Karfiol so sezamovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Veľmi zaujímavá inšpirácia z arabskej kuchyne na ľahký obed alebo večeru. Keď nepočítam upečenie pita chleba, hotový je raz-dva.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umytý a odkvapkaný karfiol rozoberieme na ružičky, osušíme. Vo woku/hrnci/panvici zohrejeme dostatočné množstvo tuku podľa vlastnej voľby. Ja som použila nevoňavý kokosový tuk určený na varenie, dobre znáša vysoké teploty a neprepaľuje sa. Karfiol v dvoch dávkach, na vyššej teplote, za stáleho obracania opražíme. Snažíme sa nerobiť to zbytočne dlho, nech úplne nezmäkne a nerozpadáva sa. Kto má výhrady voči vyprážaniu, môže ho upiecť ľahko pokvapkaný olejom v rúre.
  2. Po každom vyprázdnení woku zlejem olej cez kovové sitko a papierovou utierkou opatrne vytriem wok tak, aby sa zbytočne nepálili drobné čiastky pri ďalšom pražení. Po karfiole opražíme aj cibuľu nakrájanú na prúžky.
  3. Karfiol aj cibuľu necháme zbaviť sa prebytočného tuku na papierových obrúskoch vložených do sitka.
  4. Na omáčku zohrejeme vývar, pridáme do neho sezamovú pastu, metličkou rozmiešame a prevaríme. Ochutíme soľou, čiernym korením a rímskou rascou podľa chuti. Ja tejto rasce nedávam veľa, má špecifickú chuť, ktorá nemusí každému chutiť vo väčších množstvách. Ja som dala dve štipky. Hustotu regulujeme vývarom, tahini keď sa zohreje, má tendenciu dosť hustnúť. Na záver pridáme šťavu z 1 citróna.
  5. Ja osobne si k tomuto jedlu neviem predstaviť žiadnu inú prílohu ako pita chlieb. Tentoraz som ho upiekla z chlebovej múky skombinovanej so špaldovou celozrnnou krupicou, s pridaním bieleho jogurtu. Sú vláčnejšie a dlhšie vydržia mäkké ako z klasickej hladkej múky. Alebo to môžete jesť len tak, bez chleba, ako moja dcéra :-)