Foto: mariaklara
Keď mám čas, robím klasickú knedľu na pare, keď ma súri čas, vtedy v mikrovlnke.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
Z vlažného mlieka cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do misky, soľ, pridáme vajce, kvások a teplou vodou zamiešame. Necháme v miske nakysnúť.
-
3
Keď cesto vykyslo, preložíme ho na pomúčenú dosku, vytvarujeme knedľu, povrchu posypeme múkou, prikryjeme utierkou a asi 10 min. necháme na doske kysnúť.
-
4
Medzi tým si dáme do hrnca zovrieť vodu, na hrniec dáme plátennú handričku, pripevníme na pevno o hrniec. Keď voda vrie, preložíme opatrne knedľu.
-
5
Hneď ju prikryjeme druhým hrncom alebo niečim čo položíme na tesno na pariacu knedľu. Počas parenia voda nesmie veľmi prudko vrieť, len tak mierne.
-
6
20 min. necháme knedľu pariť, počas parenia neodokrývame. Po 20 min. odokryjeme a špáradlom pichneme do knedli, či sa cesto nelepí. Ak nie, opatrne ju preložíme na plech, z oboch strán natrieme olejom a prikryjeme papierom. Podávame ju k hlivovej mňamke. " Dobrú chuť ! " ( Poznámka: z tejto dávky mám vždy 2 knedle )
Ja tiez podobne robim.Len nám nestací taká malá dávka.Ja robim 1 kg múky,a tiez z hrubej,a pridám aj 2 pl oleja a len s mliekom.