Foto: patroveckypitrs
Tuto polievku nám varila ešte moja babka na letných prázdninách na osade. Tvaroh a sýr boli jej vlastné výrobky. Karfiol bol od neďalekého suseda Zobraziť celý popisTuto polievku nám varila ešte moja babka na letných prázdninách na osade. Tvaroh a sýr boli jej vlastné výrobky. Karfiol bol od neďalekého suseda ktorému inak nehovorili ako Bulhár ten dopestoval zeleninu rôznu a nemuselo sa pre ňu chodiť do mesta. V lete mi vždy chutievala tak si robím aj dnes no samozrejme aj mimo sezóny.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks stredne veľký |
|
250 g |
|
2 ks stredná |
|
4 strúčiky |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
7 dl |
|
|
|
|
|
tvrdý postrúhaný |
|
čerstvá nasekaná |
|
2 ks stredne veľké |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na varenie. Všetky som som nefotil, ostatné som chystal počas varenia.
-
2
Ako prve som som dal variť očistený karfiol. Použil som len koncové ružičky. Do hrnca som k nemu pridal očistené na drobno nakrájané zemiaky. Zalial som to vodou zarovno karfiolu a zemiakov, osolil okorenil. Korenie som dal len medzi prsty. Položil na sporák nech sa varí. Hrniec som použil 4 litrový.
-
3
Teraz som si nakrájal očistenú cibuľu a cesnak očistený posekal. Tak isto pripravil kurací vývar i kocku masla asi tak 2cm.
-
4
Do nízkeho hrnca som dal asi 2 Pl oleja a cibuľu restovať. Ako cibuľa už orestovaná začala hnednúť som pridal cesnak a stále miešal, keď cesnak zavoňal hneď pridal maslo a na chvíľu odstavil zo sporáku, aby mi cesnak nezhorel. Maslo sa roztopilo dal som znovu na sporák a pridal tvaroh za stáleho miešania. Všetko sa to za chvíľu spojilo a tvaroh roztopil.
-
5
Po roztopení tvarohu som vlial do hrnca vývar a nechal to zovrieť. Po zovretí som to povaril asi 5 minút. Všetko som to nefotil nestíhal som.
-
6
Teraz než sa začne tvaroh variť som si nastrúhal sýr a nakrájal pažítku.
-
7
V prvom hrnci zemiaky a karfiol sú uvarené v druhom hrnci tvaroch tiež. Ponorným mixérom som začal mixovať najskôr karfiol zo zemiakmi a potom som vlial aj uvarený tvaroh do toho. Spolu ešte to rozmixoval a dal znovu na sporák variť. Zemiakový škrob rozmiešam v troche vody vlejem do polievky chvíľu povarím. Ten škrob to všetko lepšie spoji.
-
8
Povaril ešte asi 5 minút a dosolil a hotovo. Na tanier do hotovej polievky pridal nastrúhaný sýr a pažitku nakrájanú. Takže Vám želám dobrú chuť. Bola dobrá, chutila aj dupla bola. Ak mate dobrý sporák tak je to uvarené za pol hodinu, to zavisí, aké sú zemiaky.
Diskusia k receptu