Foto: mesiar50
Chcel som len vyskúšať ako bude fungovať pečenie kačky pri menších teplotách.Trvalo mi to štyri a pol hodiny,ale stálo to zato.
Suroviny
2600 g z obchodu |
|
Suroviny na posyp kačice : | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Ďaľšie suroviny : | |
ks vložíme do kačice |
|
Suroviny na plnku: | |
150 g |
|
4 ks suché |
|
1 ks smažená |
|
podľa chuti |
|
100 ml na zaliatie rožkov |
|
|
|
|
|
2 ks surové |
|
4 PL |
|
Koreniny na plnku: | |
|
|
|
Postup
-
1
Kačicu natrieme soľou a posypeme ju celou rascou.Do brušnej dutiny vložíme celé jablko.Pod kačicu som vložil odrezané krídla aby sa mi koža neprilepila o spodok pekáča a prilial som trochu vody. Piekol som ju štyri hodiny pri 150 C.Na spodnú priečku rúry som dal plech s vodou.
-
2
Na obrázku 2 máte možnosť vidieť kačicu po 2 h pečenia.Kožka mierne ružová,ale mäso bolo pri skúške vpichom vidličky ešte polosurové.
-
3
Po 4 h pečenia chytá koža kačice peknú ružovú farbu a maso je uz skoro hotove.Natrieme kačicu mliekom,rúru prepneme na 200 C a dopekáme kačku ďalej 5-10 minút podla potreby.Po uplynutí tejto doby kačicu otočíme na opačnú stranu,natrieme mliekom chrbtovú časť a dopekame.
-
4
A hotove dielo.
-
5
Spravíme si plnku.Ja ju robievam medzi inými aj takýmto spôsobom. Suché rožky pokrájame na kolieska a potom na primerane veľké kocky.Potom ich premiešame mliekom.Pridáme k nim smaženú cibuľu,,posekanú petržlenovú vňať,soľ,čierne korenie mleté a pomletú kožu z krku kačice,sádlo a zomletú kuraciu pečienku.
-
6
Dielo je riedke a musíme k nemu pridať podľa potreby strúhanku.
-
7
Pridáme 1-2 PL strúhanky aby bola zmes plnky hustejšia.
-
8
Pekáč natrieme maslom a posypeme ho strúhankou.Ako máte možnosť vidieť pekáč nie je naplnený,ale to nevadí.
-
9
Plnku som piekol cca. 45 minút.Kraje plnky odrežeme a nakrájame na väčšie kocky.
Musel som k tej pečienke namiešať nejaký tuk,(koža z krku a vnútorné sádlo z kačky)lebo aj tak bola dosť suchá i keď zas mojim dievčatám sa páčila k mastnej kačke a k dusenej kapuste.Ďakujem ti pekne.
Pomalé pečenie zaručuje šťavnatosť mäsa a okrem toho pri teplote
150 C sa vrch mäsa nemá šancu spáliť.Túto metódu pečenia som dnes skúšal prvý krát a neobanoval som to.Dobre robíš,keď aj ty budeš takýmto,alebo podobným spôsobom pripravovať kačicu.
Ďakujem ti veľmi pekne Tánička.
tak som dopiekol kacku-2,7kg kupovanu v obchode.
piekol som ju odokrytu, den vopred nasolenu a posypanu rascou plus jablko do vnutra.
doba pecenia 2,5h na 150°,multifuncna rura.co je dolezite - pod pekac s kackou som vlozil hlbsi pekac plny vodou,ktora nam udrziava vlhkost v rure,cim sa kacka nevysusuje-taky domaci konvektomat.
po 2,5 h som zlial tuk,uz makku kacku som otocil a zapol gril,pokial nechytila koza korku.
vysledok-kacka sa piekla a nie dusila,stavnata a chrumkava.
Som rád,že sa ti moja kačica páči.Ďakujem ti velmi pekne a želám pekný deň.
Iste ma kazdy svoj zauzivany sposob pripravi tohto chutneho jedla, no ja budem uz len tymto sposobom piect a nielen kacku.Teba samozrejme nechcem poucat a dokonca ani inych a viem ze si,,macher'za sporakom.
Dakujem ti krasne a zelam ti pekny den priatelu Feri.
V dnesnej uponahlenej dobe si chceme pripravit jedlo cim skor co je samozrejme velakrat nespravne.Tvoja babicka bola rozhodne umna a sikovna zena.Vsetky varene masove vyrobky sa tepelne upravu ci uz v pare,alebo vlozenim do vody pri 72-75 C.Vynimku netvoria ani obaranie jaternic,pecenoviek,tlacenky atd.,ale prepac toto je uz ina tema.Vdaka
Kacku som pripravoval aj inym sposobom,mam to aj na vareche,ale tento sposob je spravny.Tvoja pecena kacica je ako namalovana.Dakujem ti pekne.
Da sa pripravit kacica aj tak ako mi to ty pises.Dlhe roky som ju tak pripravoval a recept mam aj na vareche.Dakujem ti.
zase vydarené dielko :-)
*****
S takymto sposobom sa da lahko upiect aj 5kg kacica ci husokacka,alebo hus.Pri 150 C teploty nehrozi spalenie vrchnej casti kacky a stava sa nevytlaci zo svaloviny ako pri vyssich teplotach pecenia.Je to sice zdlhavejsie,ale moja rodina bola s vysledkom spokojna.
No a k tej plnke kamarat,len tolko,ze nebola zla ale bola suchsia.Nemal som po ruke mlete bravcove,ale ak ta zujima mrkni sa prosim k mojmu receptu ,,trojboj".Tvoje ocenenie si vazim,dakujem ti pekne.
Potesila si ma,ze sa ti moja najnovsia ,,torta"paci.
Dakujem ti pekne.
Verim tomu,ze aj tvoja kacka byva chutne pripravena.Dakujem ti pekne.
Mas rozhodne pravdu.K pecienke sa musi pridavat maso a ak sa da tak samo,ze mastnejsie.Ten pomer by mal byt prinajmensom 1:1.No kedze mne islo hlavne o to,aby kacka vyzerala nejak ,,k svetu" tak som z nej nemohol z patricnych pricin zrezavat ani maso ani ine casti,ale plnka sa minula a dnes som spravil knedle.Samo,efekt sa da dosiahnut aj tvojim pracovnym postupom.Dakujem ti krasne.
Prepac kamarat.Musim sa trochu poopravit.Ked mas husokacku tak z nej si poodrezuj mastnejsie masa a zomel spolu s pecienkou.Pomer pecene a masti musi byt prinajmensom 1:1 a bude to ok.U nas sa taketo plnky podavali aj na svadobne hostiny.Suroviny sa pred samotnym pecenim nijak tepelne neupravuju.Smazi sa len cibula pripadne petrzlenova vnat.Maj sa pekne.
ale boli kŕmené, aj s pečeňou. No nám dvom stačí aj obyčajná nevykŕmená, do troch kíl. Ja ju večer poriadne potriem soľou, ráno ale opláchnem a len mierne nasolím, pečiem zakrytú, obe strany a neskôr odokrytú, ale ju pred pečením popichám, aby lepšie stiekla masť, aj keď zasa až tak mastná ako kŕmená, nie je. No anbudúce, ak bude čas, ju skúsim piecť ako ty, Lacko, pomaly - a porovnám.
Piekol som kacicu na vselijake sposoby,ale ked ju budem piect aj na buduce tak uz,len takto pomalicky.Evicka,viem,ze kazdy ma svoj odskusany a zauzivany recept,ale neobanujes ked si ju pripravis tymto sposobom.Dakujem a zelam ti pekny vecer.
Túto metódu som chcel vyskúšať už vtedy keď u nás bývala moja nebohá svokra,lebo keď sme raz piekli kačku vravela,že Laci prepáč,ale mäso je dosť suché.Samo,že som jej neoponoval veď mala pravdu.Varenie v mäso výrobách pri nízkych teplotách nie je žiadnou novinou,keďže už od nepamäti sa varia či už mäkké výrobky,alebo aj polosuché od 72-75 max do 80 C.Ďakujem ti veľmi pekne.
Ahoj kamarat.Nie je ju potrebne oplachnut vodou.Dakujem ti, ze ta recept ,, oslovil".Zelam ti pekny nedelny den.
Vidim,ze v recepte nepisem,ale zo dvakrat som ju hojne pooblieval vypekom.Sol sa tym padom na mase rozpusti a nezanecha po sebe kristaliky.Nech sa ti dari.
Prepac,ale nedostavam ziadne upozornenia,ze mi niekto pise k receptom.Existuje to aspon ? Naozaj nemas co dakovat.
Vdaka, uz sa mi ozvala redakcia.Musim sa nato pozriet.
Kamosko to uz hej.! Moja cela kacka mala 2,6kg.Kde si ju strelil ?Vedel som, ze tak skvely kuchar ako ty, upecie tu husokacku na vybornu.Vazim si toho a zaroven ti
aj dakujem ze si pouzil moj recept.Vsetko dobre priatelu
a nemas co dakovat.
Ahoj Janka.V lidl som videl zopar krat mrazenu kacku
mohla mat tak do 3kg.Ked nie, tak potom skus prosim ta niekde na nejakom trhovisku.Davnejsie som chodil do Asten, kde tyzdenne boli trhy a tam som kupil kacku.Naozaj nemas dovod hambit sa, kedze poznam tunajsie stravovanie.Holandska kuchyna mi neprekaza, cim viac clovek vidi,tak tym viac vie.Kazdy narod ma svoje specifika v kulinarstve ktore respektujem.No mne ako ciastocnemu emigrantovi je samozrejme blizsie slovenska, madarska ci ceska kuchyna.Ked raz budes robit kacicu tak ju medzi prstami posol a potom vsetkymi prstami vtieraj sol na kozu.Nechaj ju odstat cez noc v chladnicke a potom pocas pecenia ju dokladne aspon 2x,3x pooblievaj vypekom z kacky.Neboj sa pri polievani sa sol rozpusti a skonci v pekaci.12 h casu je malo nato,aby sa sol dostala aj do jadra masa, ale ked sa rozhodnes a oplachnes ju pod vodou tak sa nic nestane.No iste si zvedava aj na moj nazor, tak znie, ze by som ju neumyl.Dakujem ti a zelam ti tiez prekrasny den :-)
Mile od teba.Dakujem ti velmi pekne.