Kapustnica s údenými guľkami fotorecept

janazjarku - fotkajanazjarku, 20. septembra 2010

Nedávno som začula v médiach, že už nastáva chrípkové obdobie tak som sa rozhodla uvariť kapustovú prevenciu a zrazu sa mi mihla spomienka na Zobraziť celý popisNedávno som začula v médiach, že už nastáva chrípkové obdobie tak som sa rozhodla uvariť kapustovú prevenciu a zrazu sa mi mihla spomienka na netradičné guľky z údeného mäsa. Keď v mojom okolí nad mojim receptom dievčatá vyvalili oči a povedali, že o takých guľkách nepočuli rozhodla som sa teda napriek mnohým kapustnicovým receptom pridať aj ten môj, lebo ako sa vraví dobrá kapustnica nie je zlá a hlavne vitamínová bomba liek naších starých mamiek :-)

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,5 kg
1 kg
150 g
3 ks
2 dcl




Postup

  1. 1

    Bravčové rebierka "svieže", údenú krkovičku, sušené hríby /podľa toho aké máme ak nemáme tak nedáme/ vložíme do minimálne 6 litrového hrnca a dáme variť. Nesolíme, lebo nikdy nevieme ako sa zachová údené mäso. Korenie a čiily papričky dáme podľa chuti.

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 45 minútach údené mäso vyberieme a necháme vychladnúť.

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rebierka by mali byť uvarené po 1 hodine tie tiež vyberieme a necháme vychladnúť. Po varení tiež vyzerajú ako údené, lebo ich prifarbila krkovička a hríby /ozaj ja som dala zmes dúbáky, kozáky, suchohríby/

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do mäsového vývaru vložíme odkvapkanú nepremytú kapustu /to aby tie vitamíny neodplavilo/ :-) Po chvíľke varenia kapusty /tiež nevieme vopred aká je slaná/ podľa potreby dosolíme.

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rebierka po vychladnutí "oberieme" a vložíme späť do už rozvoniavajúcej kapustnice.

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarenú údenú krkovičku pokrájame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do misky dáme pomleté mäso, vajcia, 2 dcl detskej krupice. Môžeme a nemusíme pridať čierne korenie a podľa potreby soľ. Všetko zmiešame a necháme "napučať" krupicu cca 15 minút.

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zo zmesy tvarujeme guľky veľkosti ping-pongovej loptičky.

    Kapustnica s údenými guľkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Skôr ako vložíme guľky do kapustnice urobíme si zápražku. Na oleji opražíme múku do ružova, pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľku restujeme, aby pustila šťavu až potom pridáme mletú sladkú papriku. Zápražku zalejeme studenou vodou a vlejeme do kapustnice. Keď kapustnica začne opätovne vrieť vkladáme mäsové guľky. Kapustnicu nemiešame a po 5 minútach varenia odstavíme a pridáme trošku saturejky proti nadúvaniu :-) Kapustnica sa dá jesť okamžite, no z dlhoročných skúseností vieme, že najlepšia je na druhý deň, keď sa spoja všetky chute. No, ale úprimne kto by vydržal do druhého dňa ? Však preto som jej navarila 6 litrov :-D Dnešný slogan : "Kapustnicou proti chrípke !!" Dobrú chuť všetkým :-)

Diskusia k receptu

helca103
takúto kapustnicu som raz jedla u známej a bola velmi dobrá ani enviem prečo som ju doteraz neuvarila. Ďakujem za tip veru si ju tento týždeň aj uvarím....ja kapustnicu môžem jest aj celý týždeň.
mlska
Zbožňujem kapustnicu, takúto som aj ja jedla raz, asi pred 25 rokmi a pomlsala som si. Ej veru tento týždeň si na nej pomlsám zas, ďakujem za recept, uvarím.
coldbery
Takto som kapustnicu ešte nevarila,ale určite v najblišej dobe ju urobím...mám na ňu strašnú chuť a manžel by v kapustnici spal...:-)))
sherin
je to velmi dobry napad s tymi guliockami :)
marienka44
Do kapustnice nedavate aj trochu smotany? Ja mam v mraznicke kapustovu polievku s krupami, recept od kamaratky. Netreba davat zasmazku. Od muky sa pribera.
evanaaa
Ani ja nedávam smotanu, lenže nerobievam kapustnicu ako polievku, ale hustú kapustu a smotanu dávam len do segedínu. Ale v mnohých domácnostiach dávajú smotanu. Takisto nerobím zásmažku, strúham zemiak. Ale kapusta má sto spôsobov, každý ju robí ináč.
duschko
Kapustnicu s udenymi gulkami som este nerobil. Vzdy len s neudeneho maska. Musim vyskusat. Urcite je to vyborne. Ukladam do mojej KK
bublika
my kapustnicu nezahustujeme vobec...je tam totizto tolko maska a inych dobrot ze ledva tocim varechou :) takze u nas bez muky..ale tie gulky vyzeraju vyborne!urcite to vyskusam
bugi
Kapustnicu miluje manžel,nakladáme do súdka kapustu na zimu a je vždy výborná.Kapustnicu varím často ale s guľkami to je niečo pre mňa nové.Vyskúšam v zime.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia