia sú rôzne.
inak veľmi pekný recept 5*
kukulienka71
@Violeta (23.5.2017 07:39)

Díky. Určite sa hodia aj jahody, viem si ten zákusok predstaviť s rôznym aj čerstvým ovocím, hlavne šťavnatým. Broskyňový džem som mala poslednú malú fľašku, dávam málo cukru, preto mám redší aj tento aj marhuľový. Varím po troške v rajničkách. Gelfix nemám rada.
haji
Takové kocky si nechám líbit, krásná fota a bezva postup, hlavně ten šlehačkovo smetanový přeliv, s dobře napsaným postupem. Ráda bych ochutnala, musí být výborné, tvoje kocky! Díky za receptík, milá Kuku, jsi šikulka! Krásný den!
kukulienka71
@Haji (23.5.2017 10:31)

Som rada, že sa ti páčia:-) preliv je podobný panna cotte, aj sám osebe je vynikajúci v pohári len s ovocím. Ďakujem a tiež prajem krásny, ničím nerušený deň.
1x haji
violeta
OK, myslela som si, že máš nejaký trik, broskyne mávam zo sadu a bývajú veľmi šťavnaté, odvárať je veľmi zdĺhavé a tiež nemám rada gelfix. Niečo vymyslím, ďakujem za odpoveď.
kukulienka71
@Violeta (23.5.2017 14:14)

ešte nemám, ale ked bude, iste ti dám vedieť;-)
apropo -k tomu tvojmu "myslela som" mi napadol vtip, ktorý som nedávno počula: vieš, aký je rozdiel, ak niečo pokazí muž a keď zasa žena? Žena povie: "myslela som si, že..." a muž povie:! "nerozmýšľal som..."
kecemis
Ku kolacikom sa nevyjadrujem, proste sa nejak neviem s nima dohodnut, ako ich spravit a nespotvorit ich. Ale tento by som velmi rad vyskusal. Nabuduce mi prosim jeden kusocek odloz. Vopred dakujem.
zolik
@Kuku aj mna napadol hned jeden, len ten by mi asi hned zmazali :-)
ale aj tak : Vies aky je rozdiel medzi mysliet a vediet?
kukulienka71
@jack , to ma teší a dakujem:-)
@kecemis , vďaka, to vieš, že odložím, len daj vedieť, kedy to má presne byť-) A už som videla od teba nespotvorené koláče.
@zolik , no povedz, rada sa zasmejem...možno ho stihnem pred zmazaním:-DD
kukulienka71
@jack , dakujem za vyskúšanie receptu (presúvam sem, kam to patrí), prosím upresni Marienke údaje do tortovej formy.
@marienka44 , nemazala som si recepty, sú tu všetky:-)
jack
@Marienka44 ,korpus som robila zo 4 vajíčok,priemer formy 24cm.Korpus bol akurát,ani vysoký,ani príliš nízky.
zelka12345
Tak teda už mám napečené, aj som ochutnala a absolútne nesúhlasím s tým množstvom pochvalných komentárov! Úplne obyčajný piškótový koláč pokazený práškovou umelinou, taká nechutná trasľačka. Brrrrr.
zelka12345
@Obor123 (1.6.2017 22:01)

Musím ťa sklamať, ani jedno ani druhé nie je pravda! Vyskúšala som už niekoľko receptov a boli veru aj také, ktoré sa vydarili aj chutili a ich autori odo mňa dostali náležité ocenenie.

Napr. hrnčeková bublanina od @Gman  varecha.pravda.sk/recepty/hrncekova-bublanina/29766-recep...
alebo kváskové croissanty od @Kecemis  varecha.pravda.sk/recepty/kvaskove-croissanty-fotorecept/...


Však ja ani nikde netvrdím, že tento koláč sa mi nevydaril, len mi proste vôbec nechutil.
2x haji a hadik
kukulienka71
@Zelka12345 (1.6.2017 21:43)

chute máme každý iné, o tom niet pochýb. Ak si si vybrala koláč s piškótovým cestom a smotanovým želé, tak sa nachystaj na tú chuť, nebude to iné, len také aké si vieš dopredu podľa surovín predstaviť. Ja podobné robievam často a nám chutí. Aspoň sa vydaril, recept je teda v poriadku:-) Ak ty práškovú želatínu neuznávaš, mohla si dať kľudne navrch šľahačku;-)
2x haji a siisa