Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Jednoduchý zákusok. Postup- Ahojte.
Suroviny k príprave cesta.:
4 žĺtka, 4 bielka, cukor práškový 140 g, múka polohrubá 80 g, múka hladká 80 g, kypriaci prášok 5 g, olej slnečnicový 3 PL.
- 4 bielka vyšľaháme v tuhú penu.
- K bielkovej pene krátko primiešame 4 žĺtka.
- Do peny pridáme preosiatu polohrubú múku (80 g), hladkú múku (80 g) a kypriaci prášok (5 g).
- Ďalším krokom bude pridanie 3 PL slnečnicového oleja. Surové cesto varechou zľahka premiešame.
- Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si pedošle vystlali papierom k pečeniu.
- Cesto som piekol najprv na 200 C po dobu 5 minút. Potom som teplotu znížil na 180 C a cesto som dopekal ešte 15 minút. Je dobré, keď si ho počas pečenia skontrolujeme vpichom napr. špáratka.
- Upečené cesto zrolujeme ešte za horúca aj s papierom k pečeniu. Ja som tento úkon robil, len rukami no Vy použite rukavice k tomu určené.
- Kraje vychladnutého cesta zrežeme tak, aby sme z nej dostali roládu v dĺžke 30 cm.
Papier potom z cesta opatrne odstránime.
- Ďalej jahody umyjeme a obsušíme ich trocha na papierovom obrúsku.
- Cesto rozvinieme, natrieme krémom. Jahody napicháme na ihlicu na háčkovanie alebo na špajdlu. No predošle si jahody upravíme tak, že oba konce z nich zrežeme. Vrchnú časť jahody zrežeme menej, no spodnú časť musíme viac.
- Roládu stočíme a celú ju natrieme plnkou. Vyzdobte si ju prosím podľa vašej fantázie.
- Hototý zákusok poputuje samozrejme do chladničky na pár hodín.
- A teraz Vám ukážem, ako som robil karamelovú plnku.
Začneme tým, že po lyžiciach budeme roztápať cukor kryštálový (140 g).
- Aby nám cukor nezhorel, tak si ho občas stiahnene vedľa tepelného zdroja. Miešame neustále, aby sa nám hrudky cukru rozpustili. Pridáme za lyžicu cukru a nádobu vrátime späť na rozohriatu platňu sporáka.
- Na hotový karamel nalejeme 450 ml studeného mlieka. Karamel stuhne a, keď je za potreby, tak mu pomôžeme odlepiť sa od dna nádoby.(Opatrne, lebo zmes začne syčať) Mlieko neustále miešame a keby sa nám začalo moc variť, tak ho z platni stiahneme.
- V zostatku studeného mlieka, čiže 150 ml + 80 g kryšt.cukru premiešame 1 ks Zlatého klasu a 2 ks karamelového pudingu. Zmes mlieka a pudingov musíme miešať až po spodok nádoby inak nám pekne prihorí. V počiatočnej fáze varenia sa nám budú robiť hrče ako to vidieť aj na fotke. Je dobré o takomto zmes stiahnuť z tepelného zdroja a rýchlym tempom dielo premiešať. Potom ho samozrejme musíme ďalej povariť až do zhustnutia.
- Hotový puding.
- Hotový puding šokovo schladíme.
- Vychladnutý puding prešľaháme.
- Pokračujeme pridávaním zmäknutého masla k pudingu. Maslo pridávame po častiach a naprv ho šľaháme iba na pomalom stupni prístroja. Keď sa nám maslo minie, tak si plnku prešľaháme na rýchlo. Nerobíme to však dlho, aby sme dielo zbytočne neprehrievali.
- 4 - 5 lyžíc plnky musíme odložiť k výzdobe rolády.
Milé varecháčky a varecháči želám Vám pekný deň.
|