Karamelovo-jahodový tunel (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Jednoduchý zákusok.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Suroviny k príprave cesta.: 4 žĺtka, 4 bielka, cukor práškový 140 g, múka polohrubá 80 g, múka hladká 80 g, kypriaci prášok 5 g, olej slnečnicový 3 PL.
  2. 4 bielka vyšľaháme v tuhú penu.
  3. K bielkovej pene krátko primiešame 4 žĺtka.
  4. Do peny pridáme preosiatu polohrubú múku (80 g), hladkú múku (80 g) a kypriaci prášok (5 g).
  5. Ďalším krokom bude pridanie 3 PL slnečnicového oleja. Surové cesto varechou zľahka premiešame.
  6. Cesto rozotrieme na plech, ktorý sme si pedošle vystlali papierom k pečeniu.
  7. Cesto som piekol najprv na 200 C po dobu 5 minút. Potom som teplotu znížil na 180 C a cesto som dopekal ešte 15 minút. Je dobré, keď si ho počas pečenia skontrolujeme vpichom napr. špáratka.
  8. Upečené cesto zrolujeme ešte za horúca aj s papierom k pečeniu. Ja som tento úkon robil, len rukami no Vy použite rukavice k tomu určené.
  9. Kraje vychladnutého cesta zrežeme tak, aby sme z nej dostali roládu v dĺžke 30 cm. Papier potom z cesta opatrne odstránime.
  10. Ďalej jahody umyjeme a obsušíme ich trocha na papierovom obrúsku.
  11. Cesto rozvinieme, natrieme krémom. Jahody napicháme na ihlicu na háčkovanie alebo na špajdlu. No predošle si jahody upravíme tak, že oba konce z nich zrežeme. Vrchnú časť jahody zrežeme menej, no spodnú časť musíme viac.
  12. Roládu stočíme a celú ju natrieme plnkou. Vyzdobte si ju prosím podľa vašej fantázie.
  13. Hototý zákusok poputuje samozrejme do chladničky na pár hodín.
  14. A teraz Vám ukážem, ako som robil karamelovú plnku. Začneme tým, že po lyžiciach budeme roztápať cukor kryštálový (140 g).
  15. Aby nám cukor nezhorel, tak si ho občas stiahnene vedľa tepelného zdroja. Miešame neustále, aby sa nám hrudky cukru rozpustili. Pridáme za lyžicu cukru a nádobu vrátime späť na rozohriatu platňu sporáka.
  16. Na hotový karamel nalejeme 450 ml studeného mlieka. Karamel stuhne a, keď je za potreby, tak mu pomôžeme odlepiť sa od dna nádoby.(Opatrne, lebo zmes začne syčať) Mlieko neustále miešame a keby sa nám začalo moc variť, tak ho z platni stiahneme.
  17. V zostatku studeného mlieka, čiže 150 ml + 80 g kryšt.cukru premiešame 1 ks Zlatého klasu a 2 ks karamelového pudingu. Zmes mlieka a pudingov musíme miešať až po spodok nádoby inak nám pekne prihorí. V počiatočnej fáze varenia sa nám budú robiť hrče ako to vidieť aj na fotke. Je dobré o takomto zmes stiahnuť z tepelného zdroja a rýchlym tempom dielo premiešať. Potom ho samozrejme musíme ďalej povariť až do zhustnutia.
  18. Hotový puding.
  19. Hotový puding šokovo schladíme.
  20. Vychladnutý puding prešľaháme.
  21. Pokračujeme pridávaním zmäknutého masla k pudingu. Maslo pridávame po častiach a naprv ho šľaháme iba na pomalom stupni prístroja. Keď sa nám maslo minie, tak si plnku prešľaháme na rýchlo. Nerobíme to však dlho, aby sme dielo zbytočne neprehrievali.
  22. 4 - 5 lyžíc plnky musíme odložiť k výzdobe rolády. Milé varecháčky a varecháči želám Vám pekný deň.