Kačica pre božieho námestníka

zemo - fotkazemo, 16. novembra 2009

Majster kuchár Bartolomeo Scappi zo 16. storočia patril medzi najvýznamnejších novátorov talianskej kuchyne. Varil postupne pre šiestich pápežov. Pochutnávali si napríklad aj na takejto Zobraziť celý popisMajster kuchár Bartolomeo Scappi zo 16. storočia patril medzi najvýznamnejších novátorov talianskej kuchyne. Varil postupne pre šiestich pápežov. Pochutnávali si napríklad aj na takejto kačici.

30 minút
príprava

Suroviny

2 ks
250  g
750 ml
100 ml
30 g
1/2 KL
1/2 KL
1/2 KL
1/2 KL
1/2 PL
175 g
125 g




Postup

  1. 1

    Scappi používal na toto jedlo divoké kačky. Sú menšie ako domáce a rýchlješie sa pripravia. Vy si to môžete pripraviť aj z domácej kačice, ale treba rátať, že kým sa upečú, trvá to dlhšie. Recept z divých kačíc ráta s asi hodinou v mierne vyhriatej 150 stupňovej rúre.

  2. 2

    Šunku si nakrájajte na drobné kocky, hrozienka predtým nechajte namočené vo vlažnej vode.

  3. 3

    Očistené kačice vložte do pekáča so všetkými prísadami (okrem soli) a prikryte pokrievkou. Položte na sporák a priveďte do varu. Potom vložte pekáč do vyhriatej rúry na 150°C. Pečte dlhšie, aby boli mäkké.

  4. 4

    Výpek nechajte na sporáku odpariť, zhustnúť a až tento osoľte. Nakoniec ho podávajte samostatne, kačicu naporciujte a obložte slivkami. Takto končí pôvodný recept zo 16. storočia. Keďže neviem, ako sa má jesť samostatne slaná omáčka a nesolená kačica, radšej vám radím, polejte si výpekom mäso. Renesančná chuť pápeža by asi nebola to pravé nebíčko v našej papuľke...

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia