Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš fotorecept

diva - bez fotkydiva, 29. augusta 2013
Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept)
Foto: diva

Ak sa vám bude recept zdať povedomý nedivte sa nechala som sa inšpirovať z internetu. Len som ho trošku upgradovala :) Vznikol ako pochúťka Zobraziť celý popisAk sa vám bude recept zdať povedomý nedivte sa nechala som sa inšpirovať z internetu. Len som ho trošku upgradovala :) Vznikol ako pochúťka pre moje dve sestričky :) p.s. na fotke uvidíte, že je to množstvo na menší plech

12
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 ks
0,5 dl
0,5 dl
4 PL
4 PL
1 PL
1 ks
Plnka:
400 g
3 PL
1 bal.
1 bal. (rodinné)
Krém:
2 PL
2,5 dl
1 ks
100 g
2 PL
Posyp:
2 ks




Postup

  1. 1

    Nachystéme si všetky potrebné suroviny, aby sme to mali rýchlo po ruke a mohli upratovať. Tak to zvládneme bez stresu. Ja si rada na začiatok vymastím plech maslom alebo palmarínom a vysypem strúhankou. Mnoho ľudí sa mi diví prečo práve strúhankou, ale je oveľa účinnejšia ako hrubá múka. V tomto momente zapínam aj trúbu a dávam vyhriať na 180 stupňov.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešame žĺtka z dvoch vajíček spolu s 4 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Bielka odložíme bokom do inej misky, budeme ich neskôr potrebovať. Do poriadne vymiešaných vajíčok a cukru pridáme 0,5 deci teplej vody a 0,5 deci oleja. Znova poriadne vymiešame. Keďže som si dala malú misku na vymiešanie žĺtkov, aby som ich nenáhľaňala po veľkej miske. Nachystala som si do ďalšej misky 4 poliekové lyžice hladkej múky, 1 polievkovú lyžicu kakaa a 1 celý prášok do pečiva. Znova poriadne vymiešame.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľahame si bielka, ktoré potom už len jemne vmiešame vareškou do cesta. Vylejeme na pripravený pekáč a dáme piecť na 180 stupňov 15 minút. Keď ma krásnu hnedučko zlatú farbu vyberieme z rúry a dáme chladiť bokom a hor sa na prípravu plnky!

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme do hrnca 400 gramov ríbezli spolu s 3 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. A necháme previesť varom aspoň 30 sekúnd. Kým nám zovrú ríbezle a cukor vymiešame si jeden balíček karamelového pudingu v malom množstve vody. Treba poriadne, lebo potom sa robia hrudky a to nevyzerá pekne! Potom to vlejeme do hrnca a tak zahustíme - rozmiešame a odložíme bokom, troška vychladnúť. Pretože ak to také horúce vlejeme na "korpus" bude sa nám lepiť na lyžicu a rozmrví sa nám :(

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mierne vychladnutú zmes vylejeme na vychladnutý korpus. Poriadne rozotrejeme aby bola rovnomerne a netvorili sa nám kopce-lúky a háje :)

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme rozotretú plnku naukladáme naň BEBE keksy aby nikde neostala žiadna špára! Ak máte okrúhly plech ako ja, treba sa trošku zahrať na inžiniera - architekta a rezať, rezať a rezať aby diely pekne zapadli a udržali vrchný posledný krém. Keď máme "doprojektované", odložíme dielo bokom a hor sa na finálny krém!

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    2 polievkové lyžice polohrubej múky, 2,5 deci mlieka a 1 balíček vanilkového cukru dáme do hrnca a miešame pokým nám nevznikne hustá kaša. Kým vznikne táto kaša bude to chvíľku trvať, asi dve minúty. Keď som to robila prvý krát zľakla som sa, že som niekde urobila chybu. Ale kaša vznikne!

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď vznikne kaša odložíme bokom hrniec a okamžite do nej vhodíme LEN 50 gramov palmarínu. Rozmiešame.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď máme palmarín poriadne zamiešaný, Okamžite ho prikryjeme igelitom a tak nám nevznikne hnusná koža na kréme! Fujky! Necháme vychladnúť maximálne na izbovú teplotu.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď už máme vychladnutý krém, vymiešame dve polievkové lyžice masla, (ja som použila maslo v škatuľke, podľa mňa je lepšie kockové maslo, ale našla som len takéto doma.) a zvyšných 50 gramov palmarínu. Ak chceme mať ochutený krém a nie vanilkový vsypeme doň čajovú lyžicu kávy, škorice, kakaa atď. No dohto receptu sa 1000% hodí len čisto vanilkový (kvôli spojeniam chutí).

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zmes vložíme do vychladnutého krému. Podotýkam, že musí byť vychladený lebo by sa nám inak maslo a palmarín roztopil a neztužil by tak krém ale úplne ... "pokašlal"...

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zmesku vlejeme na bebe keksy, a poriadne rozotrieme.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rozotierame lícom lyžice aby nám znova nevznikli kopce - lúky - háje!

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Príkryjeme alobalom do chladničky. Najlepšie je robiť tento recept minimálne deň pred akciou kedy ho chceme použiť, lebo najlepší je len keď je "odstatý" a až v deň podávania riešime posypku.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    V deň a o hodinu skôr kedy očakávame návštevu, ktorej chceme ulahodiť okom aj chuťou, vytiahneme tortičku z chladničky a začneme strúhať kaštanky na vrch. Najkrajšie to vyzerá cez to najhrubšie strúhadlo (viď na fotke) Postruháme obe kaštanky, nešetríme predsa na blízkych! Poriadne aj po okrajoch aj keď presypete. Bude to dobre vyzerať keď celá biela plocha bude čokoládo-kučeravá. Vložíme naspäť do chladničky kým príde návšteva.

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Nuž a keď prídu najdrahší, vytiahneme ho z chladničky a servírujeme. Ja som mala tú výhodu, že plech sa dal po bokoch odopnúť a spodok mi ostal ako servírovací tanier. Prajem dobrú chuť a tie najláskyplnejšie zážitky! Z lásky Di

    Karamelovo - ríbezlová Evík & Inguš (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

staja
Koláčik ma zaujal, veľmi pekne a chutne vyzerá. Pekne spracovaný rcp.
danila
pekný koláčik a s láskou pripravený, keďže ríbezle sú kyslejšie ovocie to množstvo cukru je primerané,koláčik iste chutil - ja ukladám na vyskúšanie :-))
anina6
aj mne sa veľmi páči, vidno, že bol robený s láskou. pekne nafotený celý postup, veľmi pekné. kk.
micca
ja by som ho nazvala telenovela tak bol po lopate napisany vau vyskusame a dam vediet ako sa vydaril
tiginko
teda klobúk dole, riadna zaberačka táto torta! Chválim ťa za perfektný výkon a postup. Budem sa tváriť, že ten Palmarin som nevidela a že tam máš omnoho chutnejšie a zdravšie maslo. Ale to je len môj problém, že som slepá, že? :-) Inak forma sa dá vysypať aj kokosom, pravdaže, keď chuťovo vyhovuje. Len tak ďalej @diva , si veľmi šikovná
radost
@tiginko
veľmi sa mi páči tvoje komentovanie..
@diva
veľmi sa mi páči tvoj koláčik
opatruj sa s láskou
jerica
perfektná foto & prezentácia, to musela byť pochúťka, pre môj mlsný jazýček "echt" :-) máš to u mňa na hviezdnu :-) ale aj na fajku :-)
ebaka
určite vyskúšam tvoju kombináciu,lebo aj mne taká chutí,chválim postup aj foto
monda
pekná torta, ale na obrázku vidieť v pozadí nejaké guľky, aj z tých by som si veru dala, ale torta sa vydarila krásna určite chutila :-)
diva
Všetkým ďakujem za komentáre :) Od každého si niečo vezmem, niečo na zamyslenie a niečo zase k hrdosti :) Viem, množstvo cukru aj palmarín nie je až tak zdravý. Ale myslím si, že raz za rok, (moje narodeniny) si predsa treba dopriať :))) ĎAKUJEM, veľmi si vážim každý JEDEN názor :)
diva
@Monda guľky vznikli tak, že cesto z tohto koláča som mala upečené ale vypadol mi z ruky plech a rozmrvil sa... tak som ho už komplet celý domrvila a dala bokom, potom som si vytiahla z mrazáku marhuľovú dreň (len čisto popučené marhule zo záhrady) tú som dala do sita, aby zbytočná voda odtiekla a ostali len marhule. Keď boli úplne roztopené, pridala som ich do pomrveného cesta a rukou vypracovala, nepridávala som nič iné žiaden cukor nič, a vypracovala som guličky, a potom už len obalila v kokose :) No treba sa vynájsť, keď má človek občas "šikovné" ruky :)
simushkka
pozmenila si mi recept :D :) ale nie som rada, že niekto sa pokúšal o niečo podobné ako ja :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia