Kakaové košíčky s vaječným krémom
šéfcukrár a majiteľ bistra a kaviarne Suncafé v Bratislave, 24. mája 2021
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
na 160 °C
Suroviny
Korpusy: | |
200 g |
|
50 g |
|
1 g |
|
110 g |
|
110 g |
|
60 g (asi 2 vajcia veľkosti M) |
|
60 g |
|
Krém: | |
160 g |
|
3 ks |
|
180 g |
|
120 g |
|
Postup
-
1
Maslo, ktoré má izbovú teplotu, vyšľaháme s cukrom. Postupne doň všľahávame vajíčka, musí vzniknúť hladká zmes. Potom pridáme múku zmiešanú so soľou, s kakaom a Maizenou. Vymiešame cesto, ktoré necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny.
- 2
Potom cesto vyvaľkáme a povykrajujeme formičkami (volajú sa prstene, vyzerajú ako tortové miniformy bez dna). Z prúžkov cesta urobíme boky mištičiek. Vo formičkách dáme cesto zamraziť na 10 minút. Potom vidličkou cesto popicháme, potrieme zľahka žĺtkom a pečieme pri teplote 160 °C približne 10–12 minút do zlatista.
- 3
Krém: Z vajec, kryštálového cukru a zo šťavy nad parou vyšľaháme metličkou krém. Treba dávať pozor na jeho teplotu, nemal by mať viac ako 65 °C. Odložíme a postupne doň všľaháme ponorným mixérom maslo izbovej teploty.
- 4
Vychladnuté upečené košíčky naplníme krémom. Ak použijeme pasterizovanú vajcovú zmes, dezert v chladničke vydrží dva–tri dni. Do krému môžeme použiť aj inú šťavu ako bergamotovú, napríklad pomarančovú, jahodovú, malinovú. Pozor – nie džús.
Tiež košíčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Odpoveď od pána Prokopa: Je to ozdoba, pečie sa to osobitne. Ale môže sa to ozdobiť aj inou sladkou ozdobou. Keďže dezert je kyslý, tak sladká ozdoba slúži ako chuťový kontrast :)