Kávové linecké koláčiky fotorecept
Foto: nikola166
Krehké linecké koláčiky s netradičným krémom.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z uvedených surovín si vypracujeme cesto.
-
2
Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na pár hodín.
-
3
Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
-
4
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (ja som použila perforovanú silikónovú podložku) a vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme cca 8 minút, treba sledovať.
-
5
Po upečení necháme vychladnúť.
-
6
Krém: Smotanu si zohrejeme do bodu varu, pridáme kávu a necháme rozpustiť. Horúcu smotanu nalejeme na čokoládu, pridáme maslo a pomocou metličky vymiešame dohladka.
-
7
Prikryjeme priesvitnou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala krému. Necháme v chladničke do druhého dňa.
-
8
Krém nebude úplne tuhý ale ani tekutý, nie je ho potrebné šľahať alebo miešať.
-
9
Krém preložíme do zdobiaceho vrecka a pomocou ozdobnej špičky nastriekame na polovicu koláčikov. Krémom nešetríme, aby koláčiky neboli suché. Priklopíme druhou polovicou a vložíme do chladničky. Z tejto dávky mi vyšlo cca 25 už zlepených koláčikov, ale samozrejme záleží od veľkosti vykrajovačiek.
-
10
Medzitým si roztopíme čokoládu a vychladnuté koláčiky ozdobíme podľa fantázie.
-
11
Keď som prvýkrát skúšala tento typ krému, bála som sa trvanlivosti kvôli smotane. No teraz ho uprednostňujem pred klasickým maslovým. Na chladnom mieste (špajza, balkón) vydržia naplnené koláčiky kľudne aj dva týždne. Možno aj viac, ak sa nezjedia skôr. Na druhý deň krásne zmäknú a krém ešte viac stuhne. Svojou chuťou vyniknú medzi ostatnými vianočnými koláčikmi.
Diskusia k receptu