Foto: an3da
Okrem fánkov, u nás sa robia aj kapustníky. Dcéra a manžel ich zbožňujú.
Postup
-
1
Jednu hlávku kapusty sviežej postrúhame na tom hrubšom strúhadle, posolíme, trochu necháme - zajdeme na chvííííľku na Varechu - potom ju, tú kapustu, vyžmíkame a dáme na panvicu kde sme dali asi lyžicu masti. Panvicu dáme na sporák a kapustu miešame aby neprihorela kým ju upražíme.
-
2
Ked ju upražíme, ochutnáme, ale dbáme aby sme sa nepopálili, a ak treba ešte prisolíme a dáme mletú papriku, sladkú, kto miluje môž aj štipľavú.
-
3
Zamiesime si cesto alebo ešte pred tým ako sme strúhali kapustu necháme aby to za nás urobila pekárnička. 750 g múky, 200 ml vody, 180 ml mlieka, lyžicu masti, kvások - asi 40 g, lyžica cukra a lyžička soli. Ja som robila ručne - stručne.
-
4
Necháme pol hodinky kysnúť.
-
5
Potom si cesto podelíme na guľky - lopty, asi 16 kusov. Toľko vyjde z pekárničky, ale že som ručne tak mám viac.
-
6
Potom každú loptu rozvaľkáme a plníme.
-
7
Pekne pozatvárame a udupkáme prstami, aby sa neotvorilo pri vyprážaní.
-
8
Ak nechcete aby boli mastné, môžete si ich upiecť v rúre.
-
9
Takto vyzerá na priereze. Na tanieri je jeden pečený a jeden vyprážaný na panvici v masti, aj na hlavnom obrázku.
Diskusia k receptu