Karfiolový krém s chrumkavou slaninou fotorecept
Foto: zuzanka1367
Recept bol vo februárovom čísle Apetit, tak to dobre znelo po prečítaní, že sa nedalo odolať. Tu je výsledok :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
400 g |
|
2 stonky |
|
1 ks |
|
2 - 3 strúčky |
|
1 list |
|
štipka |
|
2 dl |
|
80 g |
|
4 - 5 plátkov |
|
|
|
|
|
15 dl |
|
2 ks |
|
4 PL (alebo olej, masť |
|
Postup
-
1
Karfiol rozoberieme na ružičky, približne 200 g malých ružičiek odložíme bokom. Cibuľu, cesnak, zeler nakrájame na drobno, zemiaky na kocky.
-
2
Na 2 lyžiciach tuku orestujeme cibuľu, cesnak a zeler asi 2-3 minúty. Prihodíme chilli papričky ak máte radi, nastrúhaný muškátový oriešok. Pridáme zemiaky a karfiol, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Vývaru netreba dať veľa, len aby zakryl zeleninu, nech po rozmixovaní máme krém a nie riedku vodu. Prilejeme smotanu a parmazán, dve lyžice si necháme bokom. Uvarenú polievku rozmixujeme.
-
3
Odložené ružičky karfiolu zavaríme v osolenej vode, približne 4-5 minút a precedíme. Na plech dáme plátky slaniny, predvarene ružičky karfiolu, ktoré okoreníme, pokvapkáme zvyšnými 2 lyžicami tuku a posypeme parmazánom. Vložíme do rozpálenej rúry a opečieme do chrumkava. Do polievky nasypeme opečený karfiol, chrumkavú slaninu a prihodíme niečo zelené na ozdobu :) K tejto sýtej polievke som napiekla posúch od @havino a ten ju povýšil na super obed.
Diskusia k receptu