Karamelové veterníky (fotorecept)

Autor receptu: akeber

U nás najobľúbenejší zákusok :-) .

70 MIN minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. CESTO: Do hrnca dáme variť vodu pridáme Palmarin, až keď je rozpustený pridávame múku a miešame, pokiaľ sa nám cesto od hrnca neoddeľuje.
  2. Necháme vychladnúť, až potom primiešame mixérom vajca (4 ks).
  3. Cesto si dáme do cukrárenského vrecúška a na plech (na ktorom je papier na pečenie) vytláčame do tvaru venčeka. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Venčeky necháme vychladnúť.
  4. Karamelový krém: Jednoduchý :-) maslo vymiešame, až potom postupne pridávame karamelové Salko. Dobre premiešame.
  5. Šľahačku si vymiešame podľa návodu na obale.
  6. Poleva na veterníky: 25 g kryštálového cukru skaramelizujeme na hnedo. Pridáme 15 g vody a miešame na miernom ohni, pokiaľ nie je hladké.
  7. Do druhého kastróla dáme 80 g vody, 20 g cukru a privedieme do varu. Musí bublať.
  8. Pridáme Solamyl. A miešame pokiaľ nám trošku nezhustne.
  9. Potom do toho pridáme rozpustený karamel. Dobre premiešame.
  10. Môžeme namáčať vrchy veterníkov. Pozor, je to veľmi horúce, mám vyskúšamé :-(
  11. Poukladáme ich na mriežku pokiaľ poleva stuhne.
  12. Spodnú časť veterníkov natrieme najskôr karamelovým krémom.
  13. Potom šľahačku.
  14. Priklopíme vrchnou časťou veterníka.
  15. Keď sú všetky urobené dáme ich do chladu stuhnúť .
  16. DOBRÚ CHUŤ !