Foto: mesiar50
Jednoduchý zákusok.
Suroviny
Na cesto: | |
5 ks |
|
140 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
5 g |
|
3 PL |
|
Na karamelový krém: | |
140 g na karamel |
|
80 g na puding |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
600 ml |
|
200 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Ahojte. Suroviny k príprave cesta.: 4 žĺtka, 4 bielka, cukor práškový 140 g, múka polohrubá 80 g, múka hladká 80 g, kypriaci prášok 5 g, olej slnečnicový 3 PL.
-
2
4 bielka vyšľaháme v tuhú penu.
-
3
K bielkovej pene krátko primiešame 4 žĺtka.
-
4
Do peny pridáme preosiatu polohrubú múku (80 g), hladkú múku (80 g) a kypriaci prášok (5 g).
-
5
Ďalším krokom bude pridanie 3 PL slnečnicového oleja. Surové cesto varechou zľahka premiešame.
-
6
Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si pedošle vystlali papierom k pečeniu.
-
7
Cesto som piekol najprv na 200 C po dobu 5 minút. Potom som teplotu znížil na 180 C a cesto som dopekal ešte 15 minút. Je dobré, keď si ho počas pečenia skontrolujeme vpichom napr. špáratka.
-
8
Upečené cesto zrolujeme ešte za horúca aj s papierom k pečeniu. Ja som tento úkon robil, len rukami no Vy použite rukavice k tomu určené.
-
9
Kraje vychladnutého cesta zrežeme tak, aby sme z nej dostali roládu v dĺžke 30 cm. Papier potom z cesta opatrne odstránime.
-
10
Ďalej jahody umyjeme a obsušíme ich trocha na papierovom obrúsku.
-
11
Cesto rozvinieme, natrieme krémom. Jahody napicháme na ihlicu na háčkovanie alebo na špajdlu. No predošle si jahody upravíme tak, že oba konce z nich zrežeme. Vrchnú časť jahody zrežeme menej, no spodnú časť musíme viac.
-
12
Roládu stočíme a celú ju natrieme plnkou. Vyzdobte si ju prosím podľa vašej fantázie.
-
13
Hototý zákusok poputuje samozrejme do chladničky na pár hodín.
-
14
A teraz Vám ukážem, ako som robil karamelovú plnku. Začneme tým, že po lyžiciach budeme roztápať cukor kryštálový (140 g).
-
15
Aby nám cukor nezhorel, tak si ho občas stiahnene vedľa tepelného zdroja. Miešame neustále, aby sa nám hrudky cukru rozpustili. Pridáme za lyžicu cukru a nádobu vrátime späť na rozohriatu platňu sporáka.
-
16
Na hotový karamel nalejeme 450 ml studeného mlieka. Karamel stuhne a, keď je za potreby, tak mu pomôžeme odlepiť sa od dna nádoby.(Opatrne, lebo zmes začne syčať) Mlieko neustále miešame a keby sa nám začalo moc variť, tak ho z platni stiahneme.
-
17
V zostatku studeného mlieka, čiže 150 ml + 80 g kryšt.cukru premiešame 1 ks Zlatého klasu a 2 ks karamelového pudingu. Zmes mlieka a pudingov musíme miešať až po spodok nádoby inak nám pekne prihorí. V počiatočnej fáze varenia sa nám budú robiť hrče ako to vidieť aj na fotke. Je dobré o takomto zmes stiahnuť z tepelného zdroja a rýchlym tempom dielo premiešať. Potom ho samozrejme musíme ďalej povariť až do zhustnutia.
-
18
Hotový puding.
-
19
Hotový puding šokovo schladíme.
-
20
Vychladnutý puding prešľaháme.
-
21
Pokračujeme pridávaním zmäknutého masla k pudingu. Maslo pridávame po častiach a naprv ho šľaháme iba na pomalom stupni prístroja. Keď sa nám maslo minie, tak si plnku prešľaháme na rýchlo. Nerobíme to však dlho, aby sme dielo zbytočne neprehrievali.
-
22
4 - 5 lyžíc plnky musíme odložiť k výzdobe rolády. Milé varecháčky a varecháči želám Vám pekný deň.
Já že roláda, on je to tunel... oprava : pán tunel! Chce to více pozornosti. Omlouvám se ti!!
Veď sa nič nestalo.Nemáš sa mi začo ospravedlňovať.Srdečná vďaka ti @Haji .
@Terinka55 ,ďakujem ti veľmi pekne.
perfektne názorne spracovaný, úžasne chutný a inšpiratívny!
Srdečne gratulujem a 5* dávam, aj viac by som dala!!!
Veľmi si vážim slovo odborníka.Ďakujem ti krásne a tiež Vás oboch pekne pozdravujem.
@3sandra3
Ahoj sandra.
Cesto som roztiahol na plech na tieto rozmery (30 x 38 cm).Nie je rozložené po celom plechu,ale mal som ho dlhšie ako to píšem aj v recepte.Môžeš dať aj menšie rozmery samozrejme.Jahody môžeš pokrájať na kocky resp.na polky.
To bol odo mňa,len tip.Automaticky si to spravíš ako sa ti to bude pozdávať tebe.
@Izabella929
Máš dobrý postreh.Minule som ho mal karamel čierny a samozrejme taký sa už nedá použiť na nič.Tentokrát som naň dával pozor.Oplatí sa tú zmes stiahnuť sem,tam zo sporáka a to isté robim aj s pudingom.Som poctený tvojou návštevou pod mojím receptom.Ďakujem ti srdečne.
@Kukulienka71
Ihlicu som vytiahol po stočení rolády.Roládou som ju nenazval preto,lebo v kréme nevidieť štruktúru cesta.Prekrásne ti ďakujem.
@Veronikkka
Veronika,milé od teba,že sa ti tunel páči.Ďakujem ti veľmi pekne.
@Babkamt
Varievam vlastne od svojich 16 rokov a varenie ma naozaj baví.Ďakujem ti od srdca.
@Staja
Tentokrát sa mi ten krém naozaj vydaril,je chutný a nie je presladený.
Vieš s mäsom pracujem už 39 rokov a chcelo to nejakú tú zmenu.Ten nick necháme na pokoji,som len cukrár - amatér.Veľmi pekne ti ďakujem.
Krásna roláda a krem je vynikajuci.
Neodpovedal si @Kukulienka71 , že kedy si vytiahol špajglu. Dakujem za odpoved.
Nemusí mať cesto akurát 30 cm.Môžeš si ho spraviť aj 40 cm dlhé.No potom neviem či ti krém bude stačiť.My radi takéto krémové,preto som cesto skrátil a okrem toho jahody musia byť v kréme stočené.Keby som ich bol použil posekané,alebo na polky prekrojené,tak si cesto neskrátim.
Z rolády som papier stiahol,len tak ako bolo cesto stočené.Cesto bolo už celkom vychladnuté.Cesto sa mi nelámalo.Treba tam trafiť tú dobu pečenia a nie je na škodu,keď do cesta pridáme olej k vôli pružnosti.Ďakujem ti veľmi krásne.
@Spekacka
Teší ma že sa ti zákusok páči.Ďakujem ti veľmi pekne.
Môžeš si ho,ale ,,postaviť´´podľa návodu.Ďakujem ti srdečne priateľu.
Veľmi pekne ti ďakujem.
@Jozka2
Teraz som ten karamelový krém,,zmákol".Nechcem sa tu chvastať,ale je to tak.Srdečne ti ďakujem.
Ďakujem ti krásne.
@Jack
Hračka..pre dospelých.Veľmi pekne ti ďakujem za krásny rým a za pochvalu.
Ďakujem.
Roláda bola stočená po dĺžke.Salko je tiež ok.Tvoja roláda býva určite chutná.Nemáš čo ďakovať,to ja ti ďakujem pekne.