Kapustné rezance - semitance fotorecept

babina49 - fotkababina49, 1. mája 2012
Kapustné rezance - semitance (fotorecept)
Foto: babina49

Toto je u nás obľúbené jedlo a najmä,keď bude nová,mladá kapustička.Dnes si to objednal mÔj syn

Suroviny

1/2 hlávky, cca
1-2 ks
500 g, cca
2-3 CL, do cesta
1 ks
1,5- 2 dcl, na miesenie




Postup

  1. 1

    potrebné suroviny,chýba mi ešte múka,vajíčko,soľ,teplá voda

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kapustu som nasekala,pokrájala na menšie,osolila a nechala postáť (15-20min),aby pustila prebytočnú vodu

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzitým som pokrájala cibuľu a upražila na oleji do zlatista

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    kapustu som rukami vyžmýkala, pridala k cibuli a pokračovala pražiť kapustu.Toľkoto vody zostalo z kapusty

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cibuľa sa praží ,za stáleho miešania a podľa potreby mÔžete pridať ešte olej a soľ. Zatiaľ som si z múky,1 vajca, 3 CL soli ,zamiesila teplou vodou,nie veľmi tvrdé cesto.

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto je zamiesené,keď sa nelepí na misku

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na doske ho ešte dobre spracujem a rozdelím na bochníčky

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rozvaľkám asi takto tenko,posypem dobre múkou

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájam na širšie pásy, (tá múka preto,aby sa pásy medzi sebou nepolepili)

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    poukladám ich na seba a krájam širšie rezance - semitance

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    už sa nám upažila kapustička

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    rezance-semitance rozdelím na tri hromádky, preosejem od prebytočnej múky a vyvarím ich vo vode. Keď vyplávajú na povrch,pomocou cedidla ich vyberiem,opláchnem vodou

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a dám do pekáča a posypem upraženou kapustou.

    Kapustné rezance - semitance (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

sovka62
Najlepšie by si spravila, keby si ten pekáč nejakým spôsobom posunula smerom na Trnavu. Už som ich nejedla ani nepamätám, u nás idú najviac vajcové, potom orechové a manžel má rád makové. V piatok boli vajcové a orechové a pre seba som si spravila krupicové (ďakujem za pripomienku, @margaretka ). Asi tak spravím i tieto a skúsim podľa teba, inak kapustu dusím bez cibule, lebo ich mám rada i na sladko so škoricou.
akeber
toto jedlo milujem ,,,paráááda vďaka za pripomenutie


margaretka28
toto mám rada, ale sladké a so škoricou,(sovka62,som rada že som navnadila),mama robievala takto fliačky,ale mne ked sa nechce krája ť štvorčeky,tak robím široké rezance,tieto staré jedlá,sú aj tak najlepšie.
babina49
Tak toto bolo výnimočné,že som urobila semitance,inak si to my,pracujúce ženy musime uľahčiť tým, že urobím halušky-dám na to kapustu a hotovo.
babina49
@sovka62 ,aj keď máte radi sladké,mÔžeš dusiť kapustu na cibuli,ale len máličko,lebo dáva to lepšiu príchuť tej kapuste a potom si ju ocukríte. Ja som si už aj na slano pripravené kapustné rezance osladila a boli výborné.
gabi58
V tom pekáči to dáš ešte zapiecť do rúry? ... alebo?
marienka44
@Babina49 ,dakujem za napad, mam v spajzi mensiu hlavku kapusty a bude obed. Dnes je streda a u nas mucny den. Uz je kapusta rucne pokrajana, /nemam el. stuhak/ a stojim pred dilemou. Posolit kapustu vopred alebo nie. Skoda tych vyzivnych latok a mineralov, ktore ostanu vo vode, ktora sa vyleje. Ako to robite Vy, statné ?
neposed
toto milujem. Posypat dobre krystalovym cukrom a nesetrit ciernym korenim. Ja viem, nemusi to kazdemu chutit, ale bez toho skripania pod zubami to nie je pre mna ono. Vdaka, len by som tam do cesta nedala vajce, nechyba mi tam a nie som s nim kamaratka. Moja mama davala vajicko len do takeho rezancoveho cesta, co sa davalo do polievky. Ale cesto vraj treba dobre vymiesit.
helca103
domáce rezance som veru dávno nerobila......väčšinou som sama a to sa mi naozaj neoplatí ale tieto vyzerajú veľmi veľmi dobre :-)
pupavciatko
milujem kapustové semitance, tiež ich robievam, žiedny iný tvar rezancov pod kapustu nerobím. keď ich papám na slano, tak si ich nechám na panvici trochu pripiecť, také chrumkavé sú fakt mňam.. a nasladko nesmie chýbať škrípanie kryštálového cukru... ešte som dnes neobedovala a mám chuť na takúto dobrotku...
anene
Som prekvapená, že v Leviciach niekto vie čo sú to semitance. Ja keď to niekomu poviem, že som varila kapustové semitance, nevedia čo je to. Vysvetľujem rukolapne, ale je pravda, že to musí byť s kapustou. Ja na slano vnučka na sladko. Pripečené - chrumkavé nemajú chybu.
tori111222
ach,,,,ale ste mi narobili chute...zajtra robím, nemám kapustu, použijem kaleráb..a pekne do chrumkava...super... chuťovo je to podobné
valeri
Ja takto robím kapustové halušky, ale páčia sa mi aj tie semitance, ten názov sa veľmi hodí :-))))
babina49
@gabi58 ,keď ich urobím a sú ešte teplé,tak sa jedia takto.Ale keď si ich už prihrievame,tak mám taku ťažku panvicu v ktorej to upražíme do chrumkava.Keď je stravníkov dosť,že sa to zje ,tak sa to mÔže dať zapiecť s celým pekáčom.
lianka
Marienka 44, tiež som zvykla kapustu najprv osoliť a potom vyžmýkať, tak to robila moja mamička, ale tiež si myslím, že v tej vode vylejeme aj hodne výživných látok a tak v poslednom čase kapustu nežmýkam ale ju dusím postrúhanú na oleji odokrytú aby sa šťava vydusila a solím počas dusenia.
lia66
Mňááám, milujem...domáce sú najsam-si mi pripomla moju mamu, ako rýchlo krájala domáce rezance, niťovky...len taká otázočka-toeto rezance sa nemusia nechať "prevzdušniť"(poprehadzovať rukami)a mierne usušiť?...my to tak robíme-máme to ešte od starkej...ale krásny rcp-až som dostala chuť!!!
tazla
no a ja kapustu strúham ,tiež vyžmýcham ,osolím ,tochu omastím a pečiem v trúbe ,syn zabúda aj požuvať,len hltá ,tak idú do neho
ako deti sme mávali i my na sladko ,ale teraz už iba slané a kdo má rada môže aj trošku okoreniť
evanaaa
Až keď som dočítala recept, sa mi v hlave vyjasnilo- dotej doby som nnemala potuchy, čo za recept to je a čo sú semitance. A zistila som, že sú to obyčajné kapustné fliačky ( niekde šiflíky) a už som bola doma......aj mama kapustu strúhala na drobných slzičkách - pre @marienka44 , na to netreba el. struhák - a tuším ten cukor trochu skaramelizovala a potom kapustičku podusila a uvarené fliačky hodila do nej. Ja som to ale mala rada naslano, aj ostatní, len jeden z bratov nasladko. Už som to nejedla celú večnosť, je na čase spraviť.
cinkla
Aj my to volame kapustove fliacky.Odkial je ten nazov semitance ?
Fliacky to znie tak obycajne (aj ked dobre kapustove fliacky tiez nie su zle kapustove fliacky ), ale semitance - hmmm to je nieco zvlastne....Domace rezance robit viem, tak narezem aj s e m i t a n c e. Hi-hi. A dakujem za recept.
babina49
@cinkla ,neviem ako vznikol ten názov semitance,ale predpokladám,že keď krájame rezance,tak nÔž musíme stočiť raz na jednu,raz na druhú stranu,aby sa docielili ten trojuholníkový tvar rezacna.xixixi Ak je to inak ,mÔžete ma opraviť.
@lia66 ,nenechávam ich presušiť,nie je to potrebné,keď ich idem hneď spracovať,ale "poprechadzujem" ich rukami,aby sa nepolepili.Veď každý má iný spÔsob prípravy...
babina49
@evanaaa , áno,sú to obyčajné rezance,alebo fliačky a zrejme v každom regióne to má svoje pomenovanie.
babkamt
Prosím ,prosíííím , môžem prísť na obed? Mám ich rada , no nevarím ich. Naposledy som ich robila vlani. Tiež tu niekto pridal recept a pripomenul tento výborný recept.
zinnajdha
aj ja chcem vedieť, či sa majú piecť - keďže na obrázku sú uložené v pekáči.. . ? alebo teda netreba ich zapekať ? My kapustové fliačiky nezapekáme, ale ktovie ako je to u Vás ?
babina49
@zinnajdha ,už som tu vyššie písala,že keď sú teplé,papáme ich také a keď sú už studené.mám liatinovú panvicu,na ktorej si ich upražíme do chrumkava.Ale možu sa dať zapiecť aj s celým pekáčom do rúry,to je individuálne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia