Karamelovo-jahodový tunel fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 7. júna 2016
Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept)
Foto: mesiar50

Jednoduchý zákusok.

Suroviny

Na cesto:
5 ks
140 g
80 g
80 g
5 g
3 PL
Na karamelový krém:
140 g na karamel
80 g na puding
2 ks
1 ks
600 ml
200 g
 podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Suroviny k príprave cesta.: 4 žĺtka, 4 bielka, cukor práškový 140 g, múka polohrubá 80 g, múka hladká 80 g, kypriaci prášok 5 g, olej slnečnicový 3 PL.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    4 bielka vyšľaháme v tuhú penu.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K bielkovej pene krátko primiešame 4 žĺtka.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do peny pridáme preosiatu polohrubú múku (80 g), hladkú múku (80 g) a kypriaci prášok (5 g).

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalším krokom bude pridanie 3 PL slnečnicového oleja. Surové cesto varechou zľahka premiešame.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si pedošle vystlali papierom k pečeniu.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som piekol najprv na 200 C po dobu 5 minút. Potom som teplotu znížil na 180 C a cesto som dopekal ešte 15 minút. Je dobré, keď si ho počas pečenia skontrolujeme vpichom napr. špáratka.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené cesto zrolujeme ešte za horúca aj s papierom k pečeniu. Ja som tento úkon robil, len rukami no Vy použite rukavice k tomu určené.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kraje vychladnutého cesta zrežeme tak, aby sme z nej dostali roládu v dĺžke 30 cm. Papier potom z cesta opatrne odstránime.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ďalej jahody umyjeme a obsušíme ich trocha na papierovom obrúsku.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto rozvinieme, natrieme krémom. Jahody napicháme na ihlicu na háčkovanie alebo na špajdlu. No predošle si jahody upravíme tak, že oba konce z nich zrežeme. Vrchnú časť jahody zrežeme menej, no spodnú časť musíme viac.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Roládu stočíme a celú ju natrieme plnkou. Vyzdobte si ju prosím podľa vašej fantázie.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hototý zákusok poputuje samozrejme do chladničky na pár hodín.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A teraz Vám ukážem, ako som robil karamelovú plnku. Začneme tým, že po lyžiciach budeme roztápať cukor kryštálový (140 g).

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Aby nám cukor nezhorel, tak si ho občas stiahnene vedľa tepelného zdroja. Miešame neustále, aby sa nám hrudky cukru rozpustili. Pridáme za lyžicu cukru a nádobu vrátime späť na rozohriatu platňu sporáka.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na hotový karamel nalejeme 450 ml studeného mlieka. Karamel stuhne a, keď je za potreby, tak mu pomôžeme odlepiť sa od dna nádoby.(Opatrne, lebo zmes začne syčať) Mlieko neustále miešame a keby sa nám začalo moc variť, tak ho z platni stiahneme.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    V zostatku studeného mlieka, čiže 150 ml + 80 g kryšt.cukru premiešame 1 ks Zlatého klasu a 2 ks karamelového pudingu. Zmes mlieka a pudingov musíme miešať až po spodok nádoby inak nám pekne prihorí. V počiatočnej fáze varenia sa nám budú robiť hrče ako to vidieť aj na fotke. Je dobré o takomto zmes stiahnuť z tepelného zdroja a rýchlym tempom dielo premiešať. Potom ho samozrejme musíme ďalej povariť až do zhustnutia.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Hotový puding.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Hotový puding šokovo schladíme.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Vychladnutý puding prešľaháme.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Pokračujeme pridávaním zmäknutého masla k pudingu. Maslo pridávame po častiach a naprv ho šľaháme iba na pomalom stupni prístroja. Keď sa nám maslo minie, tak si plnku prešľaháme na rýchlo. Nerobíme to však dlho, aby sme dielo zbytočne neprehrievali.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    4 - 5 lyžíc plnky musíme odložiť k výzdobe rolády. Milé varecháčky a varecháči želám Vám pekný deň.

    Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
Toto je madam roláda! Shrnutí: miluju karamelové, tvá roláda má hojnost náplně, bonus jahoda. Nemám žádné nesplněné přání. Hluboce smekám! Už to vidím tak, že abych ji ochutnala, budu ji muset vystříhnout.
prenádherný recept, nestačím ťa Lacko obdivovať :-)
perfektne názorne spracovaný, úžasne chutný a inšpiratívny!
Srdečne gratulujem a 5* dávam, aj viac by som dala!!!
Ty sa teda vieš zvŕtať v kuchyni. To preto, že ťa to baví. Varíš, pečieš od srdca pre svojich blízkych. Dobrý nápad s tou špajdlou. Posielam ti plný počet hviezdičiek a pozdrav:-)
Krásny recept, perfektne zdokumentovaný postup, výborná lahôdka... Myslím, že je už dávno načase zmeniť nick na cukrár-mäsiar :-)
@Klukodvody
Veľmi si vážim slovo odborníka.Ďakujem ti krásne a tiež Vás oboch pekne pozdravujem.

@3sandra3
Ahoj sandra.
Cesto som roztiahol na plech na tieto rozmery (30 x 38 cm).Nie je rozložené po celom plechu,ale mal som ho dlhšie ako to píšem aj v recepte.Môžeš dať aj menšie rozmery samozrejme.Jahody môžeš pokrájať na kocky resp.na polky.
To bol odo mňa,len tip.Automaticky si to spravíš ako sa ti to bude pozdávať tebe.

@Izabella929
Máš dobrý postreh.Minule som ho mal karamel čierny a samozrejme taký sa už nedá použiť na nič.Tentokrát som naň dával pozor.Oplatí sa tú zmes stiahnuť sem,tam zo sporáka a to isté robim aj s pudingom.Som poctený tvojou návštevou pod mojím receptom.Ďakujem ti srdečne.

@Kukulienka71
Ihlicu som vytiahol po stočení rolády.Roládou som ju nenazval preto,lebo v kréme nevidieť štruktúru cesta.Prekrásne ti ďakujem.

@Veronikkka
Veronika,milé od teba,že sa ti tunel páči.Ďakujem ti veľmi pekne.

@Babkamt
Varievam vlastne od svojich 16 rokov a varenie ma naozaj baví.Ďakujem ti od srdca.

@Staja
Tentokrát sa mi ten krém naozaj vydaril,je chutný a nie je presladený.
Vieš s mäsom pracujem už 39 rokov a chcelo to nejakú tú zmenu.Ten nick necháme na pokoji,som len cukrár - amatér.Veľmi pekne ti ďakujem.
Zaujíma ma, prečo roláda musí mať dĺžku akurát 30 cm. Ako si stahoval papier? Musel si roladu po roztočení obrátiť naopak. Nepolámala sa pri otáčaní a rolovaní?
@Marienka44
Nemusí mať cesto akurát 30 cm.Môžeš si ho spraviť aj 40 cm dlhé.No potom neviem či ti krém bude stačiť.My radi takéto krémové,preto som cesto skrátil a okrem toho jahody musia byť v kréme stočené.Keby som ich bol použil posekané,alebo na polky prekrojené,tak si cesto neskrátim.
Z rolády som papier stiahol,len tak ako bolo cesto stočené.Cesto bolo už celkom vychladnuté.Cesto sa mi nelámalo.Treba tam trafiť tú dobu pečenia a nie je na škodu,keď do cesta pridáme olej k vôli pružnosti.Ďakujem ti veľmi krásne.

@Spekacka
Teší ma že sa ti zákusok páči.Ďakujem ti veľmi pekne.

Wááu.Si frajer,je to tak.My len oči môžeme vyvaľovať.Keď ty recept na varechu dáš,úspech zaručený máš.Naprázdno už prehltávam,dnes už vareche zbohom dávam.
@mesiar50 vydarené dielo a ja všetko s karamelom milujem.Keď sa mi nechce zabávať s karamelom tak použijem karamelové Salko.Aj tak sa dá. Tá ihlica je fajn nápad,ja používam špajdlu,robila som tak aj roládu s kivi.Lacko ešte sa chcem spýtať,roluješ roládu po dĺžke či po šírke? Ďakujem za odpoveď.

Pridaj komentár k receptu: