Kakaová marlenka

forneta - fotkaforneta, 2. júla 2010
Kakaová marlenka
Foto: forneta

keďže máme zajtra oslavu, tak sme ju dnes piekli, preto vu nevidíce v reze ale na okraji... a prípravu cesta som neodfotila, lebo mamina Zobraziť celý popiskeďže máme zajtra oslavu, tak sme ju dnes piekli, preto vu nevidíce v reze ale na okraji... a prípravu cesta som neodfotila, lebo mamina ho robila v stredu a my sme mali v tedy rozlúčkovú so školou, takže sme chodili po celej škole...potom sme išli do lukááčoviec atď...a aby som nezabudla: ak máte radi keksy, tak skúste iba urobiť toto cesto a nakrájajte ho na štvorce... je to mňa mňam...a salko je uvarené deň vopred (varilo sa asi 2hodiny) a masla je viac, lebo je aj potom plnky viac(1.komentár

5-7 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
3 PL
300 g
1 KL
1 PL
2 ks
700 g
3 PL
Krém:
325 - 350 g
1 ks
2 sáčky
6 dl
4 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Do kastróla si dáme múku zmiešanú s kakaom. Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med a cukor. Sódu a octom zmiešame a pridáme do hrnca. Táto zmes nám začne kypieť. Primiešame vajcia a stále a rýchlo miešame. Odstavíme z ohňa akonáhle nám vznikne hnedá pena. tú potom rýchllo nalejeme do kastróla s múkou a kakaom a vymiesime cesto (ak by to neišlo tak môžeme pridať trochu vody).

  2. 2

    Necháme ho na hodinu pri izbovej teplote oddychovať. Potom ho na pomúčenej kuchynskej doske rozdelíme na 6 cca. rovnakých častí. Jednu časť vyvaľkáme natenko (nie zase na úplne ,,priesvitné" cesto ale aby bolo tenké). Potom ho prenesieme na Cerou vymastenú a múkou vysypanú opačnú stranu plechu. Odrežeme okrajky, aby malo cesto rovné okraje, popicháme cesto asi 10X vidličkou a pečieme na 170 °C 5-7 minút. Takýto istý postup je aj na zvyšné časti cesta.

  3. 3

    Krém: Z mlieka, cukru a dvoch pudingov si uvaríme puding a necháme ho dobre vychladnúť (nedávame ho však do chladničky, ale môžeme čakať vonku kým vychladne).

    Kakaová marlenka - obrázok 3
  4. 4

    Vyšľaháme zmäknuté maslo a po troche pridávame salko. Keď to je dobre vyšľahané, pridáme vychladnutý puding a stále šlaháme (nemôžu byť hrudky, pozor na to, musíte to dobre a trochu dlhšie šlahať).

    Kakaová marlenka - obrázok 4
  5. 5

    Krém si rozdelíme na 6 rovnykých častí. Na plech vystlaný papierom na pečenie si položíme jeden plát cesta a natrieme ho jednou časťou krému, opäť položíme cesto a natrieme ďalšiou časťou krému atď.

    Kakaová marlenka - obrázok 5
  6. 6

    Upečené okrajky nastrúhame na strúhadle alebo rozmixujeme v mixéri a ces sitko posypeme vrch marlenky.

    Kakaová marlenka - obrázok 6
  7. 7

    Na koniec pokrájame na trojuholníky.

Diskusia k receptu

forneta
no takže to salko je uvarené deň vopred, varilo sa asi 2 hodiny... v iných receptoch píšu, že do krému ide 250g masla, ale my dávame 325-350g, lebo to je chutnejšie, jemnejšie - to nám poradil môj krsný so sesternicou, oni to tak vždy robievajú...
honestka
marelnku som jedla velmi velmi davno a keby tam nebolo to salko tak by som povedala, ze je to podobne kolacu, ktory som jedavala ako decko a volala sa "bohemka"... vyzera dobre, takze chutit bude urcite. == maj pekne prazdniny forneta.
forneta
ďakujem... =)) povedala by som to aj vám ale prázdniny nemáte tak pekné dni... =))
babi
máš pravdu je to kalorická bomba. Ja som ju zatiaľ jedla len v cukrárňach, ale ak tá tvoja chutí tak skvele určite ju urobím a recept si ukladám na nejakú príležitosť
michsamant
kazdy dobry kolacik je kaloricka bomba :) ukladam si pre pripad, ze by ma chytila chut nieco upiect; aj ja ti prajem pekne prazdniny; zmenila si si fotku v profile, vyzeras na nej velmi pekne
forneta
ďakujem... =)) a tá fotoo... no neviem neviem... =DD som otrasná, musím si dať druhú foto...
bababa
Aj ja Ti želám krásne prázdniny a veľa ďalších receptov. Ďakujem za nápad, hneď som sa rozhodla čo pripravím manželovi k jeho sviatku v pondelok. Nakoľko som nikdy Marlenku doma nepripravovala, bude to aspoň prekvapko.-- Vďaka
celka
Já kupuji hotovou Marlenku, ale mohla bych vyzkoušet tu Tvoji
domácí. Vkládám do KK.
forneta
no aspon si splnil dohodu... na psííček... =DD ale néé.. sorry moyenko... som strašne sarkastickáá... nemyslela som to tak... sorry moye...
martina34
@forneta , máš moju pochvalu, nikdy som nejedla marlenku, a tvoj recept ma zaujal natoľko, že som ho urobila a bolo to mňam. Podobne robím medový koláč, tiež sa pečú podobné pláty. Teraz som dala na vrch sekané vlažské orechy, dali tomu dobrú chuť. A nepiekla som na vymastenom plechu, len som si dala papier na pečenie. Neprilepilo sa mi to. Išlo to dobre dole. Vďaka za nový receptík :-)
evitaperon
ked som robila marlenku ja stratila som 3 roky zivota...mam len dva plechy prvykrat horor ale je to famozny lahucky zakusok.ale ked ho pojdem zas robit poslem muza deti na 4 hod,,von...
3sandra3
skúsim urobiť túto marlenku podľa tvojho receptu,,,musí to byť úžasné a veeeľmi chutné
violetacamorova
Kakaovú marlenku som už robila, recept je podobný tomu tvojmu, aj ja som dávala do plnky viac masla a uvarené pudingy, lebo na toľko plátov, potrebuješ aj kopec plnky.Výsledok bol jemný ľahučký zákusok, recept som vytlačila aj pre mamu a stal sa jej obľúbeným zákuskom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia