Kačka pečená pomalým tempom fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 16. novembra 2014
Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept)
Foto: mesiar50

Chcel som len vyskúšať ako bude fungovať pečenie kačky pri menších teplotách.Trvalo mi to štyri a pol hodiny,ale stálo to zato.

Suroviny

2600 g z obchodu
Suroviny na posyp kačice :
podľa chuti
podľa chuti
Ďaľšie suroviny :
 ks vložíme do kačice
Suroviny na plnku:
150 g
4 ks suché
1 ks smažená
podľa chuti
100 ml na zaliatie rožkov
2 ks surové
4 PL
Koreniny na plnku:




Postup

  1. 1

    Kačicu natrieme soľou a posypeme ju celou rascou.Do brušnej dutiny vložíme celé jablko.Pod kačicu som vložil odrezané krídla aby sa mi koža neprilepila o spodok pekáča a prilial som trochu vody. Piekol som ju štyri hodiny pri 150 C.Na spodnú priečku rúry som dal plech s vodou.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na obrázku 2 máte možnosť vidieť kačicu po 2 h pečenia.Kožka mierne ružová,ale mäso bolo pri skúške vpichom vidličky ešte polosurové.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 4 h pečenia chytá koža kačice peknú ružovú farbu a maso je uz skoro hotove.Natrieme kačicu mliekom,rúru prepneme na 200 C a dopekáme kačku ďalej 5-10 minút podla potreby.Po uplynutí tejto doby kačicu otočíme na opačnú stranu,natrieme mliekom chrbtovú časť a dopekame.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A hotove dielo.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spravíme si plnku.Ja ju robievam medzi inými aj takýmto spôsobom. Suché rožky pokrájame na kolieska a potom na primerane veľké kocky.Potom ich premiešame mliekom.Pridáme k nim smaženú cibuľu,,posekanú petržlenovú vňať,soľ,čierne korenie mleté a pomletú kožu z krku kačice,sádlo a zomletú kuraciu pečienku.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dielo je riedke a musíme k nemu pridať podľa potreby strúhanku.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme 1-2 PL strúhanky aby bola zmes plnky hustejšia.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pekáč natrieme maslom a posypeme ho strúhankou.Ako máte možnosť vidieť pekáč nie je naplnený,ale to nevadí.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plnku som piekol cca. 45 minút.Kraje plnky odrežeme a nakrájame na väčšie kocky.

    Kačka pečená pomalým tempom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babkamt
chutne si navaril. Kačka vyzerá výborne. Upútala ma plnka, konkrétne mletá koža, ktorú si do nej dal. Je to pre mňa nóvum. Neustále ma prekvapuješ tvojimi nápadmi. 5*
havino
Lacko, chystám sa aj na toto pomalé pečenie, ja krk plním, výborne si upiekol, ako vždy a všetko
mesiar50
@babkamt
Musel som k tej pečienke namiešať nejaký tuk,(koža z krku a vnútorné sádlo z kačky)lebo aj tak bola dosť suchá i keď zas mojim dievčatám sa páčila k mastnej kačke a k dusenej kapuste.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@havino
Pomalé pečenie zaručuje šťavnatosť mäsa a okrem toho pri teplote
150 C sa vrch mäsa nemá šancu spáliť.Túto metódu pečenia som dnes skúšal prvý krát a neobanoval som to.Dobre robíš,keď aj ty budeš takýmto,alebo podobným spôsobom pripravovať kačicu.
Ďakujem ti veľmi pekne Tánička.
terinka55
Paráda, výborne sa Ti to podarilo. Takto podobne pekávala moja mama husi. Aj teraz, po rokoch, cítim tú skvelú vǒňu a chuť. Ďakujem za pripomenutie. Dobrú noc.
sracz
Súhlasím s Tebou @mesiar50 kamarát mäsiar Laci, že pomalé pečenie dá mäsu ten superfasaextrapríma "šmrnc" a úžasnú chuť! Robievam to tak naozaj často a neľutujem! Vrelo odporúčam každej gazdinke a hlavne Gazdiniakom!
jarunka
Ja som to este neskusala to pomale pecenie, niekedy to vyskusam. Pamatam si, ze babicka pekavala husy takto pomaly v peci a boli vyborne.
radox1
no konecne recept kde sa kacka pecie a nie dusi.peciem v podstate rovnako,niekde som uz uviedol toto:






tak som dopiekol kacku-2,7kg kupovanu v obchode.
piekol som ju odokrytu, den vopred nasolenu a posypanu rascou plus jablko do vnutra.
doba pecenia 2,5h na 150°,multifuncna rura.co je dolezite - pod pekac s kackou som vlozil hlbsi pekac plny vodou,ktora nam udrziava vlhkost v rure,cim sa kacka nevysusuje-taky domaci konvektomat.
po 2,5 h som zlial tuk,uz makku kacku som otocil a zapol gril,pokial nechytila koza korku.
vysledok-kacka sa piekla a nie dusila,stavnata a chrumkava.
1x radox1
mesiar50
@sracz
Iste ma kazdy svoj zauzivany sposob pripravi tohto chutneho jedla, no ja budem uz len tymto sposobom piect a nielen kacku.Teba samozrejme nechcem poucat a dokonca ani inych a viem ze si,,macher'za sporakom.
Dakujem ti krasne a zelam ti pekny den priatelu Feri.

mesiar50
@jarunka
V dnesnej uponahlenej dobe si chceme pripravit jedlo cim skor co je samozrejme velakrat nespravne.Tvoja babicka bola rozhodne umna a sikovna zena.Vsetky varene masove vyrobky sa tepelne upravu ci uz v pare,alebo vlozenim do vody pri 72-75 C.Vynimku netvoria ani obaranie jaternic,pecenoviek,tlacenky atd.,ale prepac toto je uz ina tema.Vdaka
mesiar50
@radox1
Kacku som pripravoval aj inym sposobom,mam to aj na vareche,ale tento sposob je spravny.Tvoja pecena kacica je ako namalovana.Dakujem ti pekne.
1x lianka
boxik
Podobný efekt sa dá dosiahnuť aj pečením v zakrytom pekáči , my to to robíme tak že prvé dve hodiny pečieme kačku zakrytú pri teplote cca 160 stupňov a potom dopekáme odkrytú pri teplote 200 stupňov viac menej preto aby bola chrumkavá a dobre vyzerala. Výsledkom je jemná mäkučká na povrchu chrumkavá kačka.
mesiar50
@boxik
Da sa pripravit kacica aj tak ako mi to ty pises.Dlhe roky som ju tak pripravoval a recept mam aj na vareche.Dakujem ti.
kimlo
Fantázia! Mám v mrazáku dve polovice domácej husokačky, mala vyše 5kg, tak som ju musel rozdeliť, určite jednu z nich upečiem ako ty Laci, a keď bude mať úspech, tak aj tú druhú, a aj tú plnku vyskúšam...
pusta
pečiem často kačku pomalým pečením, môžem potvrdiť jej šťavnatosť, úžasnú chuť.
zase vydarené dielko :-)
*****
mesiar50
@kimlo
S takymto sposobom sa da lahko upiect aj 5kg kacica ci husokacka,alebo hus.Pri 150 C teploty nehrozi spalenie vrchnej casti kacky a stava sa nevytlaci zo svaloviny ako pri vyssich teplotach pecenia.Je to sice zdlhavejsie,ale moja rodina bola s vysledkom spokojna.
No a k tej plnke kamarat,len tolko,ze nebola zla ale bola suchsia.Nemal som po ruke mlete bravcove,ale ak ta zujima mrkni sa prosim k mojmu receptu ,,trojboj".Tvoje ocenenie si vazim,dakujem ti pekne.
mariamka
skvely navod si dal, ja zase zakryvam, aby som nemusela striehnut tu druhu vodu, myslim ze efekt je rovnaky, masko sa rozpada, plnka ma zaujala, ale u nas radsej prihodim zo dve stehna ak mam, ako profit :)
mesiar50
@mariamka
Mas rozhodne pravdu.K pecienke sa musi pridavat maso a ak sa da tak samo,ze mastnejsie.Ten pomer by mal byt prinajmensom 1:1.No kedze mne islo hlavne o to,aby kacka vyzerala nejak ,,k svetu" tak som z nej nemohol z patricnych pricin zrezavat ani maso ani ine casti,ale plnka sa minula a dnes som spravil knedle.Samo,efekt sa da dosiahnut aj tvojim pracovnym postupom.Dakujem ti krasne.
mesiar50
@kimlo
Prepac kamarat.Musim sa trochu poopravit.Ked mas husokacku tak z nej si poodrezuj mastnejsie masa a zomel spolu s pecienkou.Pomer pecene a masti musi byt prinajmensom 1:1 a bude to ok.U nas sa taketo plnky podavali aj na svadobne hostiny.Suroviny sa pred samotnym pecenim nijak tepelne neupravuju.Smazi sa len cibula pripadne petrzlenova vnat.Maj sa pekne.
pusta
@mesiar50 - lacikám, skúsim pridať foto mojej pomaly pečenej kačky v novembri 2013, mám tu aj receptík :-)


1x pusta
evanaaa
Čakám, kedy budú akcie na kačky alebo husi, už k sviatkom aby bolo......u nás boli farm. trhy (predvolebné, neviem, či budú aj po, lebo ten, kto ich vybavil, voľby nevyhral.....to len tak mimo) a kúpili sme dve kačice ako dar mojim dvom dievkam, stáli asi 67 € dokopy,
ale boli kŕmené, aj s pečeňou. No nám dvom stačí aj obyčajná nevykŕmená, do troch kíl. Ja ju večer poriadne potriem soľou, ráno ale opláchnem a len mierne nasolím, pečiem zakrytú, obe strany a neskôr odokrytú, ale ju pred pečením popichám, aby lepšie stiekla masť, aj keď zasa až tak mastná ako kŕmená, nie je. No anbudúce, ak bude čas, ju skúsim piecť ako ty, Lacko, pomaly - a porovnám.
mesiar50
@evanaaa
Piekol som kacicu na vselijake sposoby,ale ked ju budem piect aj na buduce tak uz,len takto pomalicky.Evicka,viem,ze kazdy ma svoj odskusany a zauzivany recept,ale neobanujes ked si ju pripravis tymto sposobom.Dakujem a zelam ti pekny vecer.
tinca
@mesiar50 známa metóda pomalého pečenia sa veľmi propaguje, ale ešte som to neskúšala, lebo ja kačku veľmi nemôžem,občas prsia,celá by bola na týždeň. Krásne sa ti vydarila,chválim:)
mesiar50
@tinca
Túto metódu som chcel vyskúšať už vtedy keď u nás bývala moja nebohá svokra,lebo keď sme raz piekli kačku vravela,že Laci prepáč,ale mäso je dosť suché.Samo,že som jej neoponoval veď mala pravdu.Varenie v mäso výrobách pri nízkych teplotách nie je žiadnou novinou,keďže už od nepamäti sa varia či už mäkké výrobky,alebo aj polosuché od 72-75 max do 80 C.Ďakujem ti veľmi pekne.
kimlo
Laci, zajtra pečiem polovicu domácej vykŕmenej husokačky podĺa Tvojho receptu, už je nastolená v chladničke...len taká otázka, nasolil som ju teda dosť, treba ju pred pečením opláchnuť a potom trocha zase nasoliť? Potrebujem to vedieť do zajtra rána takže uvítam aj rady od ostatných...
elalea
...@kimlo.... sice robim inac,surovu rozoberiem a nasolim.najprv dusim(zakrytu s malou skarou na pokrievke) na cca 2dcl vody taku 3/4hod kym sa neodpari voda a nepusti tuk.a potom sup kozou hore do rury.neoplachujem.
mesiar50
@kimlo
Ahoj kamarat.Nie je ju potrebne oplachnut vodou.Dakujem ti, ze ta recept ,, oslovil".Zelam ti pekny nedelny den.
mesiar50
@kimlo
Vidim,ze v recepte nepisem,ale zo dvakrat som ju hojne pooblieval vypekom.Sol sa tym padom na mase rozpusti a nezanecha po sebe kristaliky.Nech sa ti dari.
kimlo
Vďaka Laci, už sa takmer hodinu pečie pri 150.
mesiar50
@kimlo
Prepac,ale nedostavam ziadne upozornenia,ze mi niekto pise k receptom.Existuje to aspon ? Naozaj nemas co dakovat.
kimlo
Upozornenia na komentár k receptu zvyčajne prichádzajú na mailovú adresu.
kimlo
Bola fantastická! Tá polka mala za surova 2,8kg, piekol som 4 hodiny pri 150°, naspodu som mal ešte plech s vodou, asi 3 krát som ju prelial výpekom a pred konečným zapečením som ju potrel smotanou na varenie...mäso šťavnaté, mäkkučké až odpadávalo od kostí, koža chrumkavá...inak už piecť nebudem, vďaka za recept Laci.


janger
Laci, vdaka fotke, ktoru sem pridal @kimlo , som sa dostala k tomuto tvojmu receptu. Tak si recept hned aj odkladam. Kacicu som jedla velmi casto (na Slovensku), aj pomaly pecenu, je to maskrta...Ale aj sa hanbim priznat, este som kacicu alebo hus nepiekla ;-). Ved vies, ze tu to tak nie je zvykom. Robievam len prsia, na taky rychly sposob, na panvici, aj to mame strasne radi. Ale niekedy by som chcela vyskusat aj takto. Celu noc ju nechas v chladnicke nasolenu? A kedze ju potom rano neoplachujes, nie je potom moc slana? Musime trochu obmedzovat sol, takze nechcela by som ju mat nejako moc slanu...A nevies nahodou, ci v Holandsku v Lidl tiez mavaju kacice? Kedze do Lidl nechodievam (nemam ho blizko), tak neviem. Pekny dnik :-).
mesiar50
@kimlo
Kamosko to uz hej.! Moja cela kacka mala 2,6kg.Kde si ju strelil ?Vedel som, ze tak skvely kuchar ako ty, upecie tu husokacku na vybornu.Vazim si toho a zaroven ti
aj dakujem ze si pouzil moj recept.Vsetko dobre priatelu
a nemas co dakovat.

mesiar50
@janger
Ahoj Janka.V lidl som videl zopar krat mrazenu kacku
mohla mat tak do 3kg.Ked nie, tak potom skus prosim ta niekde na nejakom trhovisku.Davnejsie som chodil do Asten, kde tyzdenne boli trhy a tam som kupil kacku.Naozaj nemas dovod hambit sa, kedze poznam tunajsie stravovanie.Holandska kuchyna mi neprekaza, cim viac clovek vidi,tak tym viac vie.Kazdy narod ma svoje specifika v kulinarstve ktore respektujem.No mne ako ciastocnemu emigrantovi je samozrejme blizsie slovenska, madarska ci ceska kuchyna.Ked raz budes robit kacicu tak ju medzi prstami posol a potom vsetkymi prstami vtieraj sol na kozu.Nechaj ju odstat cez noc v chladnicke a potom pocas pecenia ju dokladne aspon 2x,3x pooblievaj vypekom z kacky.Neboj sa pri polievani sa sol rozpusti a skonci v pekaci.12 h casu je malo nato,aby sa sol dostala aj do jadra masa, ale ked sa rozhodnes a oplachnes ju pod vodou tak sa nic nestane.No iste si zvedava aj na moj nazor, tak znie, ze by som ju neumyl.Dakujem ti a zelam ti tiez prekrasny den :-)


ubka
Nie je to trápne chváliť Ťa? :-))))... veď stačí pozrieť na Tvoje recepty a niet pochýb,že si profík.:-).. tak ako všetky Tvoje,či už slané,alebo sladké recepty od Teba kopirujem...ako vždy 5*
ubka
@kimlo udelujem Tí rád chlapskej Varechy:-)... slintam...
janger
Lacko, viem, ze sa da objednat aj v obchode s hydinou, tam kupujeme casto kacacie prsia... Alebo tiez bude asi aj v obchode pre velkospotrebitelov....takze to zrejme zozeniem...Len som bola zvedava, ze ci ju mavaju aj v Lidli. A tvoje rady posluchnem bez pochyby :-). Dakujem este raz.
kimlo
Cez víkend idem zase podľa tohoto receptu, tentoraz aj s plnkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia