Karamelové veterníky (fotorecept)
Autor receptu: ajuska155
Zajtra máme rozlúčkovú garden- party , kedže odchádzam na celé leto preč tak som sa rozhodla pre veterníky (moje prvé)............... vzťahy s rodinkou si predsa treba osladiť :-)
36 porcií |
120 minút príprava |
Postup
- v miske si skaramelizujeme cukor , počkáme kým bude trošičku dymiť a bublať ale naozaj len trošičku aby sme dosiahli horkastú karamelovú chuť
- Prilejeme doň mlieko ale len 750ml ( zvysok si odložíme na zmiešanie zlatého klasu )a varíme kym sa stvrdnutý karamel nerozpustí
- Ked nám začne hmota vrieť a karamel sa úplne rozpustil tak ju zahustíme zlatým klasom rozšľahaným v mlieku. Uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť .
- Kým nám kaša chladne pripravíme si cesto . Vo vode si rozpustíme rastinný tuk .
- Ked je už úplne rozpustený osolíme a prisypeme múku , neustále miešame .
- Miešame ako diví až kým sa cesto samo neodlepuje od hrnca .
- Cesto si necháme chvíločku chladnúť a po jednom pridávame vajícka.Dalšie vajičko mixujem až kým sa mi to predtým úplne s hmotou nespojilo.
- A takto pripravenú hmotu ešte stále trocha teplú, plním do zbobičky a na vymastený plech striekam veterníčky (aby boli kruhy pravidelné do vymastenéeho plechu si víčkom z kompótu vyznačím kolieska, v pozadí ho je vidno :D)
- Veterníčky pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista až karamelova. Mne vyšlo 36 veterníkov s polomerom 7 cm .Po miernom vychladnutí ich poprekrajujeme.
- Do karamelového pudingu si vmiešame maslo a dohladka vymixujeme.
- V dalšej miske si pripravýme šľahačku , my máme doma stále iba túto rastlinnú,cukrársku, netreba jej cukor a je po vymixovaní čo trvá asi 3 minútky pekne hustá.
- Následne si veterníčky plníme . Na spodnu časť nastriekame karamelovú plnku a na ňu šľahačku .
- Hotové veterníčky už len ozdobíme. Ja som zdobila čokoládou kedže moja mamka neznáša sladkú karamelovú polevu :-) čo je škoda
- Dobrú chuť!!!