Karamelové veterníky fotorecept

ajuska155 - fotkaajuska155, 3. júla 2010
Karamelové veterníky (fotorecept)
Foto: ajuska155

Zajtra máme rozlúčkovú garden- party , kedže odchádzam na celé leto preč tak som sa rozhodla pre veterníky (moje prvé)............... vzťahy s rodinkou si Zobraziť celý popisZajtra máme rozlúčkovú garden- party , kedže odchádzam na celé leto preč tak som sa rozhodla pre veterníky (moje prvé)............... vzťahy s rodinkou si predsa treba osladiť :-)

36
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Odpalované cesto :
750 ml
250 g
500 g
9 ks
Plnka karamelová:
1 l
3 balíčky
7 PL
125 g
Śľahačka:
3 dcl

Postup

  1. 1

    v miske si skaramelizujeme cukor , počkáme kým bude trošičku dymiť a bublať ale naozaj len trošičku aby sme dosiahli horkastú karamelovú chuť

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prilejeme doň mlieko ale len 750ml ( zvysok si odložíme na zmiešanie zlatého klasu )a varíme kym sa stvrdnutý karamel nerozpustí

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked nám začne hmota vrieť a karamel sa úplne rozpustil tak ju zahustíme zlatým klasom rozšľahaným v mlieku. Uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť .

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým nám kaša chladne pripravíme si cesto . Vo vode si rozpustíme rastinný tuk .

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked je už úplne rozpustený osolíme a prisypeme múku , neustále miešame .

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miešame ako diví až kým sa cesto samo neodlepuje od hrnca .

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto si necháme chvíločku chladnúť a po jednom pridávame vajícka.Dalšie vajičko mixujem až kým sa mi to predtým úplne s hmotou nespojilo.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A takto pripravenú hmotu ešte stále trocha teplú, plním do zbobičky a na vymastený plech striekam veterníčky (aby boli kruhy pravidelné do vymastenéeho plechu si víčkom z kompótu vyznačím kolieska, v pozadí ho je vidno :D)

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Veterníčky pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista až karamelova. Mne vyšlo 36 veterníkov s polomerom 7 cm .Po miernom vychladnutí ich poprekrajujeme.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do karamelového pudingu si vmiešame maslo a dohladka vymixujeme.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V dalšej miske si pripravýme šľahačku , my máme doma stále iba túto rastlinnú,cukrársku, netreba jej cukor a je po vymixovaní čo trvá asi 3 minútky pekne hustá.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Následne si veterníčky plníme . Na spodnu časť nastriekame karamelovú plnku a na ňu šľahačku .

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotové veterníčky už len ozdobíme. Ja som zdobila čokoládou kedže moja mamka neznáša sladkú karamelovú polevu :-) čo je škoda

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť!!!

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

babav
Si velmi sikovna dievcina, upiekla si vetrniky na jednicku a mama je iste na teba hrda!
danenka
Krásne popísaný aj nafotený receptík, mam ho v mojej KK.
zdezda
:-)))))))))))))))))))))))))))))))) tie tvoje veterníky sú nádherné, nemajú chybu ! Som už dlhoročná domáca kuchárka, no ešte som takéto veterníky nikdy nerobila, mám pred nimi "rešpekt", že čo ak nebudú ako tie kupované, ktoré máme celá rodina veľmi radi:-) Keď skončia tie horúčavy, pokúsim sa podľa tvojho perfektného, podrobného fotoreceptu ich upiecť:-)))
marienka44
Velmi spravne, ze kolecka na plechu su nastriekane 2 x na sebe, aby bolo co prekrojit. Prekrojenie odporucam s noznicami. Do cesta sa pridava aj stipka kyp. prasku. :-)
zdezda
Naozaj treba 2x na seba nastriekať cesto???? Alebo je, veľkosť daná hrúbkou otvoru tej zdobičky ?
laurax
Vyzerajú super. Určite vyskúšam. Zaujala ma tá šľahačka. To je taká akú používajú v cukrárňach? Kde sa dá kúpiť?
evusik
@ajuska keby som ja v tvojom veku vedela to čo nám ty tu predvádzaš... ja som vtedy nevedela ani čaj uvariť.... a veterníky nedokážem ani dnes, ale možno sa podľa tvojho fotopostupu odhodlám, ale ako píše @zdezda až po týchto horúčavách. @ajuska zaslúžiš si metál :-)
ajuska155
dakujem krasne za prispevky , ved ked ma pochvalia naozaj take skusene kuchárky tak si to vážim a dufam ze pokus sa podarí
@laurax mi ju kupujeme v jednom malom obchodiku v rimavske sobote ale to by ste mali asi daleko ale mylsim si ze by ju mohli mat aj vo velkoskladoch potravin a este v specializovanych predajniach
ajuska155
@zdezda ja som skusala aj s hrubšou zdobičkou a boli vyzsie ale pokial ma koliesko na plechu priblizne 1,5-2 cm je to ok
hera
vyzera to uzasne @ajuska155 si kuzelnica! Este som veterniky nikdy neskusala -videlo sa mi vela prace ale toto vyzera veeelmi fajn.Dakujem-vyskusam.
ajuska155
@hera som rada ze som inspirovala dufam ze sa podaria a vela prace no ked mam pravdu povedat aj na cas nenarocnejsie kolace som uz piekla :D:D je stym babracka trosku stym striekanim na plech ale ak mas dobru zdobicku( nasa bola zlomena) ide to jedna radost
stefani11
No v tvojom veku.Klobúk dolu.Si velmi šikovná.Ja veterníky akosi som ešte nepiekla,ale určite to napravím,keď som videla Tvoj fotorecept.
ajuska155
@stefani11 treba vyskúšať nebáť sa , to mi hovorí aj moja mama ze mam vo varení a pečení tú správnu odvahu :D:D ved prinajhoršom to spláchne záchod :D:D no to sa mi este nestalo , chvalabohu
torticka
No, nemám slov. Ale predsa, je to bez chyby a ste veľmi šikovná.
babidka
@ajuska , skutocne velmi sikovne urobene a viem si predstavit tu uzasnu chut ! ja veterniky milujem a obcas ich aj robievam, ale s inym kremom .tvoj sa mi zda lepsi , nabuduce urobim podla tvojho receptu . uz je v KK:-)))
tinca
@ajuska si šikulka, podarili sa ti na jednotku, len mám dotaz nie je to veľa 9 ks vajec?@marienka to som ešte nepočula strihať nožnicami, veď na to predsa slúži pilkový nôž, s ktorým sa perfektne robí
ajuska155
@babidka vyskusajte dufam ze bude chutit a @tinca no ja sama neviem aj mne sa to zdalo vela ale cesto bolo perfektne neviem skuste dat menej co to urobi ja kedze som ich robila prvy krat som dala na repet mojej tety a vydarili sa
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
@ajuska , sú naozaj nádherné a určite sa po nich len tak zaprášilo. Tiež by som si dala. Robievam podobne venčeky, používam však hrubú múku. Ak môžem, chcela by som len doplniť, že keďže je to odpaľované cesto, treba ho piecť prvých 8-10 minút na 220°C a potom dopiecť na 170°C. Po celý čas neotvárať rúru, aby nespľaskli. Rozrezávam ich zúbkovým nožíkom kým sú horúce, nie sú také krehké a nemrvia sa. Ukladám si tvoj recept a vyskúšam.
honestka
Taketo su moja srdcovaka aj s tou karamelovou polevou. Neviem si predstavit strihat venceky noznicami... Mas pravdu Ajuska, tvoje su dostatocne napuchnte, nie je potreba striekat 2x, iba ked sa pouziva tensia rurka striekaju sa 2x aj kvoli vyzoru .Mohla to byt vyborna hostinka! pekne prazdniny, kdekolvek ich budes travit.
tinca
@ajuska to len tak som si sama sebe hovorila, samozrejme, že ak ich budem robiť tvoj postup dodržím,lebo hókusy-pókusy sa niekedy neoplatia
ajuska155
@honestka ja som ich striekala tak ze vačšie koliesko doň menšie a na ne stredom este jedno a @tinca ja nabuduce vyskusam dat menej hh a podám echo :D:D
celka
@ajuska 155: ty větrníky jsou fakt nádherné. Chtěla jsem se
zeptat, jestli jsi je pekla v elektrické nebo v plynové troubě. Já jsem
je kdysi pekla v remosce / ale jen takové obyčejené, které jsem
kladla malou lžičkou / a vždy se podařily, ale v plynové troubě
se mi nedaří. Ta karamelová náplň je zajímavá. Čekala jsem nějaký
složitý postup a přitom stačí uvařit karamelový pudink. Mě takové nápady chybí.
ajuska155
no ja som piekla v elektrickej @celka a ja som nasla aj ja internete zdlahave recepty na karamelove plnky ale takto je to najjednoduchsie a aj velmi chutne
alexdidi
@ajuska155 , gratulujem k perfektnému výkonu. Urobiť naozaj dobré veterníky nie je až tak jednoduché. Tie tvoje sú naozaj perfektné. Robievam ich tiež karamelové, ale aj s inými plnkami /jahodové som uviedla aj na Vareche/, mám teda s nimi už nejaké skúsenosti a ten tvoj recept je pre veľkú rodinu alebo veľa hostí, takže sa len drž receptu a tých 9 vajec nie je veľa. Nám stačí tak tretinová dávka. Viac by sme nezvládli a odpaľované cesto nemôže dlho stáť. A ešte by som chcela dodať pre ostatné dámy, že strihanie upečených veterníkov je stará osvedčená vec a ide to naozaj dobre.
ajuska155
@alexdidi dakujem za pekný príspevok a v tomto prípade som ich musela urobiť tolko vela lebo ked sa u nás povie rodinná garden party tak moj priatel a brat sú bezodné studne a nehovorím o bratrancovi a tak dalej :D:D
tankaa
ajuska155 prosím ťa kde kupuješ tú rastlinnú smotanu ja ju nemôžem nikde zohnať.
ajuska155
@tankaa no ja ti neviem povedat takto ale ak mate na blizku metro mozno tam a skús pohladat na internete že kde v banovciach by mohli mat
bea21
Mňaaaam. Vydarili sa Ti, su krásne.
3sandra3
tak to je nádhera.... ukladám si do kk... a musím vyskúšať
lubik07
ukladam, a urcite vyskusam....piekla som venceky, kedysi...:D veterniky som vzdy kupovala v jednej cukrarni...a boli skvele....ale boli skvele prave preto, ze mali pravu slahacku v sebe....:D to ja len tak....perfektna praca
mesiar50
@ajuska155
Včera som robil tento karamelový krém do mojich veterníkov.Jeho jednoduchá príprava a okúzľujúca chuť ma očarila.A keď som už tu tak musím pochváliť aj tvoje, ktoré sú pekné veľmi.Ďakujem ti pekne za recept.



Zaujímavé video z archívu TV Varecha