Karamelové veterníky (fotorecept)
Autor receptu: akeber
U nás najobľúbenejší zákusok :-) .
Postup
- CESTO: Do hrnca dáme variť vodu pridáme Palmarin, až keď je rozpustený pridávame múku a miešame, pokiaľ sa nám cesto od hrnca neoddeľuje.
- Necháme vychladnúť, až potom primiešame mixérom vajca (4 ks).
- Cesto si dáme do cukrárenského vrecúška a na plech (na ktorom je papier na pečenie) vytláčame do tvaru venčeka. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C. Venčeky necháme vychladnúť.
- Karamelový krém: Jednoduchý :-) maslo vymiešame, až potom postupne pridávame karamelové Salko. Dobre premiešame.
- Šľahačku si vymiešame podľa návodu na obale.
- Poleva na veterníky:
25 g kryštálového cukru skaramelizujeme na hnedo. Pridáme 15 g vody a miešame na miernom ohni, pokiaľ nie je hladké.
- Do druhého kastróla dáme 80 g vody, 20 g cukru a privedieme do varu. Musí bublať.
- Pridáme Solamyl. A miešame pokiaľ nám trošku nezhustne.
- Potom do toho pridáme rozpustený karamel. Dobre premiešame.
- Môžeme namáčať vrchy veterníkov. Pozor, je to veľmi horúce, mám vyskúšamé :-(
- Poukladáme ich na mriežku pokiaľ poleva stuhne.
- Spodnú časť veterníkov natrieme najskôr karamelovým krémom.
- Potom šľahačku.
- Priklopíme vrchnou časťou veterníka.
- Keď sú všetky urobené dáme ich do chladu stuhnúť .
- DOBRÚ CHUŤ !