Kakaové košíčky
Kakaové košíčky

Kakaové košíčky s vaječným krémom

Michal Prokop
šéfcukrár a majiteľ bistra a kaviarne Suncafé v Bratislave, 24. mája 2021
Kakaové košíčky s vaječným krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
10–12 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpusy:
200 g
50 g
1 g
110 g
110 g
60 g (asi 2 vajcia veľkosti M)
60 g
Krém:
160 g
3 ks
180 g
120 g




Postup

  1. 1

    Maslo, ktoré má izbovú teplotu, vyšľaháme s cukrom. Postupne doň všľahávame vajíčka, musí vzniknúť hladká zmes. Potom pridáme múku zmiešanú so soľou, s kakaom a Maizenou. Vymiešame cesto, ktoré necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny.

  2. 2

    Potom cesto vyvaľkáme a povykrajujeme formičkami (volajú sa prstene, vyzerajú ako tortové miniformy bez dna). Z prúžkov cesta urobíme boky mištičiek. Vo formičkách dáme cesto zamraziť na 10 minút. Potom vidličkou cesto popicháme, potrieme zľahka žĺtkom a pečieme pri teplote 160 °C približne 10–12 minút do zlatista.

  3. 3

    Krém: Z vajec, kryštálového cukru a zo šťavy nad parou vyšľaháme metličkou krém. Treba dávať pozor na jeho teplotu, nemal by mať viac ako 65 °C. Odložíme a postupne doň všľaháme ponorným mixérom maslo izbovej teploty.

  4. 4

    Vychladnuté upečené košíčky naplníme krémom. Ak použijeme pasterizovanú vajcovú zmes, dezert v chladničke vydrží dva–tri dni. Do krému môžeme použiť aj inú šťavu ako bergamotovú, napríklad pomarančovú, jahodovú, malinovú. Pozor – nie džús.

Diskusia k receptu

mamatata2
A tá ozdoba na vrchu je snehová pusinka, alebo sa to pečie spolu ?
evanaaa
Tak tá ozdoba navrchu - pusinky, nie je spomenutá ani v surovinách, ani v postupe......ale pekné aj dobré to je iste.
redakcia
@mamatata2 (25.5.2021 23:03)

Odpoveď od pána Prokopa: Je to ozdoba, pečie sa to osobitne. Ale môže sa to ozdobiť aj inou sladkou ozdobou. Keďže dezert je kyslý, tak sladká ozdoba slúži ako chuťový kontrast :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia