Foto: janazjarku
Nedávno som začula v médiach, že už nastáva chrípkové obdobie tak som sa rozhodla uvariť kapustovú prevenciu a zrazu sa mi mihla spomienka na Zobraziť celý popisNedávno som začula v médiach, že už nastáva chrípkové obdobie tak som sa rozhodla uvariť kapustovú prevenciu a zrazu sa mi mihla spomienka na netradičné guľky z údeného mäsa. Keď v mojom okolí nad mojim receptom dievčatá vyvalili oči a povedali, že o takých guľkách nepočuli rozhodla som sa teda napriek mnohým kapustnicovým receptom pridať aj ten môj, lebo ako sa vraví dobrá kapustnica nie je zlá a hlavne vitamínová bomba liek naších starých mamiek :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Bravčové rebierka "svieže", údenú krkovičku, sušené hríby /podľa toho aké máme ak nemáme tak nedáme/ vložíme do minimálne 6 litrového hrnca a dáme variť. Nesolíme, lebo nikdy nevieme ako sa zachová údené mäso. Korenie a čiily papričky dáme podľa chuti.
-
2
Po 45 minútach údené mäso vyberieme a necháme vychladnúť.
-
3
Rebierka by mali byť uvarené po 1 hodine tie tiež vyberieme a necháme vychladnúť. Po varení tiež vyzerajú ako údené, lebo ich prifarbila krkovička a hríby /ozaj ja som dala zmes dúbáky, kozáky, suchohríby/
-
4
Do mäsového vývaru vložíme odkvapkanú nepremytú kapustu /to aby tie vitamíny neodplavilo/ :-) Po chvíľke varenia kapusty /tiež nevieme vopred aká je slaná/ podľa potreby dosolíme.
-
5
Rebierka po vychladnutí "oberieme" a vložíme späť do už rozvoniavajúcej kapustnice.
-
6
Uvarenú údenú krkovičku pokrájame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do misky dáme pomleté mäso, vajcia, 2 dcl detskej krupice. Môžeme a nemusíme pridať čierne korenie a podľa potreby soľ. Všetko zmiešame a necháme "napučať" krupicu cca 15 minút.
-
7
Zo zmesy tvarujeme guľky veľkosti ping-pongovej loptičky.
-
8
Skôr ako vložíme guľky do kapustnice urobíme si zápražku. Na oleji opražíme múku do ružova, pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľku restujeme, aby pustila šťavu až potom pridáme mletú sladkú papriku. Zápražku zalejeme studenou vodou a vlejeme do kapustnice. Keď kapustnica začne opätovne vrieť vkladáme mäsové guľky. Kapustnicu nemiešame a po 5 minútach varenia odstavíme a pridáme trošku saturejky proti nadúvaniu :-) Kapustnica sa dá jesť okamžite, no z dlhoročných skúseností vieme, že najlepšia je na druhý deň, keď sa spoja všetky chute. No, ale úprimne kto by vydržal do druhého dňa ? Však preto som jej navarila 6 litrov :-D Dnešný slogan : "Kapustnicou proti chrípke !!" Dobrú chuť všetkým :-)
Diskusia k receptu