Kivi torta aj pre bezlepkáčov

lekorica - fotkalekorica, 28. mája 2016
Kivi torta aj pre bezlepkáčov
Foto: lekorica

Táto torta ulahodí aj ľuďom s celiakiou. Je svieža a veľmi chutná.

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Na korpus:
120 g namleté
1 ČL
6 ks
4 PL (alebo iné sladidlo)
1 ČL
Na plnku:
250 g
100 g jemný
200 g 16%
1 ks (alebo obyčajný)
1-2 PL (alebo iné sladidlo)
3-4 ks na kolieska nakrájané
Na želé:
2 ks Dr. Oetker
400 ml
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtka s cukrom vymiešame do penista, pridáme orechy, kávu, prášok do pečiva, vyšľahané bielka a dobre vymiešame. Cesto vylejeme do vymastenej okrúhlej formy (o priemere 22 cm) a pečieme na 180 °C cca 40 minút.

  2. 2

    Kým sa nám cesto upečie, vymiešame si mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu a cukor s medom. Dáme na chvíľu do chladničky.

  3. 3

    Cesto po upečení vyberieme a necháme vychladnúť. Na vychladnuté cesto natrieme krém a poukladáme nakrájané kivi.

  4. 4

    Vodu so sirupom spolu zmiešame. Želé si uvaríme podľa návodu na obale a vmiešame do sirupovej vody. Želé je ešte riedke, tak si počkáme cca 15 minút kým trochu zhustne a až potom nalejeme na krém a kivi. Tortu chladíme v chladničke cca 30-45 minút, pokiaľ nám želé poriadne nestuhne. No a potom sa už tešíme na finálny produkt. Prajem vám dobrú chuť, koláčik je svieži a ľahký.

Diskusia k receptu

luss44
pekná torta, najlepšie v lete sú práve takéto ľahké, ovocné. Robievam podobné a občas zjednodušene dám naspodok dlhé piškóty. Uložím si kvôli korpusu, kávovo-orechový sa mi páči.
haji
Hmm, dortík krásný, chutný, ovocný! Moc se ti povedl @Lekorica jsi šikulka!
Krásný den přeji!
lekorica
@Luss44 (28.5.2016 09:34)
Presne, všade sú recepty len na múčne korpusy, bolo treba trochu obmeniť. A ďakujem. ;-)
@Haji ďakujem krásne. ;-)
violeta
Vyzerá chutne, už som robila párkrát, ale len so smotanou a korpus obyčajný.
Niekedy vyskúšam podľa teba. Pekný recept aj fotka!
janara
krásny koláčik, vítam pečenie bez múky
sracz
Nádherná chutná práca @lekorica šikovná a milá, ktorou by si si na betón šplhla aj u mojich teen_vnúčeniec, lebo si tortu zostavila ako superhviezdičkovanú "žeľu"!
lekorica
@Jack (28.5.2016 17:50)
@Janara ďakujem krásne. Obyčajnú múku sa snažím nahrádzať niečim iným, keďže mám doma diabetičku a dvoch alergikov. No a vlastne klasické recepty si len prispôsobujem. Chuť sa tým nezmení a dokonca niektoré chutia ešte lepšie. :-)
@Sracz ďakujem za kompliment, tiež mám doma jednu teenagerku, takže veľmi dobre viem čo im chutí. Niekedy je ale ťažké vyhovieť jej chutiam. :-D
staja
Krásny a inšpiratívny zákusok, ukladám. Len s tým želé sa ja veľmi nekamarátim, nevyjde nikdy tak, ako si to ja želám :)
ancicka
do týchto teplých dní ako stvorený.vdaka za inšpiráciu.kk
lekorica
@Staja (29.5.2016 09:23)
Tiež som želé robila prvý krát, ale ak ideš podľa receptu na obale, nie je čo pokaziť. ;-)
@Ancicka rado sa stalo. ;-) Nech chutí. :-)
havino
tvoje recepty mi sedia, podobne pečiem, korpus poznám, je výborný, máš ho pekný
sonulienka
@Lekorica krásna tortička určite ju vyskúšam dcéra má bezlepkovú dietu ale prosím Ťa ktoré želé tortové práškové si použila? Lebo niektoré obsahuje lepok. Prosím Ťa ak môžeš foto sáčku.
Ďakujem.
kukulienka71
Ver, žeby som rada ochutnala takto skombinované chute, je to pre mňa neobvyklé. Farebne nádherná tortička na peknom obrázku:-)
lekorica
@Kukulienka71 (30.5.2016 21:58)
Ďakujem. :-) Tento korpus mám odskúšaný, takže ho často obmieňam ku rôznym krémom. Chcela som vyskúšať túto mňamku aj sním a vyšlo to. Korpus bol šťavnatý, keďže orechy obsahujú olej. No mňamka to bola. :-)
luss44
milá @Lekorica , dnes som sa inšpirovala, síce s malými zmenami - korpus klasika, plnka tvaroh, šľahačka, biela čokoláda + pokrájané jahody. Chutilo, vdaka za tip, už je skoro po nej :)


lekorica
@Luss44 (4.6.2016 20:22)
Mňam! Nádherný je. Ihneď by som si dala. Nemám kiwi, tak možno o týždeň. Naši ju milujú, lebo je svieža. :-)
gitusa77
Vyborne, urcite vyskusam. Robim podobne taky zakusok s inym korpusom, teda s mukou. Ale tento je zdravsi. Na vrch ovocia: v litry vody zozpustim1 kiwi prask. dzus, pridam 2 zlate klasy, dochutim cukrom, alebo medom. Dam zovriet a teple, nie vrele, vylejem na korpus. Nie je to cira zelatina, ale nam chuti lepsie, ako ta umela. Dzusy prisposobujem ovociu. Mnozstvo je na plech.
gitusa77
Takto robim rozne. Podla druhu ovocia, pridam prask.dzus, resp. Koncentrat sirupu, doplnim do litra vodou a ostatne tak, ako v predchadzajucom komentari. Zdravim!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha