Foto: adelka992
starý osvedčený recept
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Spravíme si kvások z cca 200 ml vlažného mlieka, 1 kocky kvasníc (42 g) a 2 PL kryštálového cukru - dáme do teplého miesta vykysnúť.
- 2
Hladkú múku si preosejeme cez sitko do vyššej nádoby, pridáme vajíčko, štipku soli, vykysnutý kvások - všetko spolu zmiešame a postupne pridávame ostatnych 400 ml od oka uvidíte sami, ako vam bude múka prijimať, ak bude malo. prilievame po troške vlažnej vody, cesto musí byť redšie nie moc tuhé. Keď máme cesto vypracovane necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- 3
Slaninku si nakrájame na kocky a opražíme na bravčovej masti do chrumkava a necháme vychladnúť, ale nie úplne do stuhnutia! Z kyslej kapusty si povyberáme prebytočné bobkové listy, korenie a pod. Vymačkáme ju zo štavy, dáme si ju do misy pridáme slaninu aj s masťou a uvarené zemiaky - všetko spolu zmiešame spučíme, aby nam vznikla masa, všetko osolime a okorenime a od oka môžeme pridať ešte za 2 PL ohriatej bravč. masti.
- 4
Keď máme cesto vykysnuté, na pomúčenej doske si ho vyvaľkáme na výšku cca 1 cm, nakrájame na štvorce, mne ich skoro vždy vyjde cca 22 ks, z masy robime kôpky a rozdelime ich na každý štvorec, keď máme všetko rozdelené, začneme robiť gule a tie potom rukou pritlačime a vznikne nám posúch.
- 5
Rúru si vyhrejeme na 180 °C, plech si nahrubo natrieme bravč. masťou a uložíme na klasický plech cca 6 ks, ešte vám nakysnú, tak ich davajte radšej ďalej od seba, keď sú z jednej strany upečené obratime a aj druhú stranu pekne do ružova pečieme, ide to celkom rýchlo, tak si to treba často sledovať :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
áno obraciam ich :)
nie, sú pečené na plechu dávam ich tam po 6 ks , kto by sa piplal po 1 kuse na pánvičke :)
je to aj spomenuté v recepte, možno ste prehliadla :)
jééj ďakujem za pochvalu :)
Ty si ale každý jeden kus zdvihla a otočila. S takým pečením som sa ešte nestretla. Niekedy vyskúšam, máme svoju vlastnú kyslú kapustu a je výborná.
Nie, každý jeden zvlášť :)
Vyskúšajte u nás na Kysuciach zas nepozname so sladkou kapustou a robim ich iba z kyslej zo súdka :)