Karfiol so sezamovou omáčkou fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 14. októbra 2014
Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept)
Foto: tiginko

Veľmi zaujímavá inšpirácia z arabskej kuchyne na ľahký obed alebo večeru. Keď nepočítam upečenie pita chleba, hotový je raz-dva.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks stredne veľký
1 ks veľká
 na vyprážanie
Omáčka:
1/2 300 ml hrnčeka
1 300ml hrnček
 čersvo mleté
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umytý a odkvapkaný karfiol rozoberieme na ružičky, osušíme. Vo woku/hrnci/panvici zohrejeme dostatočné množstvo tuku podľa vlastnej voľby. Ja som použila nevoňavý kokosový tuk určený na varenie, dobre znáša vysoké teploty a neprepaľuje sa. Karfiol v dvoch dávkach, na vyššej teplote, za stáleho obracania opražíme. Snažíme sa nerobiť to zbytočne dlho, nech úplne nezmäkne a nerozpadáva sa. Kto má výhrady voči vyprážaniu, môže ho upiecť ľahko pokvapkaný olejom v rúre.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po každom vyprázdnení woku zlejem olej cez kovové sitko a papierovou utierkou opatrne vytriem wok tak, aby sa zbytočne nepálili drobné čiastky pri ďalšom pražení. Po karfiole opražíme aj cibuľu nakrájanú na prúžky.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Karfiol aj cibuľu necháme zbaviť sa prebytočného tuku na papierových obrúskoch vložených do sitka.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na omáčku zohrejeme vývar, pridáme do neho sezamovú pastu, metličkou rozmiešame a prevaríme. Ochutíme soľou, čiernym korením a rímskou rascou podľa chuti. Ja tejto rasce nedávam veľa, má špecifickú chuť, ktorá nemusí každému chutiť vo väčších množstvách. Ja som dala dve štipky. Hustotu regulujeme vývarom, tahini keď sa zohreje, má tendenciu dosť hustnúť. Na záver pridáme šťavu z 1 citróna.

    Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja osobne si k tomuto jedlu neviem predstaviť žiadnu inú prílohu ako pita chlieb. Tentoraz som ho upiekla z chlebovej múky skombinovanej so špaldovou celozrnnou krupicou, s pridaním bieleho jogurtu. Sú vláčnejšie a dlhšie vydržia mäkké ako z klasickej hladkej múky. Alebo to môžete jesť len tak, bez chleba, ako moja dcéra :-)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@tiginko dobré je takhle připravený karfiol dát do zapékací misky a zapéct 10 - 15 min/200°C. Omáčka zapečením ještě zhoustne.