Kilimandžáro fotorecept

adkas - fotkaadkas, 18. augusta 2012
Kilimandžáro (fotorecept)
Foto: adkas

Tuto torticku som piekla poprvykrat pred dvomi rokmi. Vtedy som prispievala recepty na MMB. O Vareche som v tom case nemala potuchy. Torticka Zobraziť celý popisTuto torticku som piekla poprvykrat pred dvomi rokmi. Vtedy som prispievala recepty na MMB. O Vareche som v tom case nemala potuchy. Torticka sa tesila velkej oblube. Ziadne negativne komentare som neevidovala. Kedze sa jedna suprovu vecicku, tak som pridala recept aj na svoj blog. Opat same priaznive ohlasy a podstatne je to, ze aj u nas sa tesi velkej oblube. Nie je narocna na pripravu ani suroviny a vysledny efekt je znamenity. Aj vizualny aj chutovy. Tak sa poteste nou aj vy...

16
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
180 g
100 g
50 g
2 kl
30 g
500 g (u mna Quark)
2 KL
250-284 ml (u mna Elmea modra)
100 g cca (podla chuti)
7 ks
2 ks ( ten mensi)
30 g




Postup

  1. 1

    Okrem toho ešte treba: tortova forma o priemere 24 cm, , misa o priemere 20-22 cm a potravinarska folia. V mise zmiesame sypke suroviny okrem cukru: muku, prasok do peciva , solamyl, kakao. Odlozime bokom.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zltka, cukor , tuk vymiesame dopenista.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielka vyslahame so stipkou soli na tuhu penu.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do maslovo-zltkovej zmesi prisypeme sypke suroviny, premiesame a nakoniec vmiesame z bielkov vyslahany tuhy sneh. Rucne, aby sa sneh velmi nepolamal.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnoch C asi 35-40 minut. Vyberieme z rury, nechame asi 5 minut postat vo forme a potom boky formy odopneme a nechame vychladnut na mriezke.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Platky zelatiny namocime do studenej vody asi na 10 minut.Potom ju vyzmykame a zalejeme 100 ml horucej vody , premiesame, nech sa rozpusti a nechame mierne ochladit.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mandarinky scedime, stavu odlozime bokom, budeme ju potrebovat na namacanie korpusu.Tvaroh rozmiesame s cukrom, vanilkovym extraktom. Slahacku vyslahame dotuha. Do tvarohoveho kremu pridame 2/3 odkvapkanych mandarinok premiesame. Potom pridame vyslahanu slahacku a nakoniec za staleho miesania pridavame rozpustene ochladene zelatinove platky.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmes vylejeme do misy vylozenej potravinarskou foliou a odlozime do chladnicky aspon na tri hodiny.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koprpus prerezeme na dve polovice.Spodnu cast korpusu prelozime na tanier (tacku) a dobre navlhcime mandrinkovou stavou. Na prekrojenie mozete pouzit silnejsiu nit.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Spodnu cast korpusu prelozime na tanier (tacku) a dobre navlhcime mandrinkovou stavou. Hornu cast korpusu rozrezeme na 16 casti.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Stuhnutu tvarohovu zmes preklopime na spodnu cast korpusu.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Trojuholnicky namacame v mandarinkovej stave

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a jemnym pritlacenim prikladame k tvarohovej zmesi. Trojuholnicky prikladame dookola tvarohovej casti vzdy oproti sebe.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ked mame hotovo, jemne poprasime praskovym a na vrch ulozime 1/3 mandarinkoveho kompotu.

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    v reze

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    toto je moje prve Kilimandzaro , torticka spred dvoch rokov, recept uverejneny na MMB http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=30301&user=34442

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    samozrejme, ovocie mozerte pouzit lubovolne, ale mne sa tato oranzovo-hnedo-biela kombinacia velmi paci a aj skvele chuti

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    a ste jedna zaverecna- skutocne Kilimandzaro... fotene z lietadla (z tohto rocnej dovolenky)

    Kilimandžáro (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

hviezdickaz
Taketo cosi som tu nedavno uz videla... Je to sice pekne,ale na toto by som asi nervy nemala :-D
naninka1
Táto torta tu bola 11.augusta, pridala ju @Mia2404 - torta pre švagrinu.
Vyzerá výborne, mandarinky mám rada, takže vyskúšam. Pre istotu, uložila som si aj jednú aj druhú.
marijanka712
@adkas ja som ho už preštudovala na tvojom bloku , ale velmi som rada, že to aj tu uverňuješ , lebo tu sa mi lahšie ukladá do kk a nielen uložiť chcem, ale aj upiecť , velmi zaujímavý rp vyzerá na prvý pohľad zložito, ale je to celkom jednoduchý všetko závisi od piškotového korpusu , aby sa ten dobre podaril . Velmi si nápaditá , detailistka čo oceňujem pri takto náročnejších postupoch , krásne si to zdokumentovala celkové hodnotenie ako vždy na 1*****
nesi
Adkas tortička nemá chybu je peknučká a kto často vypeká tak vie že nie je to náročný recept na prípravu a tvoje sprievodné slovo nemá chybu a ešte keď som si pozrela foto z dovolenky tak aj ten kopec je tak tvarovaný ako Tvoja tortička :-D ukladám si
soniatko
naaadherna!!! gratulujem!!! mne by toto asi nikdy nenapadlo... uz aj ukladaaaam do KK pri najblizsej prilezitosti peciem a budem macheruvat :o)))
ferinek
ja ju pečiem teraz pre vnúčikov, ale do cesta si zabudla napísať kakao. Ja som dal 30g. Verím, že bude všetkým chutiť.
astheart
Vypadá úžasně. Někde na netu jsem to tento týden viděla..... Prozraď mi, kde jsi to ještě publikovala? :)
marylan
Je to krásne, si veľká šikulka, páči sa mi aj Tvoj blog a zaujímavosti zo života iných národov. Rada čítam Tvoje recepty, rada ich skúšam v mojej kuchyni a som rada, že sa dočítam veľa zaujímavých vecí zo života angličanov, takisto aj Miškin blog, zo života v Indií. Ďakujem.
tiziana
aj ja som postrehla, že už je tu :) ale veď nevadí, fotorecept je krásny ako tortička :D
adkas
@naninka1 a @nesi , ano bolo, sice s inou plnkou... a vadi to? Tak ako som uz bola spominala v uvode, torticka sa tesila velkej oblube aj na MMB aj na mojom blogu a ja som zastancom toho, ze dobre recepty sa maju sirit dalej :)))
adkas
@marijanka712 dakujem velmi pekne za tvoje mile slova... vzdy vies potesit cloveka... a potom si poviem, ze prave kvoli takym ludom ako si ty sa oplati robit to, co robim.... dakujem krasne
adkas
@ferinek , uz som doplnila a ospravedlnujem sa...recept som prepisovala zo svojho blogu a zial, to kakao v popise mi vypadlo...:( pridala som vsak aj link na MMB, kde som torticku pred dvomi rokmi uverejnila, takze stacilo tam kliknut... si skusena pekarka, mala si skvely odhad a trafila si sa presne.... dufam,ze torticka chutila
adkas
velmi pekne dakujem vsetkym za komentariky.... som potesena, ze vas recept zaujal, ze ste mi venovali svoj cas a napisali komentarik.... recept nie je z mojej hlavy.... pochadza z nejakej zahranicnej stranky, uz sa presne nepamatam.... prvykrat som ho piekla pred dvomi rokmi a odvtedy sa uz viackrat konala opakovacka:))))....ja recepty nikdy nevymyslam, iba obcas si nieco prisposobim:))))
tilau
jéééj krásna tortička...zasa niečo nové, zaujímavé a krásne...
anap
Efektná a chutná tortička na leto ako stvorená!Spravím mojim návštevám :-)
adkas
dievcence dakujem a tesim sa, ze sa vam tortidcka paci...vrelo doporucujem vyskusat...:)))
vovodca
@adkas , mám len remosku, môžem ten corpus aj tam spraviť...máš to prekrásné, jednoduché, isto aj dobré. Poteší ma hoci aký receptík do remosky, dík
adkas
@vovodca ja si myslim, ze tn korpus ide upiect aj v remoske... moja mamka pekavala korpusy na torty len v remoske a mala ich krasne rovnomerne upecene...takze nevidim ziadny dovod, preco by sa nemohol upiect korpus remoske... ja remosku nepouzivam, tak zial neviem poskytnut nejake info...
cica2
nádhera....neviem sa vynadívať aj tu :-)
1*
zdenkab
Je nádherná, v nedeľu máme oslavu narodenín, bude na stole. Už sa teším...:-)))
babinka
tak prave som ju dokoncila, ako bude vyzerat na reze este neviem, ochutnavat budeme az vecer. Jedna rada pre tych, co planuju ju robit: - miska, v ktorej sa bude chladit tvarohova plnka by mala byt asi o jeden cm mensia, nez tortova forma. Ak taku nemate, dajte plnku do stredu, prikladajte trojuholnicky (ja som ukladala jeden ku druhemu ) a potom obrezte torticku na pozadovanu velkost. Odrezky som si ulozila na inu prilezitost. Kedze aj korpus bol vyssi a nechcela som mat zbytocne vela cesta na spodku, odkrojila som este jeden plat a odlozila - pri najblizsej torticke pouzijem tuto kakaovu ako stredovy plat, co farebne urcite bude krajsie a buduca torticka bude aj vyssia ( v mraznicke vydrzi par mesiacov). Foto prilozim asi zajtra :)
adkas
@babinka tesim sa, ze si torticku vyskusala... presne v 1.bode som napisala, ze miska na tu tvarohovu plnku musi byt mensia :)))) pouzila si mensiu tortovu formu, ked pises, ze si mala vysoky korpus? ... uz sa tesim na fotecku...
babinka
a bum! trefa, asi som len preletela prvy bod :), lebo som rucne odpisovala z pc, tak som sa sustredila na suroviny a postup. Tortova forma bola 25 cm a korpus vo vyske asi 7 cm, po veceri sme ju slavnostne zapalili a ochutnali - bola neuveritelne jemna, lahodna, nie presladena, nie mastna. Fotky rezu sme zabudli, mozno este rano volaco skusim :)
adkas
@babinka vdaka za fotecku.... tvoje Kilimandzaro sa vydarilo na 1*... je fakt nadherneeeeeeeeee... ak mas zaujem , posli mi prosim fotku na: a.sabolka@azet.sk a velmi rada ju uverejnim na svojom blogu pri tomto recepte...mam tam kategoriu, ze prispevky od citatelov...
frezia
Tak som ju dnes urobila a mala velky uspech.
C:UserskamilaPicturesSearcheskilimandzaro.search-ms
Dakujem.Dufam, ze ju uvidite.
miki73
vypada byt skvely tento kolac! :) Len este ho tak uspiet! :)
kadlin
tento recept vyzera uzasne a milujem mandarinky... takze som sa rozhodla ho vyskusat. no stala sa mi taka vec, ze ked som vmiesala sypke suroviny do zltkovej zmesi tak cesto bolo take huste ze som ho mohla miesit rukou. moze byt problem v tom, ze som tie zltka nevyslahala do penista? (moje rocne sidielko mi to uz nedovolilo) ale urcite skusim este raz a zas kym sa nepodari... :-)
nofear
ahojte. viete mi poradiť kde zoženiem ten tvaroh quark? už som skúšal túto tortu robiť dvakrát a v oboch prípadoch mi nestuhla tvarohová zmes dobre. pri oboch pokusoch som vždy použil iný tvaroh a výsledok bol taký že raz to bolo trošku tuhšie a na druhý krát o moc redšie(bolo to 24h v chladničke) tak práve preto dávam môjmu neúspechu za vinu tvaroh.držal som sa presne podľa receptu a tak mi jedine vychádza že tvaroh ktorý som použil nebol dobrý.
kupecova
Ahoj Adka,tortu by som dnes chcela vyskusat urobit,no nemam platkovu zelatinu,len praskovu,ako by som mala ju pouzit,alebo lepsie povedane,kolko?
miriam75
preco je kakao nakonci az kde su veci do plnky, nedala som ho do cesta :(
salinka
Tak už prišla na rad táto tortička, ďakujem za recept a inšpiráciu. Trochu som si ju prispôsobila, korpus som piekla z troch vajec do klasickej formy. Do plnky som použila želatínový stužovač za studena a polovicu tvarohu som nahradila jogurtom. Torta je chuťovo výborná a navyše veľmi pôsobivá:-)



daguska
Túto tortu som jedla na jednej oslave,sama som ju nerobila,ale je naozaj vynikajúca.Aj na pohlad a samozrejme chutovo.Skvelý nápad.
pivonka
Tortu som piekla k narodeninám môjho vnuka Jurka. Celá rodina obdivovala neobvyklý nápad a všetkým veľmi chutila. Korpus sa mi veľmi nevydaril. Ostal nízky a stred sa mi zdvihol. Podotýkam, že sneh bol samozrejme vyšľahaný dôkladne. Zato plnkou som nadšená. Budem ju robievať aj pomimo torty. Buď takto s kompótom, v lete s čerstvým ovocím, mimo sezóny s mrazeným. Dám do pohárov alebo mištičiek a bude maškrta. Ďakujem za výborný recept.


haji
@Pivonka (6.3.2018 15:21)
Nádhera, povedené dílo - vůbec není poznat, že jsi měla potíže s korpusom, naopak - jsi šikulka!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia