Kapustová štrúdľa na slano
Autor receptu: paulking
Recept pochádza od mojej maminky, pripomína mi domov a spomienky na detstvo.
Pripravujem ho pri rodinných oslavách.
Postup
- Štrúdľové cesto:
Všetky suroviny dôkladne zamiesíme. Bochník cesta dobre „oplieskáme“ niekoľkokrát
o dosku a dáme na 3 hodiny do chladu. Vraj preto ho plieskame, aby sa uvoľnil lepok
a cesto bolo pružné a netrhalo sa. Rozdelíme na tri časti, každú vyvaľkáme a naplníme
kapustovou plnkou. Z tohto množstva spravíme tri štrúdle na celý plech.
Pred pečením potrieme žltkom a štrudľu poprepichujeme.
Pečieme na 180°C do ružova.
- Kapustová plnka:
Na širokom hrnci najlepšie na veľkej teflónovej panvici na masti skaramelizujeme cukor,
pridáme postrúhanú kapustu, soľ a za stáleho miešania vydusíme takmer všetku vodu.
Pridáme ml. čierné korenie a štipku ml. škorici. Dusíme na miernom ohni asi 30. min. Hotová kapustová plnka je krásne bledohnedá a skaramelizovaná.