Karfiolový krém s chrumkavou slaninou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 18. februára 2016

Recept bol vo februárovom čísle Apetit, tak to dobre znelo po prečítaní, že sa nedalo odolať. Tu je výsledok :)

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
400 g
2 stonky
1 ks
2 - 3 strúčky
1 list
 štipka
2 dl
80 g
4 - 5 plátkov
15 dl
2 ks
4 PL (alebo olej, masť




Postup

  1. 1

    Karfiol rozoberieme na ružičky, približne 200 g malých ružičiek odložíme bokom. Cibuľu, cesnak, zeler nakrájame na drobno, zemiaky na kocky.

    Karfiolový krém s chrumkavou slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na 2 lyžiciach tuku orestujeme cibuľu, cesnak a zeler asi 2-3 minúty. Prihodíme chilli papričky ak máte radi, nastrúhaný muškátový oriešok. Pridáme zemiaky a karfiol, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Vývaru netreba dať veľa, len aby zakryl zeleninu, nech po rozmixovaní máme krém a nie riedku vodu. Prilejeme smotanu a parmazán, dve lyžice si necháme bokom. Uvarenú polievku rozmixujeme.

    Karfiolový krém s chrumkavou slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odložené ružičky karfiolu zavaríme v osolenej vode, približne 4-5 minút a precedíme. Na plech dáme plátky slaniny, predvarene ružičky karfiolu, ktoré okoreníme, pokvapkáme zvyšnými 2 lyžicami tuku a posypeme parmazánom. Vložíme do rozpálenej rúry a opečieme do chrumkava. Do polievky nasypeme opečený karfiol, chrumkavú slaninu a prihodíme niečo zelené na ozdobu :) K tejto sýtej polievke som napiekla posúch od @havino a ten ju povýšil na super obed.

    Karfiolový krém s chrumkavou slaninou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

havino
krémy teda robím dosť pravidelne, ale priznávam dobrovolne, že karfiolový som ešte nie, karfiol mám, aj ked v zime sa mu akosi vyhýbam, že chuť aká bude, aj stonkový zeler som dnes obišla, že som ho dosť dlho míňala naposledy a keby som ho nemala viac menej stále v chladničke, no ak nie zajtra rovno, tak budúci týžden a tá tvoja slanina zas, jaj bože, ale viem podla surovín, že by sme si pochutnali




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia