Kapustniaky fotorecept

adelka992 - fotkaadelka992, 6. apríla 2016
Kapustniaky (fotorecept)
Foto: adelka992

starý osvedčený recept

22
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
600 ml
štipka
2 PL
42 g
1 ks
Plnka:
700 g
200 g
5 väčších ks




Postup

  1. 1

    Spravíme si kvások z cca 200 ml vlažného mlieka, 1 kocky kvasníc (42 g) a 2 PL kryštálového cukru - dáme do teplého miesta vykysnúť.

  2. 2

    Hladkú múku si preosejeme cez sitko do vyššej nádoby, pridáme vajíčko, štipku soli, vykysnutý kvások - všetko spolu zmiešame a postupne pridávame ostatnych 400 ml od oka uvidíte sami, ako vam bude múka prijimať, ak bude malo. prilievame po troške vlažnej vody, cesto musí byť redšie nie moc tuhé. Keď máme cesto vypracovane necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste.

  3. 3

    Slaninku si nakrájame na kocky a opražíme na bravčovej masti do chrumkava a necháme vychladnúť, ale nie úplne do stuhnutia! Z kyslej kapusty si povyberáme prebytočné bobkové listy, korenie a pod. Vymačkáme ju zo štavy, dáme si ju do misy pridáme slaninu aj s masťou a uvarené zemiaky - všetko spolu zmiešame spučíme, aby nam vznikla masa, všetko osolime a okorenime a od oka môžeme pridať ešte za 2 PL ohriatej bravč. masti.

    Kapustniaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď máme cesto vykysnuté, na pomúčenej doske si ho vyvaľkáme na výšku cca 1 cm, nakrájame na štvorce, mne ich skoro vždy vyjde cca 22 ks, z masy robime kôpky a rozdelime ich na každý štvorec, keď máme všetko rozdelené, začneme robiť gule a tie potom rukou pritlačime a vznikne nám posúch.

    Kapustniaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru si vyhrejeme na 180 °C, plech si nahrubo natrieme bravč. masťou a uložíme na klasický plech cca 6 ks, ešte vám nakysnú, tak ich davajte radšej ďalej od seba, keď sú z jednej strany upečené obratime a aj druhú stranu pekne do ružova pečieme, ide to celkom rýchlo, tak si to treba často sledovať :)

    Kapustniaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

luwinka
Máš ich pekné , aj cesto krásne nakysnuté isto chutia - až sem voňajú, dala by som si , mňáám i keď na noc už nejedávam :-)
braxi
Krásny recept...je nutné obrátiť pri pečení? Daj prosím vedieť...
mamatata2
Veľmi pekné a iste aj chutné. Si šikovná mladá dáma. Ukladám do KK a 5*.
letisia
Super recept, určite vyskúšam. Len sa mi zdá, že tie čo máš na obrázku boli pečené na panvici a nie v rúre. Ak sa mýlim, tak prepáč.
adelka992
@Letisia (7.4.2016 12:20)

nie, sú pečené na plechu dávam ich tam po 6 ks , kto by sa piplal po 1 kuse na pánvičke :)
marienka44
Až po druhom čítaní som pochopila to obracanie. Najprv som myslela, že si otáčala plech. To sa robí vtedy, keď trúba nepečie rovnomerne. :-)
Ty si ale každý jeden kus zdvihla a otočila. S takým pečením som sa ešte nestretla. Niekedy vyskúšam, máme svoju vlastnú kyslú kapustu a je výborná.
jack
Vyzerajú a určite aj chutia fantasticky.Ukladám,urobím.
dosa
vyzeraju fantasticky, tak musia byt aj vyborne, ukladam. Takyto recept nepoznam, u nas doma sa robili len z cerstvej kapusty ...5*
adelka992
@Dosa (9.4.2016 11:59)

Vyskúšajte u nás na Kysuciach zas nepozname so sladkou kapustou a robim ich iba z kyslej zo súdka :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia