Karamelové veterníky fotorecept

akeber - fotkaakeber, 29. apríla 2012
Karamelové veterníky (fotorecept)
Foto: akeber

U nás najobľúbenejší zákusok :-) .

70 MIN minút
príprava

Suroviny

Cesto:
3 dcl
150 g
150 g
4 ks
Karamelový krém:
1 ks
1 ks
Karamelová poleva:
25 g
15 g
15 g
20 g
80 g
1 ks
 podľa návodu na obale




Postup

  1. 1

    CESTO: Do hrnca dáme variť vodu pridáme Palmarin, až keď je rozpustený pridávame múku a miešame, pokiaľ sa nám cesto od hrnca neoddeľuje.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme vychladnúť, až potom primiešame mixérom vajca (4 ks).

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si dáme do cukrárenského vrecúška a na plech (na ktorom je papier na pečenie) vytláčame do tvaru venčeka. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Venčeky necháme vychladnúť.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Karamelový krém: Jednoduchý :-) maslo vymiešame, až potom postupne pridávame karamelové Salko. Dobre premiešame.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šľahačku si vymiešame podľa návodu na obale.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poleva na veterníky: 25 g kryštálového cukru skaramelizujeme na hnedo. Pridáme 15 g vody a miešame na miernom ohni, pokiaľ nie je hladké.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do druhého kastróla dáme 80 g vody, 20 g cukru a privedieme do varu. Musí bublať.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme Solamyl. A miešame pokiaľ nám trošku nezhustne.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 10

    Potom do toho pridáme rozpustený karamel. Dobre premiešame.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Môžeme namáčať vrchy veterníkov. Pozor, je to veľmi horúce, mám vyskúšamé :-(

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Poukladáme ich na mriežku pokiaľ poleva stuhne.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Spodnú časť veterníkov natrieme najskôr karamelovým krémom.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Potom šľahačku.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 14
  14. 15

    Priklopíme vrchnou časťou veterníka.

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 15
  15. 16

    Keď sú všetky urobené dáme ich do chladu stuhnúť .

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 16
  16. 17

    DOBRÚ CHUŤ !

    Karamelové veterníky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

sovka62
@akeber a koľko kusov ti z tejto dávky vyšlo? Ak sa zídeme všetci, je nás trinásť, tak aby ich bolo dosť ak sa odhodlám piecť.
akeber
sovka62 záleží aké veľké robíš , mne vyšlo 18 ks z jednej dávky na sviatky robím dvojitú dávku :-)
mariaklara
Nádherné, mám svoj osvedčený recept, ale tieto určite vyskúšam. Môj manžel má rád iba dva druhy zákuskov a to sú krémeše a veterníky. Už sú uložené v kk.
zdenka1009
Veterníčky som ešte nikdy nerobila,máš veľmi dobrý fotopostup,tak hádam by som to dokázala, keď sa rozhodnem urobím podľa tvojho rcp. máš ich výstavné..-)
tinca
moje obľúbené, vydarili sa ti krásne:)
cica2
ja obdivujem a chválim, máš ich nádherné! :-) Len neviem kedy si ja na ne trúfnem, fakt nemám odvahu



medovnicek
musím sa už konečne niekedy odhodlať a vyskúšať upiecť takúto lahôdku, máš ich úžasné
petka33
ja mam trosku iny recept, namiesto palmarinu ide olej, dostala som ho od cukrarky, lebo ich robia fantasticke, urobila som presne ako mi kazala. vysledok nulovy, vobec mi nenapuchli, ostali splastnute, a to sa mi uz stalo aj pri inych receptoch na veterniky. vy ich mate tiez nadherne, neviem , kde robim chybu, a to sa stava aj mojej mame. a moj manzel taaaaaaak miluje veterniky
akeber
aká odvaha ? veď je to jednoduché :-) ja mám väčšiu fobku z krájania zákuskov :-))
petka33 asi len bude lepšie ten Plamarín , ja som skúšala viacero receptov ,,,,ale tento je najlepší ,, raz treba skúsiť :-)
dogagador
ja mam tiez trosku iny recept, s maslom, je to bezva a davam vanilkovy krem a nan karamelovu slahacku. na polevu upalim 5 dkg krystalovy cukor, zalejem trosikou teplej slahacky a pridam 20 dkg praskovy cukor a rozmiesam do hladka. natieram na veterniky stetcom, podla potreby prihrievam... :-) . hostia povedali, ze v zivote nic tak dobre nejedli :-)))))
valeri
sú fakt ako od profeionálnej cukrárky, len škoda, že ja ich nejem :-)) ja by som toľko sladkého do seba nedostala, neprešlo by mi to hrdlom, ale pre deti pečiem aj takéto veci.
orchidea
veterníky sú krásne, ukladám si recept a vyskúšam ho aj keď robievam podľa môjho ale páči sa mi aj tvoj recept...
tankat
Ach jaj, su uplne dokonale. Kiezby sa aj mne podarili ako tebe, kedze musim piect z bezlepkovej muky, neviem ci vobe naberiem odvahu. Zatial tento typ cesta z "mojej" muky nikdy nevysiel, vsetko bolo tvrde na kamen, ale snaha bola. Gratulujem, si sikulka!
tankat
Ach jaj, su uplne dokonale. Kiezby sa aj mne podarili ako tebe, kedze musim piect z bezlepkovej muky, neviem ci vobe naberiem odvahu. Zatial tento typ cesta z "mojej" muky nikdy nevysiel, vsetko bolo tvrde na kamen, ale snaha bola. Gratulujem, si sikulka!
tankat
Ach jaj, su uplne dokonale. Kiezby sa aj mne podarili ako tebe, kedze musim piect z bezlepkovej muky, neviem ci vobe naberiem odvahu. Zatial tento typ cesta z "mojej" muky nikdy nevysiel, vsetko bolo tvrde na kamen, ale snaha bola. Gratulujem, si sikulka!
janger
Ach, to by som si veru dala, take paradne veterniky. Krasne sa ti podarili.
akeber
margaretka28, ja už presne neviem 15 -20 , záleží aj od toho aké veľké si ich narobíš ja robievam menšie ako sú v cukrárni
akeber
bude oslava ? tak všetko dobré , nech sa darí margaretka28
margaretka28
Ahoj@akeber , tak už je po oslave aj po veterníkoch,ani som ich nestihla odfotiť,boli vynikajúce,podarili sa mi až na tu polevu.Nemala som solamyl, tak som dala maizenu a to bola asi chyba,pretože som ju nemala takú peknú lesklú ako Ty, ale matnú tak si myslím,že za to môže tem škrob,kedže maizena nieje zamiakový, ale kukuričný,alebo si myslíš, že chyba mohla nastať aj niekde inde? Inak sa mi pekne dvihli a aj všetkým chutili, budem ich robievať určite častejšie,dakujem za recept.:-)
akeber
@margaretka28 , som veľmi rada že sa ti podarili a chutili s tou polevou to bude asi že si zamenila solasmyl za maizenu ale nič si s toho nerob ak si si všimla v cukrárni predávajú veterníky s matnou polevou ,,,,hlavne že všetkým chutilo :-)
lusinkab
Krasne veternicky,ja ich milujem a pokusala som sa ich urobit uz niekolko krat,ale aj ine recepty z odpalovaneho cesta.Skusala som asi podla 5 receptoch (ktory bol samozrejme kazdy iny a z inej krajiny) ale vysledok stale ten isty nenarastli vobec ;-(.Mam este jeden recept v zalohe a ukladam si aj tento a ked ani toto nevyjde tak obvinim uz z toho moju ruru :-) kedze stale dodrzim presny postup,gram na gram a aj tak nic :-( a s tou plnkou a karamelom na vrchu musia byt uzasne :-)
akeber
@lusinkab ja som tiež začínala veterníky robiť a mala som viac receptov , najviac sa mi osvečil tento už roky ho robievam . Dôležité je neotvárať rúru , potom klesnú a už sa s tým nič nedá robiť . Treba skúšať ja som zatial nemala sťažnosť na tento recept ak budeš dodržiavať gramáž a postup mali by saTi na 100% podariť .
adulka24
No vyzeraju nadherne,mam svoj recept velmi podobny tvojmu,len mam vzdy problem kolko ich piect,velakrat sa mi stalo ze zvonku boli upecene a po rozkrojeni uplne surove:-(
akeber
adulka24, no to je ťažké ja to viem odhadnúť tak keď sú pekne do zlatista až medena upečené ...
akeber
Ďakujem a ty si šikulka...keď sa vydarili :-)
redakcia
@Rido (17.11.2017 04:51)

Ďakujeme za upozornenie, preklep v surovinách sme opravili, jedná sa o Palmarin.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia