Kápia v oleji

natascha1 - fotkanatascha1, 3. septembra 2013
Kápia v oleji
Foto: natascha1

Kápiu som doteraz zavárala tak, že som si pripravila nálev a kápiu som v ňom sparila a následne sterilizovala. Zdalo sa mi to prácne Zobraziť celý popisKápiu som doteraz zavárala tak, že som si pripravila nálev a kápiu som v ňom sparila a následne sterilizovala. Zdalo sa mi to prácne a preto som vyskúšala jednoduchší spôsob a celkom sa mi pozdáva. Recept mám v zošite už niekoľko rokov a až teraz som sa naň odhodlala a neľutujem. Rozpis je na 2 kg očistenej kápie.

Suroviny

2 kg
30 g
100 ml
100 ml
50 ml
6 strúčikov




Postup

  1. 1

    Umytú a očistenú kápiu nakrájame na pásiky, zasypeme soľou a premiešame. Necháme minimálne 4 hodiny odpočívať, najlepšie cez noc. Paprika pustí šťavu, ktorú nevylievame.

    Kápia v oleji - obrázok 1
  2. 2

    Ráno pridáme ocot, cukor, olej a cesnak nakrájaný na plátky. Premiešame a necháme ešte 2 hodiny postáť.

    Kápia v oleji - obrázok 2
  3. 3

    Do každého pohára dáme 2 ks nového korenia a jeden menší bobkový list. Naložíme do pohárov a sterilizujeme. V pôvodnom recepte sa sterilizuje 5-10 minút, aby bola paprika chrumkavá. Ja som pre istotu sterilizovala 20 minút pri cca 80 - 85 °C. Vyšlo mi 8 pohárov od majonézy - 315 ml.

    Kápia v oleji - obrázok 3

Diskusia k receptu

orchidea
Mne sa to nezdá rýchlejšie urobené ako klasický recept...ale chuť je určite inakšia, stojí za vyskúšanie.
natascha1
Ochutnala som predtým než som zasterilizovala a chuť bola fajná, taká inakšia, tak ako píšeš.
ariela6
ja robim podobne len nekrajam na rezance ale skusim aj tvoj recept
natascha1
Mrzí ma to, nepostehla som chybu. V bode 2 má byť namiesto soli olej. Soľ ide len na začiatku. Som tu nová a vôbec netuším, ako by som to opravila v recepte.
marta5
Ja som už toho roku zavárala kápiu ,na budúce skúsim podľa Teba.Robím tiež jednoducho-do fliaš dám bobkový list,čierne a nové korenie,trochu cibule,malú lyžičku oleja,zalejem nakladačom a dám sterilizovať.Je veľmi chutná.
natascha1
Ak môžem poradiť, stačí naozaj sterilizovať len cca 8 minút. Robila som ich na jeseň ešte raz a namiešala som žltú papriku s červenou, sterilizovala kratšie a sú omnoho lepšie, pevnejšie, chrumkavejšie, skoro ako čerstvé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia