Karamelovo-jahodový tunel fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 7. júna 2016
Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept)
Foto: mesiar50

Jednoduchý zákusok.

Suroviny

Na cesto:
5 ks
140 g
80 g
80 g
5 g
3 PL
Na karamelový krém:
140 g na karamel
80 g na puding
2 ks
1 ks
600 ml
200 g
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Suroviny k príprave cesta.: 4 žĺtka, 4 bielka, cukor práškový 140 g, múka polohrubá 80 g, múka hladká 80 g, kypriaci prášok 5 g, olej slnečnicový 3 PL.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    4 bielka vyšľaháme v tuhú penu.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K bielkovej pene krátko primiešame 4 žĺtka.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do peny pridáme preosiatu polohrubú múku (80 g), hladkú múku (80 g) a kypriaci prášok (5 g).

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalším krokom bude pridanie 3 PL slnečnicového oleja. Surové cesto varechou zľahka premiešame.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si pedošle vystlali papierom k pečeniu.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som piekol najprv na 200 C po dobu 5 minút. Potom som teplotu znížil na 180 C a cesto som dopekal ešte 15 minút. Je dobré, keď si ho počas pečenia skontrolujeme vpichom napr. špáratka.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené cesto zrolujeme ešte za horúca aj s papierom k pečeniu. Ja som tento úkon robil, len rukami no Vy použite rukavice k tomu určené.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kraje vychladnutého cesta zrežeme tak, aby sme z nej dostali roládu v dĺžke 30 cm. Papier potom z cesta opatrne odstránime.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ďalej jahody umyjeme a obsušíme ich trocha na papierovom obrúsku.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto rozvinieme, natrieme krémom. Jahody napicháme na ihlicu na háčkovanie alebo na špajdlu. No predošle si jahody upravíme tak, že oba konce z nich zrežeme. Vrchnú časť jahody zrežeme menej, no spodnú časť musíme viac.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Roládu stočíme a celú ju natrieme plnkou. Vyzdobte si ju prosím podľa vašej fantázie.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hototý zákusok poputuje samozrejme do chladničky na pár hodín.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A teraz Vám ukážem, ako som robil karamelovú plnku. Začneme tým, že po lyžiciach budeme roztápať cukor kryštálový (140 g).

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Aby nám cukor nezhorel, tak si ho občas stiahnene vedľa tepelného zdroja. Miešame neustále, aby sa nám hrudky cukru rozpustili. Pridáme za lyžicu cukru a nádobu vrátime späť na rozohriatu platňu sporáka.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na hotový karamel nalejeme 450 ml studeného mlieka. Karamel stuhne a, keď je za potreby, tak mu pomôžeme odlepiť sa od dna nádoby.(Opatrne, lebo zmes začne syčať) Mlieko neustále miešame a keby sa nám začalo moc variť, tak ho z platni stiahneme.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    V zostatku studeného mlieka, čiže 150 ml + 80 g kryšt.cukru premiešame 1 ks Zlatého klasu a 2 ks karamelového pudingu. Zmes mlieka a pudingov musíme miešať až po spodok nádoby inak nám pekne prihorí. V počiatočnej fáze varenia sa nám budú robiť hrče ako to vidieť aj na fotke. Je dobré o takomto zmes stiahnuť z tepelného zdroja a rýchlym tempom dielo premiešať. Potom ho samozrejme musíme ďalej povariť až do zhustnutia.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Hotový puding.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Hotový puding šokovo schladíme.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Vychladnutý puding prešľaháme.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Pokračujeme pridávaním zmäknutého masla k pudingu. Maslo pridávame po častiach a naprv ho šľaháme iba na pomalom stupni prístroja. Keď sa nám maslo minie, tak si plnku prešľaháme na rýchlo. Nerobíme to však dlho, aby sme dielo zbytočne neprehrievali.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    4 - 5 lyžíc plnky musíme odložiť k výzdobe rolády. Milé varecháčky a varecháči želám Vám pekný deň.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 22
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Priatelu, co mi to robis. V takomto tunely by som ako banik ani nevyfaral von a razil by som ho aj 24 hodin bez prestavky.
1x katka78
Toto je madam roláda! Shrnutí: miluju karamelové, tvá roláda má hojnost náplně, bonus jahoda. Nemám žádné nesplněné přání. Hluboce smekám! Už to vidím tak, že abych ji ochutnala, budu ji muset vystříhnout.