Karbonátky podľa receptu českých babičiek fotorecept
Foto: elysa
Recept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček. Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale Zobraziť celý popisRecept je z krásnej knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědicství našich babiček. Dnes som mala v pláne klisickú fašírku a kôprovku, ale povčerajšom listovaní v knihe som sa rozhodla pre tento postup, ktorý je pre mňa úplnou novinkou...
príprava
Postup
-
1
Najskôr rady z knihy: Mäsové cesto musí zostať po celú dobu prípravy veľmi studené. Mlieko tak isto, len tak docielite šťavnatých karbonátkov. Aj mäso, ktoré meliete musí byť dôkladne vychladené. A používajte plnotučné mlieko, má lepšiu chuť...
-
2
Ako prvé som si nakrájala cibuľu na jemno, pretlačila cesnak, dala som viac, máme ho radi. Rohlík som pokrájala na 1 cm kocky a zaliala studeným mliekom.
-
3
Pomlela som si mäso z chladničky, ja som ho nevážila, hovädzieho bolo o niečo menej ako bravčového, a dokopy ho bolo cca kilo.
-
4
Odvážila som ľad- prvý krát v živote...
-
5
Rozsekala som ho v mixéry na trešť, v recepte bolo rozbiť v utierke na drobno:)
-
6
Do misy som dala studené pomleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, majoránku a zmes korenia z dovolenky na mleté mäsové guličky.
-
7
Pridala som ľadovú trešť.
-
8
Začala som miešať, možno aj rukami, ale môjho robota využívam naplno:), postupne som pridala aj cesnak s cibuľou, rohlík aj s mliekom, vlastne ho celé vypilo, ale nežmýkala som ako bežne.
-
9
Mäsové cesto je ozaj studené, nemiešala som dlho, len aby bolo všetko spojené, urobila som gule o veľkosti mänšieho pomaranča a obalila som v strúhanke, vyšlo mi ich 8, podľa rozpisu malo vyjsť 7 karbonátkov o váhe 120g.
-
10
Kôprovku som urobila pred karbonátkami, recept mám tu http://varecha.pravda.sk/recepty/koprovka-zo-zemiakmi-fotorecept/43671-recept.html
-
11
Na panvici rozohrejeme olej asi vo výške 1cm, karbonátky stlačíme do veľkosti rezňa a pomaly smažíme.
-
12
Z oboch strán do zlata.
-
13
Po vysmažení ich necháme odtiecť od prebytočného oleja.
-
14
My sme sa doma zhodli na tom, že sú oproti klasickej fašírke chutnejšie aj šťavnatejšie, pri krájaní na tanieri bolo vidieť jemnú šťavičku z mäsa.
Keďže sú Vianoce , poviem jeden zážitok z detstva týkajúci sa karbonátok. Mám tetu ktorá je rodená pražáčka a teda jej materinský jazyk je čeština. Mal som 11rokov keď sme sa s tetou dostali do reštaurácie a ja som dostal možnosť sám si vybrať jedlo z jedálneho lístka , ale nič mi tam neznelo tak aby ma to mňa chlapca z dediny zaujalo. Chytil som sa až keď si teta objednala karbanátek , to mi znelo ako skutočná exotika. Aké bolo moje prekvapenie keď mi priniesli obyčajnú fašírku, ktorá bola vzhľadom na vtedajšie možnosti nákupu mäsa a jeho kvality veľmi častým jedlom u nás doma a teda moc som ho nemusel. Exotika sa teda nekonala , odvtedy si nechám vysvetliť , pokiaľ nie je napísané, čo sa skrýva za tajomnými názvami jedál v reštauráciách .
Inak želám veselé sviatky ,šťastný nový rok a hlavne veľa zdravia , pretože len zdravý človek ocení kvalitu receptov na vareche.