Kapustová štrúdľa na slano

paulking - fotkapaulking, 1. marca 2010

Recept pochádza od mojej maminky, pripomína mi domov a spomienky na detstvo. Pripravujem ho pri rodinných oslavách.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
150 g
1,25 dl
1,5 kg
100 g
1/2 až 1 KL
1 až 1,5 KL
1 až 1,5 KL




Postup

  1. 1

    Štrúdľové cesto: Všetky suroviny dôkladne zamiesíme. Bochník cesta dobre „oplieskáme“ niekoľkokrát o dosku a dáme na 3 hodiny do chladu. Vraj preto ho plieskame, aby sa uvoľnil lepok a cesto bolo pružné a netrhalo sa. Rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme a naplníme kapustovou plnkou. Z tohto množstva spravíme tri štrúdle na celý plech. Pred pečením potrieme žltkom a štrudľu poprepichujeme. Pečieme na 180°C do ružova.

  2. 2

    Kapustová plnka: Na širokom hrnci najlepšie na veľkej teflónovej panvici na masti skaramelizujeme cukor, pridáme postrúhanú kapustu, soľ a za stáleho miešania vydusíme takmer všetku vodu. Pridáme ml. čierné korenie a štipku ml. škorici. Dusíme na miernom ohni asi 30. min. Hotová kapustová plnka je krásne bledohnedá a skaramelizovaná.

Diskusia k receptu

milan2
Milujem akúkoľvek strúdľu, ale na prvé miesto patrí jednoznačne kapustová.
jozefj
paulking ...vyzerá to dobre ale neviem či 20 minút bude stačiť.
paulking
Jozefj, ak nebude stačiť 20 min. tak treba upiecť do ružova poprípade do
chrumkava; dobrú chuť!!
bambulka51
Toto sú vďačné jedlá,robievala ju aj moja babka.Už si robím chuťe aj ja,pre istotu som si recept vytlačila.Díky za dobrý tip.
sovka62
Aj moja mama ju robievala z ťahaného cesta a to polovicu na slano s korením a polovicu na sladko so škoricou. Úžasné, tú chuť mám na jazyku, keď čítam recept.
paulking
Sofka62, cesto z tohto receptu je možné tiež ťahať, je to ťahané cesto, avšak asi jednoduchšie a rýchlejšie je ho vyvaľkať. Tak nech sa darí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia